Het Boekenschap schrijft het liefst uw InDesign-pakket zelf weg naar een pdf. Dit omdat we dan de meeste controle hebben over papiersoort in combinatie met de uitgestuurde pdf. Elke papiersoort en elke drukpers vereist een andere wijze van wegschrijven.
Joboptions InDesign
Lukt het niet om de vormgever te overtuigen van de noodzaak om het InDesign-pakket van cover en binnenwerk naar ons op te sturen, geef dan deze joboptions van InDesign door:
- Voor coated papier (voor de cover en voor het binnenwerk met mat papier en silk mc-papier en andere gestreken papiersoorten)
- Voor uncoated papier (binnenwerk met hvo-papier en voor schutbladen)
Deze joboptions kan de vormgever downloaden en vervolgens importeren in InDesign.
Werktekening
Voor het maken van de hardcover volgt er altijd een werktekening van de drukkerij. De ene drukker werkt met machine A en de andere met machine B. Elke drukpers kent z’n eigen specificaties. Als je de cover alvast wilt maken voordat de werktekening er is. Ga dan als volgt te werk:
- Maak een nieuw document aan in InDesign.
- Breedte = 2x breedte boekblok + rug (zet deze voor het gemak op 15 mm) + 18 mm links + 18 mm rechts.
- Hoogte = 1x hoogte boekblok + 18 mm boven + 18 mm onder.
- Stel 2 kolommen in (kolom 1 is de achterkant van het boek, kolom 2 is de voorkant. De tussenruimte tussen de kolommen is de rug, in dit voorbeeld 15 mm).
- Stel standaard 3 mm afloopgebied in bij de cover.
- Ontwerp de cover in concept en wacht op de werktekening van de drukkerij.
- Je ontvangt altijd een drukproef. We berekenen per nieuwe pdf € 50 extra kosten als de werktekening niet juist is gemaakt. Wij doen het graag kosteloos voor je (maar dan moeten we wel beschikken over het InDesign-pakket, zie daarvoor www.hetboekenschap.nl/indesign-pakket).
Afloop binnenwerk
Houd altijd rekening met 3 mm afloop in het binnenwerk. Bij het maken van de pdf krijg je dan geen stukjes mee van de naastgelegen pagina op de spread.