Een boek schrijven tips let op

Een boek schrijven: 25 tips voor snel resultaat

Je wilt jezelf presenteren en laten zien wat je te bieden hebt via een eigen boek. Je moet nog beginnen met schrijven. Het Boekenschap presenteert de 25 beste tips voor snel resultaat, met oog voor de gevaarlijke kruisingen onderweg.

Snelle tip 1: een boek schrijven? Laat je interviewen

Een handige methode om ‘leeg te lopen’ is door je te laten interviewen. Probeer iemand te vinden met interesse voor je vak. Liever niet iemand uit het vak, want dan ga je veel te snel de diepte in. Nee, een soort modellezer. Hij mag er best een beetje van weten, maar niet alles. Journalisten zijn daar heel goed in. Ze hebben wel een brede interesse, maar zijn geen echte specialisten. Als je zo iemand hebt gevonden, kun je vragen om deze persoon je wil interviewen. Dat interview kun je gebruiken als basis voor je boek.

Snelle tip 2: gebruik voorbeelden

Zijn er bedrijven in je markt die veel verder zijn dan jij? Beschrijf deze goede voorbeelden dan uitgebreid in je boek. Dit draagt bij aan het vergroten van jouw autoriteit als ondernemer. Het is niet arrogant hoor, je plaatst jezelf echt niet gelijk op dezelfde hoogte als deze voorbeeldbedrijven, maar je laat wel zien waar je naartoe wilt. Jouw ideeën corresponderen dan met de succesverhalen van anderen. Dat is krachtig. Bovendien schrijft dit ook wel makkelijk. Je kunt die andere voorbeelden, jouw idolen, interviewen en dat interview integraal publiceren in je boek. Paul Moers gebruikte Ikea als succesverhaal in zijn boek. In deze video vertelt hij over het ontstaan van de keten.

[vc_video title=”Paul Moers over IKEA” link=”https://youtu.be/u_V20GfU4OA”]

Snelle tip 3: doe als Rembrandt

Je bent op dit moment met je boek bezig, anders las je dit blog niet. Dat is al geweldig. Probeer deze flow vast te houden en pak je agenda. Vanaf nu ga je elke dag tien minuten schrijven. Of het zinnig of onzinnig is, maakt niet uit. Rembrandt schilderde zijn meesterwerk ook niet zonder eerst oneindig te oefenen. Maar je moet het wel even doen. Als je je agenda pakt (of opent, als het een digitale agenda is), valt je oog de komende week elke dag op je boek. Schrijf het woord ‘schrijven’ even bovenaan elke dag.

Snelle tip 4: maak GEEN stappenplan

Een valkuil, of gevaarlijke kruising tijdens het schrijven is de volgende. Een stappenplan bij het schrijven biedt je structuur. Maar een plan bedenken kost alleen maar tijd. Dat is dure tijd die je niet aan het schrijven van je boek kunt besteden. Maak daarom GEEN stappenplan, ga niet eindeloos denken hoe je gaat schrijven, maar begin gewoon.

Snelle tip 5: maak oefeningen in zakelijk schrijven

Oefenen: dat is het sleutelwoord bij jouw schrijfproces. En dat is geen weggegooide tijd, maar bittere noodzaak. Een goede manier om te oefenen is het starten van een blog. Op die manier weten mensen jou te vinden en dwing je jezelf om je gedachten aan het papier toe te vertrouwen.

Snelle tip 6: ga naar Blogger.com

Via WordPress of het veel eenvoudiger Blogger kun je snel een goed weblog starten over je business. Dat is niet alleen goed voor je vindbaarheid, maar helpt je ook om in de schrijfmood te komen.

Snelle tip 7: relativeer, het gaat om een verzameling letters

Het schrijven van een boek is niet meer dan een verzameling letters en spaties. Soms beschouwen ondernemers de stap om te beginnen als een te grote horde die niet te nemen is. Het gaat om het starten van een Word-doc (zie snelle tip 18, hieronder) en het beginnen met typen.

Snelle tip 8: wat moet je dan schrijven in je boek?

Een techniek die je kan helpen bij het proces, is 50 woorden die met je vak te maken hebben, opschrijven op een groot vel papier. Noem het een braindump. Alle associaties die naar boven komen (en met je vak te maken hebben), schrijf je op. Je krijgt dan een lijst van 50 woorden. Typ deze woorden stuk voor stuk in Google in. Onderaan de lijst met zoekresultaten vind je vaak een lijstje met gerelateerde suggesties. Kijk daar even of er woorden tussen staan die je vergeten bent.

Snelle tip 9: software helpt, maar papier is geduldiger

Software voor tekstverwerking en opmaak is ervoor uitgevonden om je te helpen bij het maken van je boek. Maak daar dan ook gebruik van. Toch ligt de verleiding op de loer om daar in door te slaan. Schrijven met pen en papier is ook heel effectief en werkt voor sommige auteurs veel prettiger dan het urenlang staren naar een beeldscherm. Wissel daarom af; schrijf ook eens met de pen.

Snelle tip 10: schrijven is nog geen uitgeven

Schrijven doe je niet voor jezelf, maar voor je lezer. En als je een boek maakt, moet je het ook uitgeven. Een misverstand is dat je bij uitgeven in eigen beheer alles zelf moet doen. Dat hoeft helemaal niet. Wel is het goed om na te denken, voordat je de pen pakt, over het proces. Waar moet je op letten bij het uitgeven van je boek? De tips op HetBoekenschap.nl kunnen je verder helpen.

Snelle tip 11: hoe moet ik beginnen als auteur?

Gewoon dat Word-bestand openen (zie tip 1) en beginnen te typen. Punt.

Snelle tip 12: is er een goed forum met tips?

Op internet is er veel te vinden als je zoekt op schrijftips.

  • Boekschrijven.nl bijvoorbeeld is een handige website die schrijvers veel handvatten biedt. Het gaat hier niet om zakelijke boeken, maar over schrijven in het algemeen.
  • Een andere goede portal is Boekengilde, een initiatief van drukkerij Gildeprint uit Enschede.
  • De no excuses-lady Esther Jacobs geeft je ook veel inspiratie op haar website.
  • En we zitten zelf ook niet stil; Het Boekenschap biedt mooie trainingen om je te helpen om je zakelijke boek sneller in handen te hebben.

Snelle tip 13: zorg voor een app met andere ondernemers

Jij bent op dit moment niet de enige die een boek schrijft, al zul je dat soms wel denken als je op je zolderkamer, aan de keukentafel of op je kantoor aan het zwoegen bent. Je kunt de kracht van een groep gebruiken om je boek sneller in handen te hebben. Het is fijn als je lezers feedback geven op kleine stukjes tekst die je al hebt geschreven. Waarom begin je op Whatsapp geen groep waarin je je volgers vragen stelt? Dat vergroot de betrokkenheid van anderen en helpt jou om om te gaan met je writer’s block. Gebruik de kracht van de groep, via bijvoorbeeld een app.

Snelle tip 14: zet je deur online open

Vertel anderen online dat je bezig bent om een boek te schrijven. Waarom? Enerzijds zodat je alvast bouwt aan een lezerspubliek en een groep volgers (boekenkopers) en anderzijds zodat je niet meer terug kunt. Als je aan steeds meer anderen vertelt dat je een boek aan het schrijven bent, zet je jezelf voor het blok. Je kunt dan eigenlijk niet meer terug, maar dat is ook wat je wilt. Door je plannen online te delen, moet je wel.

 

Blog met schrijftips

Snelle tip 15: volg dit blog met schrijftips op

Waarom lees je deze tips? Om je boek sneller in handen te hebben, toch? Volg dit blog met schrijftips daarom gewoon op. Aan alleen passief lezen heb je niets, je moet echt je handen uit je mouwen steken en beginnen. Ik schrijf dit blog aan een tafeltje in een restaurant, terwijl het buiten heerlijk weer is. De verleiding is groot om de laptop nu dicht te klappen en naar buiten te gaan om een flinke wandeling te maken. Maar ja, ik ben nog maar bij tip 15 en moet er nog 10 bedenken.

Snelle tip 16: maak de inhoudsopgave

Een handige tip, wanneer je aan het begin van het proces staat, is om een concept-inhoudsopgave te maken. Daarmee zet je de toon voor jezelf en wordt je boek een invuloefening. Je zet de kaders neer waarbinnen je creatief mag zijn. Hoe maak je die inhoudsopgave? Daar zijn verschillende technieken voor. Handig is het om de meest gestelde vragen die je klanten aan jou stellen, te beantwoorden in de inhoudsopgave. Wat zijn die 5 meestgestelde vragen? Probeer van elke vraag eens een hoofdstuktitel te maken. Dat mag trouwens ook best in de vorm van een vraag.

Snelle tip 17: maak een concept-flaptekst voor je boek

De tekst op de achterkant van je boek is nog belangrijker dan de eerste pagina. Zelfs belangrijker dan de complete inhoud van je boek. De flaptekst is wervend, moet uitnodigen om het boek open te slaan. Bestsellers hebben een geweldige flaptekst. Kijk eens naar de top 10 in de webshop van Managementboek. Dit zijn nou de teksten die verkopen! Let wel even op deze valkuil: kijken wat er nog meer op de markt is, is op zich niet verkeerd. Je moet weten wat er in de wereld te koop is op jouw vakgebied. Maar als je stad en land afloopt om te kijken wat anderen hebben geschreven, kan de moed je in de schoenen zakken. ‘Hoe uniek ben ik zelf nog’ is een vraag die je jezelf dan kunt stellen. En: ‘Wat voegt mijn bijdrage toe aan al die boeken die er al zijn?’ Maar dat maakt niet uit. Het gaat erom dat jij je eigen persoonlijke draai aan het boek geeft, je eigen ervaringen verwoordt. Die heeft niemand anders en dat maakt jouw boek meteen al uniek. Het is dus helemaal niet nodig om uren te kijken op Bol.com of Managementboek.nl.

Snelle tip 18: open nu een Word-document

Wacht niet langer. Ga nu naar Word, terwijl je dit blog leest, en maak een nieuw bestand aan. Zo moeilijk is het niet om te beginnen. Is dit een open deur? Geen idee, maar te veel schrijvers in spe beginnen helemaal niet. Zonder deze eerste tip komt er geen boek. Doe het nou gewoon even. Zonder Word-doc kun je niet starten. Sla het document op je bureaublad op, zodat je boek altijd zichtbaar is wanneer je de computer opstart.

Snelle tip 19: verzand niet in schrijftechnieken

Er zijn zo veel manieren om op te schrijven wat je bedoelt. Lange zinnen, korte zinnen, bepaalde schrijfstijlen. Als je daarop gaat zoeken in Google loop je het risico dat je verzandt in technieken, in maniertjes. Het gaat erom dat je je verhaal vertelt. Probeer dat eerst maar eens. Later kun je altijd nog poetsen, schaven en polijsten.

Snelle tip 20: schrijf in blokjes per onderwerp

Per alinea wijd je uit over één idee, één gedachte. Als je nieuwe ideeën hebt, druk je twee keer op ‘enter’ en maak je een nieuwe alinea. Een voorbeeld: dit blog is opgebouwd uit 25 tips. Iedere tip bevat één onderwerp. Zo kun je je boek ook opbouwen, want daarmee dwing je jezelf om dicht bij het thema te blijven en spring je niet van de hak op de tak. Dus per gedachte één alinea.

Een boek schrijven tips: wandelschoenen

Snelle tip 21: trek je wandelschoenen aan

Zet je boek eens op de eerste plaats in de komende week. Je zult dan zien dat je meters maakt. Het schrijven zelf is niet zo moeilijk, maar vooral het ‘gaan’ schrijven. Je kunt er als een berg tegenop zien en in je hoofd wordt het beginnen steeds moeilijker. De berg lijkt een onneembare vesting, terwijl het een kwestie is van je wandelschoenen aandoen en beginnen met lopen. Je denkt dat je een berg moet beklimmen, terwijl de weg geplaveid is en de stappen sneller te maken zijn dan je denkt.

Snelle tip 22: gebruik twee schermen bij het schrijven

Voor je uit staren naar een wit vel papier is natuurlijk niet leuk. Je wilt inspiratie hebben; voordat je gaat schrijven moet je namelijk eerst weten wat je wilt vertellen. Daar heb je input voor nodig. Hoe raak je geïnspireerd? Internet is daar heel handig voor. Typ in Google het volgende woord: ‘tips’, gevolgd door een woord uit je eigen vakgebied. Zo ben je waarschijnlijk ook op dit blog terechtgekomen. Probeer de verleiding te weerstaan om lang doelloos rond te surften op internet. Zonde van je tijd. Een handige techniek is om een tweede laptop naast je schrijfcomputer neer te zetten. Dat tweede scherm (dat kan ook een mobiele telefoon of tablet zijn) gebruik je om dingen op te zoeken en input te krijgen voor je boek. Als je een geniale inval hebt, schrijf je deze meteen op.

Snelle tip 23: Schrijven is schrappen

Schrijven is schrappen is een bekende schrijftechniek. Maar dat is meteen een grote valkuil. Want wie wil gaan schrijven, heeft de neiging om eerst iedere zin glad te poetsen en te verbeteren. Fout. Dat hoeft helemaal niet; dat is de volgende fase. Zinnen die niets bijdragen aan het verhaal, poets je in een latere fase wel weg. Het schrijven kun je opdelen in vijf fasen:

–> brainstormen, zonder zinnen te schrijven,

–> structuur bepalen.

–> zinnen schrijven en gewoon doorgaan.

–> eindredactie, volgordes veranderen (pas veel later),

–> het correctiewerk, dit zijn letterlijk de puntjes op de i, de d’tjes en t’tjes.

Het is een misverstand dat je nu al bezig moet zijn met fases 4 en 5. Een grote uitgeverij heeft hier eigen specialisten voor. De auteur is de creatieveling, de eindredacteur maakt het boek leesbaar en de corrector is de pietje precies. Jij hoeft als schrijver die drie functies echt niet in jezelf te verenigen. Alleen schrijven is meer dan genoeg.

Snelle tip 24: elimineer alle afleiding

boek schrijven tipsIn tip 22 heb ik het al even aangestipt: ga niet doelloos internetten. Daar schrijf je geen boek mee. Wie volledig gefocust is op het eindresultaat, het boek dat je aan het schrijven bent, zal het doel sneller bereiken. Dus, heel concreet:

  • zet je telefoon NU uit
  • sluit alle actieve vensters op internet en open dat Word-document gewoon nu
  • ga even naar het toilet en pak het geluksmoment dat daarna op je wacht

Snelle tip 25: schrijf 1500 woorden per dag

Schrijven is verslavend. Wie de smaak eenmaal te pakken heeft, kan niet meer stoppen. Maar ja, eerst maar eens beginnen. Om je daarbij te helpen heb ik een hele handige, praktische tip voor je. In Word is het mogelijk om woorden te tellen. Je selecteert de complete tekst met CTRL A en zoekt bovenin het menu op ‘Woorden tellen’. De tip is: schrijf iedere dag 1500 woorden. (Lijkt dat veel? Valt wel mee hoor. Dit blog telt ongeveer 2300 woorden.) En een boek van 160 pagina’s bevat zo’n 40000 woorden. Dat wordt dan een eenvoudig rekensommetje, want 40.000 gedeeld door 1500 is afgerond 27. Als je dus iedere dag 1500 woorden schrijft, ben je over precies een maand klaar. Je mag niet smokkelen. Meer schrijven mag wel, maar minder dan 1500 woorden niet.

Blog is af. Zo, nu mag ik naar buiten.

Natuurlijk zijn er nog veel meer snelle tips te bedenken. Wat helpt jou bij het snel realiseren van je boek? Waar haal jij je inspiratie vandaan? Deel het hieronder en help zo andere auteurs om hun droom te realiseren.

Een boek schrijven over je expertise is niet makkelijk; juist omdat je zo veel weet. Het is de kunst om je kennis in hapklare brokken te presenteren. En dat is een kunst. (Wees gerust, wij helpen je daarbij.)

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *