Hoe zorg ik ervoor dat mijn boek in de etalage van Bol.com staat? Hoe verplaats ik grote hoeveelheden boeken van A naar B? En hoe krijg ik mijn boek in de boekwinkel? Lees alles over de distributie van boeken in deze reeks artikelen.

Stuur een exemplaar van je boek (digitaal of op papier) op naar de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

KB: de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag

Het is raadzaam om 1 exemplaar van het boek op te sturen naar de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag. Daarmee stelt u uw boek veilig voor het nageslacht. Tegenwoordig kan het opsturen van het boek ook in digitale vorm.

Een barcode voor een boek maken

Ieder boek moet voorzien zijn van een unieke barcode. Dat vinden boekwinkels prettiger en bij het Centraal Boekhuis (CB) is het zelfs verplicht. Het Boekenschap legt uit hoe je een goede barcode maakt.

verdienen met uitgeven boek tafel

Adverteren met je boek op Bol.com?

Het verkoopplatform van Bol.com biedt sinds kort de mogelijkheid om advertentieruimte in te kopen. Het kost niets, je betaalt per klik. Hoe werkt dat? Sinds mei 2020 stelt Bol.com de mogelijkheid open om te adverteren voor elke partner. Ervaringen van auteurs zijn goed, mits je de goede zoekwoorden gebruikt. Adverteer jij ook op Bol? Waarom […]

Een NUR-code aanvragen, hoe doe je dat?

Waarvoor dient een NUR-code?

NUR is een driecijferige code en staat voor Nederlandse Uniforme Rubrieksindeling. Het geeft het onderwerp van een boek weer en vergemakkelijkt het indelen in categorieën, ook voor webwinkels. Het Boekenschap geeft onderstaand een verdere uitleg hierover.

BISAC-code voor je boek verbetert vindbaarheid

Een BISAC-code helpt je boek op internet beter vindbaar te worden. Naast de NUR-code is de nieuwe BISAC onmisbaar in je colofon. Het Boekenschap geeft tekst en uitleg.

Hoe moet je een ISBN overnemen van een andere uitgever?

Soms is het handig om een ISBN over te nemen van een andere uitgeverij. Maar kan dat? En hoe pak je dat aan?

ISBN aanvragen voor het buitenland

Het ISBN (International Standard Book Number) is een code die wereldwijd aan ieder boek wordt toegekend. Voor Nederland en België regelt het Bureau ISBN de toekenning van deze unieke codes. Maar hoe werkt dat in het buitenland?

Aanbieden aan de bibliotheken via NBD Biblion

Je boek beschikbaar krijgen in de Nederlandse bibliotheken? Het zou natuurlijk prachtig zijn om je boek op de plank te krijgen bij zo veel mogelijk Nederlandse bibliotheken. Je moet daarvoor zelf actie ondernemen als auteur die uitgeeft in eigen beheer, want opname is niet vanzelfsprekend.

Boek verzenden

Bespaar honderden euro’s door je boek te verzenden via ‘brievenbuspost’

Het opsturen van een boek via PostNL wordt steeds duurder. Het tarief voor één postzegel is in 2021 gestegen tot een recordhoogte van 96 cent. Lees dit blog en ontdek hoe je tot honderden euro’s kunt besparen bij het opsturen van je boek(en).

Boektitel bedenken met hulp van Titelbank

Titelbank: de schatkamer van alle boektitels

Titelbank is onmisbaar voor elke uitgever in eigen beheer. Deze enorme database maakt het je makkelijker om een goede boektitel te kiezen.

De verzendkosten: welk boekformaat is ideaal voor de brievenbus?

Hoe groot en zwaar mag mijn boek zijn om nog door de brievenbus te passen? Ik wil niet in het duurdere tarief vallen voor pakketpost. Kortom: wat is het ideale formaat als je kijkt naar de verzendkosten?

Waar vind ik alle bibliotheken in België?

Nederlandse bibliotheken kopen in via NBD Biblion, maar België heeft geen overkoepelende inkoopclub voor bibliotheken? Hoe bied je je boek dan aan?

Wanneer een nieuw ISBN voor een bestaand boek?

Soms kan het nuttig zijn om een nieuw ISBN aan te vragen voor een bestaande boektitel. Wanneer kies je daarvoor en hoe pak je dat het beste aan?

De kracht van het super-ISBN (ISTC)

Wat is dat nou weer, het super-ISBN? Volstaat het ISBN niet meer? Nee, inderdaad. De tijd is rijp voor een nieuw ISBN: het super-ISBN. Officieel: de ISTC.

Verzenden in bulk: over boekverpakking en personaliseren

Stel je voor: je verkoopt 1000 boeken aan één klant, een prachtige deal natuurlijk. Ons is dat gelukkig regelmatig overkomen, omdat we dat actief aanbieden. Maar wat bied je dan aan? Hoe zorg je voor een goede boekverpakking? Hier wat tips om mee te denken met de klant en slimme oplossingen te bieden (met zo […]

Voorkom kosten en werk met meerdere afleveradressen

Wanneer de boeken de drukkerij verlaten, gaan ze verpakt in handzame dozen naar het magazijn van het Centraal Boekhuis (CB). Soms is er een tweede afleveradres, bijvoorbeeld bij de uitgever of bij de auteur. Hoe ga je slim om met afleveradressen en druk je de kosten?

Pakbon Centraal Boekhuis

Boeken die wij aanleveren bij het CB in Culemborg dienen altijd te worden voorzien van een pakbon. 

Leenrechtvergoedingen

Iedere keer dat een boek wordt uitgeleend in de bibliotheek, gaat er een klein bedrag in een potje, bestemd voor de auteur. Dat zijn de leenrechtvergoedingen. Ook is er een apart potje voor de uitgever. De Stichting PRO en de Stichting Lira beheren deze potjes.

De distributie van uw boek

Uw boek bij de boekhandel op de plank krijgen is een heel belangrijke stap in het proces van het boeken maken. En opname bij belangrijke webwinkels, zoals Bol.com en Managementboek.nl. De distributie van het boek dus.