Luisterboek: luxe, lastig of juist leuk? Drie tips

Een luisterboek maken. Is dat nou leuk? Alleen voor de fun? Of heeft het ook echt nut? Drie tips voor het creëren van een leuk luisterboek.

In Amerika is het luisterboek groot, maar in Nederland nog maar een niche. Waarom? De hoofdreden: het Nederlandse taalgebied is veel kleiner dan het Engelse. Door dan tóch een lusiterboek te maken als ondernemer, kun je je wel heel goed onderscheiden van de concurrentie. Veel zakenmensen zijn lang onderweg in de auto en willen hun tijd nuttig besteden. Hoe mooi is het als je een usb-stick verkoopt met daarop het boek over je business, maar dan volledig ingesproken?

Tip 1: huur een stemacteur in

Een luisterboek inspreken is echt een vak apart. Een stemacteur kan de boodschap als geen ander overbrengen. Stuntel niet zelf met het inspreken van je boek, maar besteed het uit aan een professional. Je zult zien dat je een luisterboek van grote waarde aflevert als het zorgvuldig is samengesteld. Dat geldt eigenlijk voor alles, ook voor je papieren boek.

Tip 2: bewerk het bestand via Audacity

luisterboeken-audacityAudacity is een geweldig (gratis!) programma om geluidsbestanden te bewerken. Stukjes eruit halen, een achtergrondmuziekje toevoegen, of een leader of outtro, alles is mogelijk. Audacity kan geluidsbestanden exporteren naar mp3 (daarvoor is wel even een plugin nodig).

Tip 3: post het boek op SoundCloud

SoundCloud is het platform voor luisterboeken. Vergelijkbaar met YouTube, maar dan alleen voor mp3-bestanden, wav-bestanden en andere geluidsbestanden. Als je je boek op SoundCloud hebt gepost, is het belangrijk dat je het laadt met extra informatie. Schrijf minimaal drie alinea’s over je luisterboek op SoundCloud. Voorzie het luisterboek van de juiste tags. En kopieer de embed-code. Dat is de code waarmee je het SoundCloud-bestand op je eigen website kunt weergeven. Dat ziet er echt heel professioneel uit.

Bonustip: maak korte teasers

Maak korte teasers, lekkermakers, van je luisterboek. Leuke vragen over de inhoud van je boek, leuke weetjes, interessante feiten, alles leent zich voor een teaser. Post deze ook op SoundCloud en promoot de teasers in een e-mailnieuwsbrief, via YouTube, via bijvoorbeeld een webinar en natuurlijk in je papieren boek. Verder kunnen geluidsfragmenten ook heel goed ondersteunend werken bij je boek. Een boek voor dierentuinmedewerkers is extra veel waard als je het lardeert met dierengeluiden.Dit bericht spreken we binnenkort in en is op deze pagina ook te beluisteren via SoundCloud.

6 antwoorden
  1. Michelle Shanti
    Michelle Shanti zegt:

    Hallo Maarten, dank voor het delen van je tips voor een luisterboek. Kun je ook nog bedrijven aanbevelen waar je in eigen beheer een luisterboek kunt produceren? I hoor graag van je. Groetjes, Michelle

    Beantwoorden
  2. Sjors Houkes
    Sjors Houkes zegt:

    Als stemacteur ben ik momenteel op zoek naar auteurs die hun werk graag als luisterboek willen aanbieden. Mocht je daar het budget niet voor hebben, dan zijn er ook nog andere opties, zoals bijvoorbeeld een gratis podcast maken (ter promotie van je werk), of de opbrengsten delen. Momenteel ben ik bezig met het maken van een podcast met korte verhalen, dus stuur ze me toe! Mocht je geïnteresseerd zijn, email me of kijk op sjorshoukes.nl

    Beantwoorden
    • Maarten Beernink
      Maarten Beernink zegt:

      Dat is op zich mogelijk, alleen werken we uitsluitend met kwaliteitsmateriaal, dus goed gecorrigeerde teksten die in één keer kunnen worden ingesproken. Als er toch al zo veel aandacht is besteed aan het boek, is het eigenlijk zonde om er niet ook een papieren editie van te maken.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *