Drukwerk bestellen is makkelijk, maar er is veel mogelijk. Deze handleiding helpt je daarbij. Daarnaast worden de meestgestelde vragen stuk voor stuk beantwoord.

Vraag hier je offerte op

Waarom helemaal in Tsjechië?


Is de kwaliteit gelijk aan die van een Nederlandse of Belgische drukker?

De kwaliteit van de drukkers in Oost-Europa is niet gelijk, maar soms zelfs beter dan bij Nederlandse of Belgische drukkers. Drukkerijen in ons bestand werken zeer nauwgezet en volgens door henzelf opgelegde kwaliteitseisen. Als uw productie om welke reden dan ook beter in België of Nederland gemaakt kan worden, zullen we daarvoor kiezen. Wij ontzorgen; niet alleen dankzij onze scherpe prijzen door de inkoopkracht, ook met deskundige begeleiding.


Moet ik straks Tsjechisch of Engels praten aan de telefoon?
Ne, je komunikace s tiskárnou prochází nás. (Grapje.) Nee hoor, de communicatie met de drukker loopt via ons.


Waarom vanaf 200 stuks?
In principe kun je elke oplage laten drukken, maar prijstechnisch is printen (POD) interessanter onder de 200 stuks. Daarboven kun je beter laten drukken. 

Hoe kies ik de beste papiersoort?
Dat is een kwestie van smaak. Foto’s komen beter uit op gestreken papier (MC). En een boek met veel tekst kan het best op romanpapier (iets crèmekleurig) of houtvrij offsetpapier (wit). In ons voorbeeldboek ‘Verdienen met uitgeven’ zie je verschillende papiersoorten.

Het maken van de pdf


Hoe maak ik een pdf?

De drukker wil een drukklare pdf ontvangen. Professionele vormgevers werken met InDesign. Vanuit dat programma is het eenvoudig om een drukklaar pdf-bestand te maken. Vanuit een tekstverwerker, zoals Word of OpenOffice, is dat veel moeilijker. De aanleverspecificaties sturen wij u toe zodra de offerte wordt omgezet naar een opdracht. Je kunt de aanleverspecificaties hier alvast inzien.

Het opsturen van de pdf naar de drukker


Welke pdf's moet ik opsturen?

De drukkerij verwacht minimaal 2 pdf-bestanden. Bestand 1 is de omslag van je boek. Bestand 2 is het binnenwerk. Vriendelijk verzoek: altijd per pagina opsturen, dus de pagina’s niet naast elkaar zetten.

Jullie drukken in Oost-Europa. Is er kans op nieuwe taalfouten?

Nee. De drukker drukt wat er in de pdf staat. Wel kan het zijn dat de drukker een andere versie van het programma gebruikt om de pdf te lezen. Daarom stuurt de drukkerij altijd een digitale proef ter controle, zodat je zeker weet dat ook vreemde tekens goed worden overgenomen.

Wat is een schutblad?

Laat je een boek met een harde kaft maken? Laat dan de eerste en laatste pagina mooi bedrukken. Die pagina’s noemen we de schutbladen. Als je deze laat bedrukken, dien je een aparte pdf voor het eerste en laatste schutblad aan te leveren. Als je deze niet laat bedrukken, blijft het schutblad wit.


Wat is het verschil in aanleveren tussen harde kaft en paperback?

Daarvoor verwijzen we je naar onze aanleverspecificaties. Die krijg je toegestuurd, zodra de offerte is omgezet naar een order. Dan krijg je ook de exacte rugdikte van ons door.

De levering van de boeken


Hoe laat arriveert de vrachtwagen?

De meeste zendingen die Het Boekenschap verzorgt, komen uit Oost-Europa. Vanwege het weer en vertraging onderweg of bij de douane, kunnen wij niet precies voorspellen hoe laat de chauffeur bij u aan de deur is. Houd altijd rekening met een dag eerder of later. Indien gewenst kunnen we de chauffeur een uur van tevoren even laten bellen.

Het CB wil stickers op de dozen. Kan de drukker dat doen?

Natuurlijk, dat is geen probleem. Geef ons van tevoren even door wat er op de sticker op elke doos moet komen. Gewoonlijk is dat: (1) boektitel, (2) ISBN, (3) naam uitgever, (4) het aantal exemplaren in de doos. Als punt 4 onbekend is, vullen wij dat voor je in.

En wat als mijn boeken beschadigd zijn?

Onze drukker gaat zo zorgvuldig mogelijk om met de boeken. In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat er, bijvoorbeeld door het transport, boeken beschadigen. Maak een foto van de beschadigde boeken en mail deze naar ons. Wij hebben deze foto nodig om de schade aan te tonen. We komen altijd tot een goede oplossing, waarbij u als klant tevreden bent.

Hoe lang duurt het drukken?

Vanaf het moment van het aanleveren van de pdf tot het moment dat de boeken worden geleverd moet er veel gebeuren. De pdf moet technisch worden gecontroleerd en soms is de pdf niet goed. Er moet dan eerst een correctie komen op de drukproef. Pas zodra de pdf helemaal gereed is voor drukwerk (u geeft daar als klant akkoord op), gaat de pers draaien. Vanaf dat moment bedraagt de levertijd ongeveer 3 tot 4 weken. De drukste periode loopt van september tot december. In die tijd kan de levertijd langer zijn dan u van ons gewend bent. Natuurlijk bespreken we dat altijd.

Wat is meer- en minderlevering?

Een beetje rare regel voor wie niet in het drukkersvak zit, maar drukkerijen hebben de gewoonte om 10 procent meer of minder te leveren dan is afgesproken. Dat heet meer- en minderlevering. Dat heeft te maken met de drukpers die op volle toeren draait. Zodra de machine stil staat kan het zijn dat er wat te veel is gemaakt. Die boeken berekenen we dan naar rato door.

Bij minder-levering hoeft u de boeken die niet geleverd worden, niet te betalen. Minder-levering komt overigens bijna niet voor, maar we melden het u wel even.


Mag ik meerdere afleveradressen opgeven?

Natuurlijk! Geef ons even aan hoeveel extra afleveradressen u wenst. En welk aantal naar welk adres mag. Wij regelen dat de boeken op de juiste plek worden afgeleverd. Ook is het mogelijk om een aantal boeken bij het CB in Culemborg af te leveren. De boektitel moet daar dan wel aangemeld zijn.


Andere vragen


Ik wil een boekenlegger bij mijn boek laten drukken. Kan dat via jullie?
Wij zijn gespecialiseerd in het drukken van boeken, maar een boekenlegger maken is geen enkel probleem. Geef dat gewoon even aan; de prijs ontvang je er dan meteen bij.

Maakt Het Boekenschap ook spelkaarten?
Dat kan, maar dat doen we alleen in grotere oplagen vanaf 1000 stuks.

Zijn jullie FSC-gecerfiticeerd?
De drukkerijen met wie wij zakendoen, zijn altijd FSC-gecertificeerd. Ook gebruiken zij FSC-gecertificeerd papier, vraag ernaar bij uw contactpersoon.

Meer weten?

Staat uw vraag hier niet tussen? Mail deze even naar [email protected]onder vermelding van ‘Handleiding’. Bedenk altijd: domme vragen bestaan niet!

Vraag hier je offerte op