Waarom je wel of geen persproef moet laten maken

Een persproef maken van enkele kritische pagina’s uit je boek is niet altijd een goed idee. We zetten de voor- en nadelen hier even op een rij.

Wat is een persproef?

Foto’s op een beeldscherm beoordelen kan wel, maar is niet altijd handig. Want de foto’s op je scherm komen nooit 100% overeen met wat je in druk ziet.Dat is meestal niet zo erg, bij managementboeken en romans is een persproef doorgaans niet nodig. Maar wat is een persproef precies? De drukkerij die je boek gaat drukken, maakt een grote plaat (meestal van ruim een meter breed bij ongeveer 70 cm), waarop een aantal pagina’s staat afgedrukt. Precies zoals het straks ook in druk zal zijn. Op die manier kun je de kleuren goed beoordelen. Een extra tip: als de persproef binnenkomt, is het verstandig om dat bij daglicht (bijvoorbeeld buiten) te doen en niet bij kunstlicht binnen.

De nadelen

We beginnen even met de nadelen. De belangrijkste: een persproef is vrij kostbaar. De prijs ligt rond de € 250 per drukvel. Dat komt omdat de drukkerij veel instellingen moet nalopen om het drukvel te kunnen produceren. Het kost veel tijd, dus veel geld.

Nadeel 2 is dat je niet alle pagina’s van je boek in een persproef kunt laten maken. Meestal passen er een stuk of 16 pagina’s op een groot vel. Kies dan de 8 pagina’s uit van je boek waar je over twijfelt. En sla de pagina’s ook nog nog eens op een andere manier op. Dan kun je versie A en B met elkaar vergelijken op één drukvel.

De voordelen

What you see is what you get. Je hoeft niet in spanning te zitten tot de boeken komen, maar je kunt het al op de persproef controleren. Dat is beter dan wanneer je straks met een lading boeken zit die niet naar wens zijn.

Wanneer wel en wanneer niet?

Als de fotografie belangrijk is in je boek, raad ik altijd aan om een persproef te maken. Zeker van de cover. Denk aan koffietafelboeken, fotoboeken voor fotografen, kookboeken en boeken waarin beelden extreem belangrijk zijn.

De matchprint: een tussenoplossing

Vind je de persproef te duur? Je kunt dan ook bij ons een matchprint laten maken. Dat werkt overigens niet bij offsetpapier, alleen bij gestreken papier. De matchprint is niet op dezelfde manier gemaakt als je boek. De persproef wél. Daarom is de matchprint voor 90% vergelijkbaar. De persproef voor 99% tot 100%.

Waar moet je op letten?

Bij het wegschrijven van de foto’s is het belangrijk om vast te leggen hoe je deze wegschrijft. Welk bestandsformaat (jpg, tiff, psd, etc). En bij het maken van de pdf is het belangrijk om datzelfde te doen. Vooral van belang bij het maken van de pdf is dat je aangeeft in het softwareprogramma of het op coated of uncoated papier gedrukt moet worden. Misschien is dit te technisch. Kom je er niet uit? Wij kunnen het ook voor je verzorgen!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *