Achterhoekse kroniek van de jaren 60

De 857 meest spraakmakende krantenberichten uit de Achterhoek van 1960 tot 1970. Ruim drieduizend dagbladen spitte Hengeloër Willy Hermans door op zoek naar leuke, opmerkelijke, spraakmakende en bijzondere gebeurtenissen in de jaren 60 van de vorige eeuw. Het resultaat is Kroniek van de Achterhoek van de jaren 60.

Achterhoekse kroniek van de jaren 60Nozems en brozems

In het decennium veranderde veel. Niet alleen uiterlijk door bouw van zwembaden, sporthallen, bejaardenhuizen en grote nieuwe wijken. De jeugd schopte tegen de oude garde aan en kwam in opstand. Halbstarken veroorzaakten overlast in Zutphen, Doetinchem en Winterswijk, bromnozems terroriseerden Ruurlo, Varsseveld en Aalten. De Achterhoek liep met popmuziek zelfs voor op de rest van Nederland: in 1967 was de eerste beatmarathon in Doetinchem en Lochem had het eerste openluchtfestival. De mannenkoren uit Ulft en Etten zongen in heel Europa en namen hun eerste langspeelplaat op.

Moorden in de Achterhoek

Opmerkelijke zaken komen in de kroniek aan het licht, zoals twaalf gevallen van moord en doodslag. Drie Achterhoekse paters werden in de Kongo vermoord, maar ook in de streek zelf ging het een aantal malen mis. In Laren en Doetinchem vond een koelbloedige moord plaats. Een Doetinchemmer stak in Arnhem iemand aan het mes en een Zutphenaar pleegde een moord in Zweden. De kroniek bevat veel foto’s die passen bij de nieuwsberichten. Hieronder unieke exemplaren uit de collecties van fotografen Zeylemaker, Fischer en het Erfgoedcentrum. Ook historische verenigingen en particulieren verleenden hun medewerking.

Over de auteur

WWilly Hermans, auteur van de Achterhoekse kroniek van de jaren 60illy (W.J.M.) Hermans (1957) staat bekend als kroniekschrijver van de Achterhoek. In 2010 publiceerde hij de bestseller Achter de coulissen, een boek dat een tijdsbeeld geeft van het dorp Hengelo Gld in de jaren 50 van de vorige eeuw. De historie en de betekenis van het landhuis Kervel in de Tweede Wereldoorlog staat centraal een andere publicatie: Adres Kervel-Kelder (2006). In 2001 verscheen ‘Daar, midden in de Graafschap’, een kroniek van het dorp Hengelo van 1900 tot 1919. En in 1993 tekende Willy Hermans de geschiedenis van de Hengelose voetbalvereniging Pax op in het boek ‘Alle hoeken van het veld’.

 

bestel-nu-klik-hier

Bibliografische gegevens

Titel: Achterhoekse kroniek van de jaren 60
Ondertitel: De 857 meest spraakmakende krantenberichten uit de Achterhoek van 1960 tot 1970
ISBN: 9789490085247
NUR-code: 693
Auteur: Willy Hermans
Uitvoering: hardcover
Formaat: 200 x 260 mm
Aantal pagina’s: 304
Verschijningsdatum: 1 november 2012
Prijs: € 17,50

Inkijkexemplaar

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *