Boektitel kiezen

Bestaat mijn boektitel al?

Er is een eenvoudige manier om te ontdekken of de titel die je wilt gebruiken voor je boek al bestaat.

Boektitel controleren

Om te controleren of je boektitel al bestaat, kun je terecht op twee belangrijke websites:

Op Vindboek kun je makkelijker zoeken en vind je ook de voorzijde van het boek en extra informatie, zoals de achterflap. Op de website Titelbank.nl kun je eenvoudig elke boektitel terugvinden en je kunt daar gerichter zoeken op auteursnaam dan op Vindboek.

titelbank

Schrijven

Het bepalen van de titel van je boek is belangrijk. Wij adviseren altijd om de titel in een zo vroeg mogelijk stadium te claimen, nog voordat je klaar bent met schrijven. De titel helpt je vooral met halen van je einddoel: het publiceren en promoten van je boek.

4 antwoorden
  • Maarten Beernink
   Maarten Beernink zegt:

   Dag heer/mevrouw Versteeg,

   Een boektitel vastleggen kan via Bureau ISBN. In de openbare Titelbank.nl staat de titel dan zoekbaar. Daarnaast kun je (optioneel) de titel laten vastleggen bij een merkenbureau. Verder geldt: hoe meer je de titel online “van jou” maakt, hoe meer deze gelieerd is aan jou als auteur, dus een website openen voor het boek, veel erover bloggen. Dan ben je gegarandeerd de eerste. Plus een goede unieke titel kiezen die nog niet voorkomt in Google. Als je meer vragen over het juridisch vastleggen hebt, verwijs ik je graag door naar Charlotte Meindersma van http://www.charlotteslaw.nl.

   Hartelijke groeten en succes, Maarten Beernink

   Beantwoorden
 1. Kelee Laamers
  Kelee Laamers zegt:

  Ik wist niet dat je een naam kon claimen nu heb ik ondervonden dat de naam van mijn boek al bestaat vanuit een boek uit 2017 mag ik het dan als nog uitbrengen met die naam.

  Beantwoorden
  • Maarten Beernink
   Maarten Beernink zegt:

   Dag Kelee, ik zou het niet doen. Ten eerste omdat het verwarring bij alle kopers kan opleveren. En ten tweede omdat het volgens mij gewoon niet mag (maar ik ben geen jurist). Beter is het om een titel te kiezen waarop mensen die het boek niet kennen, gaan zoeken op Google of op Bol.com. Als het zoekwoord in de titel voorkomt, is dat een pré. Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat de titel origineel en uniek is.

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  Plaats een Reactie

  Meepraten?
  Draag gerust bij!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *