Wie denkt dat auteurs van een bestseller hun boek alleen schrijven, komt bedrogen uit. Zij maken allemaal, stuk voor stuk, gebruik van een schrijfcoach. De kwaliteit van de tekst schiet daardoor altijd omhoog. Maar waar moet je op letten bij het inhuren van een dergelijke onmisbare hulp?

Een schrijfcoach wordt ook wel een redacteur genoemd. Nu is de ene schrijfcoach de andere niet en ook niet elke redacteur is een schrijfcoach. Dat zou misschien zo moeten zijn, maar bij grote uitgevers beperken redacteuren zich voornamelijk tot het werk zelf en de mate van personal coaching verschilt behoorlijk. Binnen uitgeverijen wordt vaak gesproken over een redacteur, daarbuiten bieden schrijfcoaches hun diensten aan, vooral direct aan auteurs die begeleiding zoeken bij het schrijven van een boek. Maar wat zijn nou de belangrijkste taken van een goede schrijfcoach voor een zakelijk boek?

Schrijfplan

boek uitgeven eigen beheer schrijfcoachEen schrijfcoach kan zowel als redacteur werkzaam zijn. Het onderscheid is afgestemd op de behoefte van de klant. Bij schrijfcoaching spart de schrijfcoach ook over het plot en personages (in de wereld van de romans), geeft oefeningen mee waar men beter van gaat schrijven en gaat op zoek naar wat hun schrijfstijl uniek maakt. De klant wordt ook geholpen met concentratieoefeningen en het maken van een schrijfplan. Er zit ook een stukje personal coaching bij, want soms zit je vast of lukt het niet. Dat kan ook met persoonlijke redenen te maken hebben. De schrijfcoach probeert je dan weer aan het schrijven te krijgen.

Persoonlijke omgang

Houd bij het zoeken naar een goede schrijfcoach rekening met de persoonlijkheid van de begeleider. Klikt het al bij het eerste contact? Is de schrijfcoach origineel? Zitten er geen schrijffouten in de e-mail van de schrijfcoach zelf? Het allerbelangrijkst is dat je als auteur geïnspireerd raakt door de persoon. Een telefoongesprek, gesprek via Skype of een e-mail moet enthousiasme uitstralen en jou als auteur aan het denken zetten.

DTV, durf te vragen

De kracht van een goede schrijfcoachVoordat je met een schrijfcoach in zee gaat, is het goed om eerst maar eens één hoofdstuk in proef te doen. Je ontvangt dan waardevolle feedback om de tekst, het eindproduct, beter te maken. Een goede schrijfcoach herschrijft de complete tekst niet zelf, maar zet de auteur aan het werk. Eigenlijk is het een persoonlijke masterclass, het hele proces van het maken van een boek.

Wat kost dat?

Gaandeweg zul je merken dat de rol van de schrijfcoach onmisbaar wordt bij het schrijven van het boek. Vooral in het begin zal de begeleiding zeer intensief zijn. Het is ook van belang dat je de kritiek van de coach niet persoonlijk opvat. Het gaat om het schrijven. Probeer dat los van elkaar te zien. Terug naar de kosten: een goede schrijfcoach geeft een totaalprijs af voor de gehele begeleiding. Hoeveel dat is, hangt sterk samen met de kwaliteit van de coach. Gangbare prijzen liggen tussen de 55 en 80 euro per uur.

Maak goede afspraken

Let op het copyright. Maak goede afspraken dat het intellectueel eigendom van de tekst altijd bij de auteur blijft liggen. Verwar de schrijfcoach ook niet met een eindredacteur. De eindredacteur zet de puntjes op de ‘i’, let op de stijl en spelling; de schrijfcoach of de redacteur komt een stadium eerder al in beeld. Het gaat daarbij vooral in de inhoud, het eigenlijke verhaal.

Heel veel praktische tipseen boek schrijven-25 tips voor snel resultaat

Je wilt jezelf presenteren en laten zien wat je te bieden hebt via een eigen boek. Je moet nog beginnen met schrijven. Het Boekenschap presenteert de 25 beste tips voor snel resultaat, met oog voor de gevaarlijke kruisingen onderweg.

Wilt u eens spreken met een van onze schrijfcoaches? Mail even naar [email protected].