Het Boekenschap verzorgt uw boekproductie. Wat doen wij en welke input hebben we van u nodig? Bekijk het hier per onderdeel.
1. Redactie
Als u voor redactie via Het Boekenschap kiest, hebben we uiteraard uw boek nodig. Wilt u het aanleveren in Word-formaat? Eventuele plaatjes mag u in de tekst plakken ter verduidelijking. Wel is het handig dat u de plaatjes ook apart aanlevert. Alles mag worden gemaild naar [email protected], onder vermelding van uw opdrachtnummer. Wij bekijken uw tekst en reageren per e-mail wat eraan zou moeten gebeuren om de tekstkwaliteit en dus de leesbaarheid te vergroten.
2. Correctie
Redactie gaat over het verplaatsen van grote blokken tekst, teksten schrappen en grof herschrijven. Deze stap is het polijsten, fijnslijpen van de definitieve teksten. Als u zelf de eerste redactieronde al heeft gedaan, kunt u ons ook vanaf deze ronde inschakelen. Het Boekenschap corrigeert op hoog niveau. Denkt u dat het niet nodig is? Stuur dan uw tekst tóch even. Geheel vrijblijvend ontvangt u dan een advies of professionele tekstcorrectie nodig is. En bedenk: de ene corrector is de andere niet. Laat ook het werk van uw corrector even door ons controleren. Mail naar [email protected], onder vermelding van ‘tekstcorrectie’ en uw boektitel.
3. Cover
De belangrijkste pagina van het boek: de boekomslag of cover.
Lever bij ons aan via [email protected]: titel, ondertitel, auteursnaam, flaptekst. Maak de flaptekst niet te lang. Deze moet verrassen, niet samenvatten. En geef alvast een suggestie voor de voorzijde. Heeft u al een foto in gedachten die voorop moet? Of wilt u een cover op basis van tekst (grafische cover)? Of juist met een krachtige illustratie? Geef dit aan. (Het aankopen van beelden en illustraties is niet meegerekend in onze opmaakprijs.
4. Binnenwerk
Na de grondige tekstcorrectie is het tijd voor de vormgeving. Niet eerder, anders moet je in opgemaakte pagina’s gaan corrigeren en dat kost dubbel tijd, dus geld.
De opmaak van het binnenwerk kan (1) eenvoudig zijn (puur tekst) of (2) complex zijn, met tabellen, infographics, kaders, quotes, kleurblokken, streamers en andere beeldelementen. En natuurlijk alles wat daar tussen zit. In overleg schatten we in hoeveel tijd het opmaken van het boek gaat kosten. We maken een eerste stramien (bijvoorbeeld 1 hoofdstuk) en wachten daarna op goedkeuring van u. Na uw akkoord gaan we de rest van het boek in dezelfde stijl vormgeven. U ontvangt altijd nog een proef-pdf voordat het boek naar de drukker gaat. Na uw goedkeuring is de pdf klaar om te drukken. Calculeer voldoende tijd in voor het opmaken van het binnenwerk.
Het kost vaak meer tijd dan u denkt, inclusief alle correctierondes.
5. Prepress
In de prepress-fase wordt de pdf die is vormgegeven, technisch klaargemaakt voor de drukker. De ene drukker werkt met een ander machinepark dan de andere drukker. En de ene papiersoort vereist een andere aanlevering van de pdf dan de andere. Wij controleren dit en checken of alle lettertypes zijn ingesloten en of de drukker het bestand direct kan afdrukken.
6. Printwerk
Wie verstandig is, laat eerst even een stuk of tien boeken printen, voordat de grote oplage gedrukt wordt. Je kunt er dan nog laatste foutjes uithalen, je voelt hoe het boek in handen ligt en, het belangrijkst, je kunt het boek alvast laten proeflezen en recenseren. De quotes die je verzamelt, kun je op je boek laten drukken. Om kosten te besparen, kun je deze print-stap ook overslaan, maar dat raden we niet aan.
Planning: 2 weken voor de boekproductie, minimaal 4 weken voor het verzamelen en verwerken van de quotes.
7. Drukwerk
En dan … eindelijk het drukken van de boeken. We hopen dat je alvast een voorintekenlijst aangelegd hebt, zodat je de eerste boeken direct al verkocht hebt. Het drukken van je boek duurt ongeveer 3-4 weken. Bedenk: hoe eerder de drukker is ingeseind, hoe sneller het afgewerkt kan worden. Stel de deadline niet eindeloos uit, maar houd je hieraan. Anders loop je kans dat de drukker je boek uit de planning haalt. Dit is op te lossen door voldoende tijd in de voorgaande fases te nemen. NB Het drukken in het hoogseizoen (september tot december in boekenland) duurt overal vaak langer, soms zelfs dubbel zo lang, indien het drukwerk niet is aangekondigd of door een gebrekkige planning uit het proces wordt gehaald.