Historisch overzicht van het e-book in Nederland

Het e-book nam in Nederland een enorme vlucht vanaf 2010. Vier jaar later groeide het aantal transacties bij het CB explosief. Tijdens het e-bookevent gaf Matthijs Suidman een historisch overzicht van dit jonge medium.

Suidman is business unit manager CB en hij sprak tijdens het CB-event in de Jaarbeurs in Utrecht op 13 november 2014. Hij had het over de recente en toekomstige ontwikkelingen in de e-bookmarkt.

De komst van Apple

Pas op met openen e-book in iBooksIn oktober 2010 sloot het CB Apple aan. Maar dat ging mis. Het bleek te vroeg. Het kostte een jaar om te bedenken onder welke voorwaarden Apple bestanden krijgt. Toen is er een digitaal platform ontstaan. Daarna kwam Kobo, een ander extern platform. Begin 2012 had het CB drie miljoen betaalde transacties. Het belangrijke ijkpunt in dat jaar was het watermerk. Tot die tijd was Adobe DRM het belangrijkste beveiligingssysteem. Het watermerk is heel simpel: geen technische belemmeringen meer; de consument is vrij om het e-book te installeren waar hij maar wil. De eigenaar van het e-book laat een soort vingerafdruk achter op het boek, zodat altijd te achterhalen is waar het lek zit. Watermerk of DRM speelt alleen maar een rol bij downloads.

Daarna komt er een aantal nieuwe ontwikkelingen: Bookshelf, vooral voor het onderwijs. Toen kwam de Google Play Store. En begin dit jaar explodeerde het aantal nieuwe aanbieders: Nook (van Barnes & Noble), Tolino, Kobo, LeesID, Amazon. Kobo en Bol.com hebben besloten om te gaan samenwerken. Het aantal e-books bij het CB groeide naar 7 miljoen betaalde transacties in 2014.

De wijze van distribueren

online-distributieVoor de consument moet het kopen van een e-book zo makkelijk mogelijk zijn. Uitgevers leggen bij het CB centraal vast wat alle afspraken zijn. Denk aan kortingen of exclusieve deals, prijzen en marges. Alle metadata, dus de titelinformatie, staat op één plek: bij het CB. De boekverkopers, dus de webwinkels, doen een call bij het CB en er komt een downloadlink terug. Deze link komt ter beschikking aan de webwinkel te staan. Deze link kan de webwinkel versleutelen of open aanbieden. Het CB levert niet alleen de e-bookbestand, maar zorgt ook voor de facturering.

Voor een uitgever is het mogelijk om tegen een bibliotheek te zeggen: voor bepaalde periode mag jij mijn boek aanbieden. Een e-book valt niet onder het leenrecht, omdat het e-book niet gekocht hoeft te worden, zoals dat bij een papieren boek het geval is. Per dag verschijnen er zo’n twintig nieuwe e-booktitels in Nederland via het CB, vooral romans en fictie.

Toekomst

Omdat voor het e-book geen vaste prijs geldt, verwacht het CB dat er op dit gebied veel gaat veranderen. Het CB gaat dit ondersteunen door een slim systeem te presenteren dat de uitgevers en retailers in staat stelt om meer te spelen met de prijs van het e-book.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *