Brossulin geeft paperback extra cachet

Een dik boek met 120 grams houtvrij offset in het binnenwerk en een paperback-omslag van 300 grams brossulin. Dat is een boek om over naar huis te schrijven.

Brossulin is een merknaam, noem het een papiersoort, die kan worden ingezet bij boekomslagen. Voor een hardback is dit niet geschikt, maar wel voor een softcover (paperback). Dit materiaal geeft het boek een bijzondere uitstraling.

Blindpreeg

Dit materiaal is met verschillende soorten inkt te bedrukken. In dit voorbeeld is 1/1 dubbelzijdig zwart gebruikt. Daar overheen ligt een mat laminaat. De letters zijn met een blindpreeg op het boek gemaakt. Deze blindpreeg is een techniek die ervoor zorgt dat er in de drukplaat een reliëf wordt aangebracht. Het reliëf wordt overgebracht in het papier van de omslag in dit geval.

Verschil met reguliere hardback

 

 

 

Het verschil met een reguliere hardcover is meteen duidelijk. Het bovenste boek op de foto is een harde kaft, omplakt met enkelzijdig full-colour bedrukt papier. Zeg maar de standaard-variant bij hardcovers. Daaronder ligt het boek dat als paperback is uitgevoerd met brossulin.

Materiaal wordt onderdeel vormgeving

Het materiaal van de omslag wordt door deze optie meteen een onderdeel van de gehele vormgeving van het boek. Mooie, stijlvolle letter gebruiken en het materiaal doet de rest. Het is dan niet nodig om afbeeldingen of fotografie te gebruiken. Sterker nog, dat zal meteen afbreuk doen aan het hele ontwerp.

Letters liggen er bovenop

Op deze foto is het niet zo goed te zien, maar de letters van dit ontwerp liggen optisch gezien een beetje ‘bovenop’ het boek. Als je de cover omslaat, voel je de letters die aan die zijde van het boek juist een beetje verzonken liggen in de kaft. Als je je boek een bijzondere uitstraling wilt meegeven, is het materiaal brossulin een goede keuze.

Dit voorbeeld telt 352 pagina’s met een formaat van 170 x 230 mm staand. Dat is relatief gunstig, want 170 x 240 mm is een standaardmaat in de drukkerswereld. Iets kleiner dan een standaardmaat is nooit een probleem, maar groter wel. De reden is simpel: als het formaat groter wordt, passen er minder pagina’s op een drukplaat, hetgeen onvoordeliger is.

1 antwoord
  1. Simone van Heerde-Keulen
    Simone van Heerde-Keulen zegt:

    Ik begrijp het nut van stijlvolle letters, maar niet dat een afbeelding afbreuk zou doen aan de vormgeving van de paperback. Maar misschien is afbeelding/fotografie van de letters bedoeld?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *