cover boek hoe word ik een bitkid

Auteur Filip Ledoux presenteert ‘Hoe word ik een bit-kid?’

 

Scholen gebruiken de computer wel, maar doen helemaal niets met de programmeertaal. Dat is auteur Filip Ledoux uit het Vlaamse Landen een doorn in het oog. Het Boekenschap presenteert: ‘Hoe word ik een bit-kid?’

Steen in vijver voor programmeerles op school

Filip Ledoux schreef ‘Hoe word ik een bit-kid?’. Een begrijpelijk boek voor iedereen. ‘Bang voor de computer? Nergens voor nodig!’

Veel oudere mensen zijn bang voor de computer, merkt Ledoux. En die angst groeit, omdat een computer oneindig veel kan. Angst dat de computer de regie overneemt van de mens is nergens voor nodig, als je de computer maar begrijpt, stelt de auteur in zijn boek, dat op 15 oktober 2016 verschijnt.

‘Uiteindelijk komt het erop neer dat er een aantal lampjes brandt binnen de computer. Dat stelt niks voor’, relativeert Ledoux. ‘Het gaat om ‘aan’ en ‘uit’. Als een lampje uitstaat, terwijl het aan moet staan, is dat een ramp voor een computer. Een programmeerfoutje kan grote gevolgen hebben. Dat is niet zo als je een boek schrijft, want over een typfoutje kun je heen lezen. Maar een computer kan dat niet.’

Keus makkelijker maken

‘Onze kinderen krijgen biologie op school, maar niet iedereen hoeft bioloog te worden. Onze kinderen krijgen aardrijkskunde, maar niet iedereen wordt geoloog. Dat geldt ook voor programmeren. We moeten bieden wat er is en het is aan onze kinderen om de keuze te maken. Ik weet zeker dat een aantal kinderen mijn boek niet interessant vindt. Ik schreef een boek om de keuze te vergemakkelijken. Eigenlijk zou dat de taak van het onderwijs moeten zijn.’

logo-hoe word ik een bitkid-400pxKinderen die een proefversie van het boek bekeken, zijn razend enthousiast. ‘Ze vinden het fantastisch om digitale spelletjes te maken en te spelen. Mijn boek helpt ze daar spelenderwijs bij. Opvallend vond ik dat ook ouderen enthousiast reageren. Mensen zeggen: ik weet eindelijk wat een server is en hoe mijn digitale televisie werkt.’

Het boek kent een groot aantal praktijkvoorbeelden en uitleg van alledaagse begrippen. Het is daarom geschikt voor kinderen van 11 tot 99 jaar. Je kunt wel vroeger leren programmeren, maar mijn oefeningen gaan wat verder. Geschikt voor kinderen vanaf 11 jaar. En voor ouderen, zelfs voor mijn eigen moeder.’

Online bestelbaar

Het boek is te bestellen via www.bit-kids.com.

Enkele hoofdstukken zijn daar in te zien.

Meer weten over Filip Ledoux? Het Boekenschap interviewde Filip over zijn achterliggende idee.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *