Beren op de weg: waarom is het zo moeilijk om je eerste boek te schrijven?
Hoe komt het dat het maanden of soms jaren duurt voordat je je eerste boek in handen hebt? De 8 grootste beren en 8 manieren om met ze om te gaan.
De 8 grootste beren op de weg
Beer 1. Het is een te groot project
Herken je dat? In je hoofd is iets enorm groot geworden, terwijl het in de praktijk reuze meevalt? Of het nou gaat om het opruimen van de zolder of het inplakken van de vakantiefoto’s, het maakt niet uit. Het zijn eigenlijk klusjes van niks. Ik zag er regelmatig als een berg tegenop en ging uitstelgedrag vertonen. Ik ging andere klusjes doen om maar niet met die beer op de weg bezig te zijn. De belangrijkste reden was dat ik de klus in mijn hoofd veel groter maakte dan deze in werkelijkheid was. Als je geen overzicht hebt, doe je dat ook heel snel, niets menselijks is ons vreemd. Zorg dus eerst voor overzicht, duidelijkheid. Maak die enorme klus behapbaar en begin gewoon. Stel kleine doelen op. Onze auteur Bart van den Belt noemt dat actiestappen. Je hebt een missie en om daar te komen moet je allerlei kleine actiestappen zetten. In het geval van het schrijven van een boek is het bijvoorbeeld:
– begin met een inhoudsopgave op hoofdstukniveau;
– bedenk bij elk hoofdstuk drie paragrafen;
– schrijf eens een paragraaf uit in ongeveer 500 woorden;
– als je dit doorzet, heb je al snel 7 hoofdstukken maal 3 paragrafen is 21 paragrafen. Maal 500 woorden is 10.500 woorden. Dat is al een half boek, want een beetje boek telt 20.000 woorden.
Beer 2. Ik kan het niet
Denk je dat je niet kunt schrijven? Geen nood. Het schrijven van een boek is weggelegd voor de grootste dyslecten. Je kunt je bijvoorbeeld ook laten interviewen. Dat interview kun je laten uitwerken. Of je kunt een ghost writer in de arm nemen. Of een schrijfles nemen. (Dat zeg ik niet omdat wij dat aanbieden, maar ons seminar bezoeken loont zeker de moeite 😉
Beer 3 Waar moet ik beginnen?
Bij de inhoudsopgave of bij de flaptekst. Dat geeft je houvast. Daarmee zet je de toon voor het hele boek.
Beer 4 Wie zit er op mij te wachten?
Niemand. Je moet je boek interessant maken. En dat doe je in het geval van een zakelijk boek door veel kennis te delen. Kennis waarop je doelgroep zit te wachten. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je te veel informatie weggeeft, want dat kan niet. Je concurrentie wijzer maken dan hij is, kan ook niet. Als je al jouw gedachten, ervaringen en kennis in een boek wilt stoppen, heb je aan honderd boeken nog niet genoeg. Een boek is maar een tipje van de sluier, niet meer dan een visitekaartje.
Beer 5 Heb ik wel echt verstand van dit onderwerp?
Ja. En als je denkt van niet, dan moet je je snel inlezen over dit onderwerp. Dat kun je doen door eens een hele middag op Wikipedia door te brengen. Lees, verdiep je in blogs van anderen en noteer alles wat je niet weet. Na een dag internetten heb je waarschijnlijk inspiratie genoeg om eens een paar blogs te schrijven over je zoektocht. Het schrijven van blogs is meteen een mooie eerste stap om de pen te pakken. Het doel is dan niet zo groot en je kunt meteen aan de slag. Zo heb ik het boek Verdienen met uitgeven ook geschreven, vanuit enkele bestaande blogs op de site van Het Boekenschap. Het begin was er. Daarna is het een kwestie van bijschrijven en fijnslijpen.
Beer 6 Er zijn al zoveel anderen
Juist daarom moet je een boek schrijven. Er is waarschijnlijk ben jij de enige in je vakgebied met een eigen boek. En zo niet, dan kies je een eigen, unieke invalshoek. Het feit dat jij dit boek schrijft, is al onderscheidend genoeg. Geen enkele concurrent maakt precies hetzelfde boek, met dezelfde voorkant, met dezelfde inhoud. Weer een beer opgeruimd.
Beer 7 Ik heb geen tijd
Ik ook niet. Niemand heeft tijd. Het gaat om prioriteit. Als je je boek in 2016 in handen wilt hebben, moet je nu beginnen met schrijven. Ook niet als goed voornemen bedenken, maar vandaag nog die laptop openklappen en beginnen. Zodra je eenmaal bezig bent, zit je in de flow en gaat het schrijven vanzelf. Het kan zelfs therapeutisch werken.
Beer 8 Gaat dit me wel voldoende opleveren?
Er gaan deuren open als je een boek hebt geschreven. Onze auteurs hebben dankzij hun boek ontmoetingen gehad met bekende namen als:
– Pieter Derks, cabaretier
– André Kuipers, ruimtereiziger
– Bennie Jolink, zanger
– Annemarie Jorritsma, politica
– Sylvana Simons, presentatrice
– David Allen, bestseller auteur
– Koningin Máxima, koningin
En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
hallo
heb aandachtig jullie site door gelezen en kwam erachter dat jullie ook deden interviewen
en coachen met het schrijven van een eerste boek. ik heb wel een uitgeverij gevonden waar ik een script moet insturen en word beoordeeld of het boek wat ik wil schrijven goed genoeg is om te laten drukken en uitgeven, maar zag op jullie site dat een boek minimaal 20.000 woorden telt en ik kom momenteel op de 2767 dat is net het tiende deel , en wilde mijn levensverhaal in een boek omzetten als dat mogelijk is. maar weet niet of er bij jullie kosten worden berekend om mij daarbij te helpen want zoveel geld heb ik namelijk ook niet te besteden.
hopelijk krijg ik een goed en duidelijk antwoord terug.
groetjes w.top
Dag meneer Top, bedankt voor uw reactie. Als je uitgaat van gemiddeld 250 woorden per pagina, kom je met 2767 woorden uit op 11 pagina’s. Dat lijkt me niet dik genoeg voor een boek. Ik zou zeggen: probeer eerst tien keer zo veel op papier te zetten. Helaas doen wij niet aan voorinvesteren. Dus als u het budget niet bij elkaar heeft, kunt u altijd proberen om boeken bij voor-intekening te verkopen (crowd funding). Als u honderd mensen heeft die uw boek willen aanschaffen, heeft u een mooi begin.