Boek verzenden

Bespaar honderden euro’s door je boek te verzenden via ‘brievenbuspost’

Het opsturen van een boek via PostNL wordt steeds duurder. Het tarief voor één postzegel is in 2017 gestegen tot een recordhoogte van 78 cent. Lees dit blog en ontdek hoe je tot honderden euro’s kunt besparen bij het opsturen van je boek(en).

 Je boek verzenden als brievenbuspost

Eerst even een definitie. Wat is brievenbuspost? Dat is post die door de brievenbus kan, zou je zeggen. Nou, niet helemaal. PostNL hanteert eigen regels voor brievenbuspost. Als je daar geen rekening mee houdt, kan het versturen je voor grote verrassingen plaatsen.

 Wat is wat?

Om verwarring te voorkomen, staan we eerst stil bij de definities. Wat is wat?

Brievenbuspost is alles wat zonder aanbellen door de brievenbus kan. Daarbij kan het gaan om twee soorten post:

 • Brievenbuspakje
 • Brief

Pakketpost: alles wat geen brievenbuspost is.

 Prijs is bijna verdubbeld

Wie zelf boeken opstuurt, kan er niet omheen: PostNL. Dit voormalige staatsbedrijf is nog steeds marktleider in het versturen van post via de brievenbus. Maar omdat het gebruik van e-mail verder toeneemt en er steeds minder brieven worden verstuurd, pompt het bedrijf de prijs omhoog om de winst op peil te houden. In de laatste tien jaar is de prijs van het opsturen van een boek via de brievenbus bijna verdubbeld!

Als je de verkoop van je boek zelf doet, krijg je onherroepelijk te maken met de tarieven voor de postzegel. Er is een manier om daar slim mee om te gaan.

Stap 1: weeg je boek

Het bepalen van het tarief begint bij het exact wegen van je boek. Daarvoor kun je gewoon een keukenweegschaal gebruiken, dat is nauwkeurig genoeg. In dit voorbeeld is het boek 589 gram.

boek verzenden brievenbuspost

Stap 2: bepaal of je als ‘brief’ verstuurt of als brievenbuspakje

Je kunt bij PostNL kiezen voor de optie ‘brief’ of ‘brievenbuspakje’.

 Optie 2.1: Als brief

Op de site van PostNL staat een tabel met actuele prijzen. Zoek het gewicht op. Je ziet dat het 5 postzegels kost om dit boek te versturen. Ik schrijf dit blog in 2015, toen was de zegel nog 69 cent. Dit jaar kost het dus € 3,45. In 2016 kost het versturen van hetzelfde boek € 3,65. In 2017 is de prijs van een zegel gestegen tot 78 cent en betaal je € 3,90.

Optie 2.2: Als brievenbuspakje

Het boek versturen als een ‘brief’ kost dus € 3,90 (in 2017), maar een brievenbuspakje kost € 3,95 (ook in 2017). Het voordeel van een brievenbuspakje is dat je de verzendstatus kunt volgen. Bij een ‘brief’ is dat niet het geval. Een brievenbuspakje kun je volgens PostNL verzenden tot 2 kilo.

Het brievenbuspakje moet voldoen aan een aantal vereisten:

 • Maximum formaat: 38 x 26,5 x 3,2 cm
 • Minimum formaat: 14 x 9 cm
 • Maximum gewicht: 2 kg

Bron: website PostNL, meetdatum 22 november 2016

PostNL biedt op de eigen website brievenbusdozen aan. De prijs daarvoor varieert, maar gaat in vanaf € 1,96 (meetdatum 22 november 2016). Verzending vanaf € 25 gratis. Het brievenbuspakje moet je altijd zelf naar een locatie van PostNL brengen. Je kunt kiezen of je ter plekke betaalt of dat je dit thuis via internet voorbereidt en een sticker print. In dat geval is het verzenden ietsje voordeliger.

Stap 3. Je kunt ook kiezen voor MyParcel (tip!)

Het Boekenschap kiest bij het verzenden van brievenbuspakjes voor MyParcel. Zij hebben een deal met PostNL en bieden een geweldige service. Het versturen van een brievenbuspakje kost daar geen € 3,95, maar slechts € 3,45. Dat scheelt 50 cent per zending! Als je 500 boeken denkt te verkopen, is dat dus 500 x 50 cent = € 250. Bovendien werkt MyParcel supersnel en eenvoudig. Je print je sticker thuis en deponeert de bestelling gewoon in een normale PostNL-brievenbus. Dat is alles. Je ontvangt maandelijks gewoon een factuur.

Pakketpost: meerdere boeken in één keer

Wil je meerdere boeken in één zending versturen en past het geheel niet meer door de brievenbus? Kies dan voor pakketpost.

De prijzen van pakketpost:

 • MyParcel: € 5,75

 • PostNL: € 6,95

 • Dat scheelt dus € 1,20 per pakket!

 

Hoe pak jij het aan?

Verstuur jij je boeken ook zelf? En op welke manier doe je dat? We zijn benieuwd naar jouw aanpak. Wil je die hieronder met ons delen?

Nieuw: fulfilment via Het Boekenschap

Het Boekenschap introduceert in januari 2017 een nieuwe service: fulfilment via Het Boekenschap. Dat betekent dat wij je boek op voorraad houden en bij een bestelling je boek verzenden. Interessant voor auteurs die gemiddeld 1 boek per dag verkopen. Bespaar zeeën van tijd door zelf niet meer in te pakken. Extra voordeel: voor 18.00 uur besteld, de volgende dag bezorgd via de 24-uurs-service van PostNL. We kunnen een koppeling met je Woocommerce-webshop tot stand brengen middels een API-koppeling. Alles volledig geautomatiseerd. Neem voor meer informatie contact op met Maarten Beernink.

Dit artikel is geactualiseerd op 22 november 2016.

3 antwoorden
 1. Nicoline van de Beek
  Nicoline van de Beek zegt:

  Beste mensen van het Boekenschap,

  Het afgelopen jaar heb ik zeker 80 keer een boek/boeken opgestuurd. Tot nu toe deed ik dat altijd bij PostNL voor € 6,95. Dit is een track&trace pakketservice, en daarbij is je pakket ook verzekerd. Dat is het niet als ik het via DHL zou versturen. Wat ook fijn is, is dat ik tot 8 boeken tegelijk kan versturen voor diezelfde € 6,95 (het gaat immers tot 10 kg).
  Ik ben het nu even aan het uitzoeken bij My Parcel en zal mijn bevindingen nog aan jullie laten weten.

  Hartelijk dank voor jullie tips!

  Nicoline van de Beek
  http://www.madamemanet.nl

  Beantwoorden
 2. Heino Denneman
  Heino Denneman zegt:

  Volgens mij is het tarief bij Myparcel exclusief BTW. Dus je krijgt nog BTW eroverheen. Ben je niet btw plichtig dan kan je de btw niet terugvorderen. Iets om rekening mee te houden.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *