Boek verzenden

Bespaar honderden euro’s door je boek te verzenden via ‘brievenbuspost’

Het opsturen van een boek via PostNL wordt steeds duurder. Het tarief voor één postzegel is in 2021 gestegen tot een recordhoogte van 96 cent. Lees dit blog en ontdek hoe je tot honderden euro’s kunt besparen bij het opsturen van je boek(en).

 Je boek verzenden als brievenbuspost

Eerst even een definitie. Wat is brievenbuspost? Dat is post die door de brievenbus kan, zou je zeggen. Nou, niet helemaal. PostNL hanteert eigen regels voor brievenbuspost. Als je daar geen rekening mee houdt, kan het versturen je voor grote verrassingen plaatsen.

 Wat is wat?

Om verwarring te voorkomen, staan we eerst stil bij de definities. Wat is wat?

Brievenbuspost is alles wat zonder aanbellen door de brievenbus kan. Daarbij kan het gaan om twee soorten post:

 • Brievenbuspakje
 • Brief

Pakketpost: alles wat geen brievenbuspost is.

 Prijs is bijna verdubbeld

Wie zelf boeken opstuurt, kan er niet omheen: PostNL. Dit voormalige staatsbedrijf is nog steeds marktleider in het versturen van post via de brievenbus. Maar omdat het gebruik van e-mail verder toeneemt en er steeds minder brieven worden verstuurd, pompt het bedrijf de prijs omhoog om de winst op peil te houden. In de laatste tien jaar is de prijs van het opsturen van een boek via de brievenbus bijna verdubbeld!

Als je de verkoop van je boek zelf doet, krijg je onherroepelijk te maken met de tarieven voor de postzegel. Er is een manier om daar slim mee om te gaan.

Stap 1: weeg je boek

Het bepalen van het tarief begint bij het exact wegen van je boek. Daarvoor kun je gewoon een keukenweegschaal gebruiken, dat is nauwkeurig genoeg. In dit voorbeeld is het boek 589 gram.

boek verzenden brievenbuspost

Stap 2: bepaal of je als ‘brief’ verstuurt of als brievenbuspakje

Je kunt bij PostNL kiezen voor de optie ‘brief’ of ‘brievenbuspakje’.

 Optie 2.1: Als brief

Op de site van PostNL staat een tabel met actuele prijzen. Zoek het gewicht op. Je ziet dat het 5 postzegels kost om dit boek te versturen. Ik schrijf dit blog in 2015, toen was de zegel nog 69 cent. Dit jaar kost het dus € 3,45. In 2016 kost het versturen van hetzelfde boek € 3,65. In 2017 is de prijs van een zegel gestegen tot 78 cent en betaal je € 3,90. In 2021 betaal je voor 5 zegels maar liefst 5 x € 0,96 = € 4,80.

Optie 2.2: Als brievenbuspakje

Het boek versturen als een ‘brief’ kost dus € 4,80 (in 2021), maar een brievenbuspakje kost € 4,10 (ook in 2021). Het voordeel van een brievenbuspakje is dat je de verzendstatus kunt volgen. Bij een ‘brief’ is dat niet het geval. Een brievenbuspakje kun je volgens PostNL verzenden tot 2 kilo. De verzendsticker kun je online kopen via de site van PostNL.

Het brievenbuspakje moet voldoen aan een aantal vereisten:

 • Maximum formaat: 38 x 26,5 x 3,2 cm
 • Minimum formaat: 14 x 9 cm
 • Maximum gewicht: 2 kg

Bron: website PostNL, meetdatum 8 maart 2021

Stap 3. Je kunt ook kiezen voor MyParcel (tip!)

Het Boekenschap kiest bij het verzenden van brievenbuspakjes voor MyParcel. Zij hebben een deal met PostNL en bieden een geweldige service. Het versturen van een brievenbuspakje kost daar ook € 4,10. Maar MyParcel werkt met een staffel bij grotere aantallen. Je ontvangt maandelijks gewoon een factuur.

Op het moment van actualiseren van dit bericht (maart 2021) kost het verzenden via DPD slechts € 3,85. Dat is nog weer wat voordeliger dan via PostNL.

Pakketpost: meerdere boeken in één keer

Wil je meerdere boeken in één zending versturen en past het geheel niet meer door de brievenbus? Kies dan voor pakketpost.

De prijzen van pakketpost:

 • MyParcel: € 6,15

 • PostNL: € 6,75

 • DPD: € 4,25 (let op: de klant moet het pakket ophalen bij een DPD Shop)

Het is nog allemaal niet zo overzichtelijk …

Versturen van post (als pakket, brievenbuspakje of brief) is nog niet zo eenvoudig tegenwoordig als je de scherpste prijs wilt betalen. Conclusie is: verdiep je goed in de verschillende mogelijkheden en kijk ook goed welke service er wordt geboden. Hoe snel is het poststuk bij de ontvanger? Wordt het aan huis bezorgd of moet de ontvanger het elders afhalen? Waar moet je het pakket inleveren?

Hoe pak jij het aan?

Verstuur jij je boeken ook zelf? En op welke manier doe je dat? We zijn benieuwd naar jouw aanpak. Wil je die hieronder met ons delen?

Dit artikel is geactualiseerd op 8 maart 2021.

7 antwoorden
 1. Nicoline van de Beek
  Nicoline van de Beek zegt:

  Beste mensen van het Boekenschap,

  Het afgelopen jaar heb ik zeker 80 keer een boek/boeken opgestuurd. Tot nu toe deed ik dat altijd bij PostNL voor € 6,95. Dit is een track&trace pakketservice, en daarbij is je pakket ook verzekerd. Dat is het niet als ik het via DHL zou versturen. Wat ook fijn is, is dat ik tot 8 boeken tegelijk kan versturen voor diezelfde € 6,95 (het gaat immers tot 10 kg).
  Ik ben het nu even aan het uitzoeken bij My Parcel en zal mijn bevindingen nog aan jullie laten weten.

  Hartelijk dank voor jullie tips!

  Nicoline van de Beek
  http://www.madamemanet.nl

  Beantwoorden
 2. Heino Denneman
  Heino Denneman zegt:

  Volgens mij is het tarief bij Myparcel exclusief BTW. Dus je krijgt nog BTW eroverheen. Ben je niet btw plichtig dan kan je de btw niet terugvorderen. Iets om rekening mee te houden.

  Beantwoorden
  • Maarten Beernink
   Maarten Beernink zegt:

   Hoi Margriet, bedankt voor de reactie. Ik heb dit blog meteen ge-update naar aanleiding van je reactie. Ik zie nog niet meteen op de site van DPD dat het zo voordelig is, maar het loont zeker de moeite om je in meerdere aanbieders te verdiepen. Dat was ook de opzet van dit artikel. Nogmaals dank voor je reactie en veel succes met het versturen van je boeken.

   Beantwoorden
 3. Wim van Kreij
  Wim van Kreij zegt:

  wij willen in eigenbeheer een boek uitgeven/. 120 pag. met hardcover.
  Kunnen wij de verzending van de boeken t.z.t. aan jullie uitbesteden? Zo ja, onder welke voorwaarden.
  Met vriendelijke groeten
  Wim van Kreij

  Beantwoorden
  • Maarten Beernink
   Maarten Beernink zegt:

   Geachte Wim van Kreij,

   Goed idee om de verzending uit te besteden, maar Het Boekenschap voorziet hier niet in. Ik adviseer u om even te googelen op fulfillement webshop boeken.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *