Paperback drukken: de feiten op een rij

Een paperback drukken is een stuk voordeliger in zwart-wit dan in kleur. En als je goedkoop wilt: ook minder duur dan een boek met harde kaft. Wat zijn de drie grootste fabels en wat de belangrijkste feiten?

Drukken of printen van een paperback

Paperbacks zijn er in alle soorten en maten. En je kunt ze drukken of printen. Bovendien zijn ze zeer populair; niet alleen bij lezers, maar ook bij boekverkopers. Want de drempel om een paperback in de winkel te kopen is een stuk lager dan het kopen van een boek met harde kaft. En daar hebben we meteen het eerste voordeel te pakken.

Maar eerst even wat feiten voordat we naar de voordelen gaan. Dit zijn de negen belangrijkste feiten rondom een paperback.

  • Feit 1: een paperback heet ook wel softcover.
  • Feit 2: paperbacks kun je maken met een rug die gelijmd is óf een rug die genaaid is
  • Feit 3: een paperback met een gelijmde rug is vooral geschikt om snel een paar exemplaren (vanaf één boek) te printen.
  • Feit 4: een paperback met een genaaide afwerking is duurzamer. Vooral aan te raden wanneer je gaat voor een oplage in offset vanaf ongeveer 200 boeken.
  • Feit 5: een paperback (softcover dus) heeft een slappe kaft. Daar tegenover staat een boek met een harde kaft (hardcover). Je kunt de ‘slapte’ van de kaft kiezen. Het meest voorkomend is 250 grams sulfaatkarton. Bij dunnere boeken komt ook 300 grams voor.
  • Feit 6: pocket is een andere naam voor dit boek.
  • Feit 7: een paperback is goedkoop te maken, snel te maken en makkelijk te printen in plaats van te drukken.
  • Feit 8: printen en drukken van een paperback kan allebei. Vuistregel is om paperbacks onder een oplage van 200 te printen en daarboven te laten drukken.
  • Feit 9: een paperback in kleur kan ook, maar is duurder. Maar zeker bij grotere aantallen kan drukken in kleur prima.

De belangrijkste feiten rondom het pocketboek hebben ook weer te maken met de belangrijkste voordelen.

Voordeel 1: de goedkoopste oplossing

Een paperback drukken is niet alleen goedkoop, het oogt ook goedkoop. Dat kan een voordeel zijn voor de boekwinkelier. Want een boek met harde kaft kan een duur imago hebben. Paperbacks hebben een veel hogere kassa-aanslag dan boeken met harde kaft. Vandaar dat het gros van de bestsellers met zachte kaft worden verkocht.

boek drukken print on demand

Voordeel 2: ook te printen

Niet alleen de uitstraling is belangrijk, ook het feit dat een paperback ook heel eenvoudig en snel te printen is. Maar let op: bij het printen van een boek is een binnenwerk dat zwart-wit is stukken voordeliger dan een binnenwerk in kleur. Je kunt dus heel makkelijk een paar testboeken maken wanneer je laat printen in zwart-wit. Als die boeken bevallen, dan ga je voor een oplage in zogeheten offset. Dat is een andere techniek, die vooral interessant is bij aantallen boven de 200 boeken.

Voordeel 3: snel te maken

Een paperback maken gaat veel sneller dan het maken van een boek met harde kaft. Als je weinig tijd hebt om je boek te realiseren, is het maken van een paperback veel sneller. Soms kun je een paperback al in één nacht laten maken. De klant bestelt het boek op Bol.com, dezelfde nacht gaat de pers draaien (print-exemplaar) en de volgende dag heeft de lezer het geprinte exemplaar in de brievenbus.

Wat doe jij?

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Naar een paperback of naar een boek met een harde kaft? En waarom? Deel je visie hieronder en help anderen een stapje verder in hun zoektocht naar de ideale oplossing bij het maken van je boek, want die oplossing is voor iedereen weer anders. Heb je misschien andere vragen? Stel ze hieronder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *