De kracht van het super-ISBN (ISTC)

Wat is dat nou weer, het super-ISBN? Volstaat het ISBN niet meer? Nee, inderdaad. De tijd is rijp voor een nieuw ISBN: het super-ISBN. Officieel: de ISTC.

Waarom een nieuw ISBN? Dat heeft te maken met de verschillende verschijningsvormen. In vroeger dagen had je twee ‘hoofd-verschijningsvormen’: harde kaft en zachte kaft. Iedere verschijningsvorm had een apart ISBN, om ze uit elkaar te kunnen houden. Maar de laatste jaren is dat sterk veranderd.

Super-ISBN om overzicht te krijgen

Als je een ISBN aanvraagt, kun je kiezen uit meerdere verschijningsvormen van het boek: gebonden, paperback, e-book met daarbinnen weer verschillende formaten, een grootletterboek, een luisterboek en ga zo maar door. Soms heeft een boek meer dan twintig (!) verschijningsvormen. Het overzicht is dan ver te zoeken. Als klanten zoeken op ISBN, kan het zijn dat een bepaalde verschijningsvorm niet meer voorradig is. Het grote probleem is dat de verschillende ISBN’s van één product niet aan elkaar zijn gekoppeld. Daar is nu een oplossing voor: het super-ISBN.

ISTC: International Standard Text Code

Het ISTC, oftewel de super-ISBN, staat voor International Standard Text Code. Deze code koppelt alle gerelateerde ISBN’s aan elkaar. Als je dan een bepaalde verschijningsvorm van een titel zoekt, zie je direct alle verschijningsvormen die erbij horen. Het grote voordeel hoeven we hier niet op te schrijven: het gaat om duidelijkheid voor de boekverkopers en vooral voor de klant.

Onafhankelijk

Nielsen Bookdata kent deze ISTC toe. Dat kun je dus als uitgever in eigen beheer niet zelf doen. Het CB in Nederland en Boek.be beheren deze codes.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *