Een boek heeft niet per se een ISBN nodig, het kan makkelijk zijn om het boek terug te vinden, zeker wanneer het via de boekwinkels wordt verkocht. Een uitgever beschikt over een lijst met ISBN’s die hij vooraf inkoopt. Daarom is bijna elk boek in Nederland is voorzien van een uniek nummer, het ISBN (International Standard Book Number). Daarmee is het boek makkelijk terug te vinden in geautomatiseerde systemen. Boekverkopers gebruiken de ISBN als barcode. Hoe kom je aan een ISBN? Beluister onze podcast.

Hoe komt mijn boek aan een ISBN?

Een boek kan op drie manieren aan een ISBN komen. 1) U vraagt zelf een ISBN aan bij Bureau ISBN, 2) u betrekt een ISBN via een (traditionele) uitgever of 3) Het Boekenschap regelt het ISBN voor u (Dat laatste doen we alleen bij boeken waar wij achter staan en die wij van a tot z geproduceerd hebben). We gaan hieronder in op de voor- en nadelen van deze methodes.

Geluidsfragment: ISBN-nummer, CB en Bol.com

 • Hoe kun je optimaal profiteren van het systeem van het CB?
 • Hoe kun je je boek beschikbaar krijgen bij Bol.com?
 • Hoe kun je je boek beschikbaar maken voor boekinkopers?
 • Welke rol speelt het ISBN daarbij?

De antwoorden op deze vragen krijg je in dit geluidsfragment (podcast) over het Centraal Boekhuis (CB) en Bureau ISBN, de organisatie die ISBN-nummers uitdeelt in Nederland.

1. U vraagt zelf een ISBN aan bij Bureau ISBN

Als u ervoor kiest om zelf een ISBN aan te vragen bij Bureau ISBN (het bureau dat alle ISBN’s voor Nederland uitgeeft), dan moet u een account aanmaken bij ISBN.nl. Op dit moment kost de registratie van één ISBN € 109,15 excl. btw. (peildatum: februari 2023). Als je in één keer een reeks van 10 ISBN’s koopt, betaal je € 283,01. Per ISBN zijn de kosten dan € 28,30. Meer over de actuele tarieven van Bureau ISBN vindt u op de website van het Bureau. Het is overigens wel nodig om eerst een uitgevers-prefix te kopen voordat je überhaupt ISBN’s kunt aanvragen. Let op: het is verstandig om bij een grote gewijzigde herdruk een nieuw ISBN aan te vragen. Het boek komt dan automatisch als ‘nieuw’ binnen bij de webshops en overige boekwinkels, waardoor het weer extra onder de aandacht komt.

2. U laat het ISBN door een uitgever vastleggen

Een andere manier om een boek een ISBN te geven, is door het te laten doen door een uitgever. De kosten daarvoor variëren van 0 tot 100 euro, afhankelijk van de marge die de uitgever zichzelf toerekent voor de administratieve handelingen. Als u besluit om met een traditionele uitgever in zee te gaan, zou dat moeten zijn om twee redenen:

 1. U heeft geen geld om zelf in het project te steken. De uitgever betaalt dan alles, en u ontvangt een bescheiden percentage. Meestal schommelt dat percentage tussen de 8% en 15%.
 2. U kunt zelf de doelgroep met geen mogelijkheid bereiken. U bent niet actief op social media, bent compleet onzichtbaar en geeft bijvoorbeeld het boek onder pseudoniem uit. De traditionele uitgever kan uw boek dan laten meeliften met de overige titels in zijn fonds.

3. Het Boekenschap regelt het ISBN voor u

Deze optie bieden wij uitsluitend aan voor producties die wij van a tot z hebben gemaakt. En dan nog is het uw eigen keus om het ISBN zelf te registreren of via ons. Op die manier faciliteren we auteurs die professioneel in eigen beheer willen uitgeven, optimaal.

Waarom zelf doen: de voordelen en de nadelen

De voordelen van het zelf registreren van een ISBN is dat u zelf de uitgever bent. U heeft verder met niemand wat te maken. Uitermate geschikt bij het uitgeven in eigen beheer dus. Bij verkoop via Bol.com en de landelijke boekwinkels moet het boek bij het CB aangemeld zijn. Dat kan alleen door een uitgever gedaan worden die een aansluiting bij het CB heeft. Dat is dan ook meteen het grote nadeel van het compleet zelf registreren van een ISBN. U heeft dus een CB-aansluiting nodig wanneer u het boek bij Bol.com in de virtuele schappen wilt neerleggen.

Meeliften op een CB-aansluiting

Voor veel kleinere uitgevers is het overigens veel te duur om een eigen aansluiting bij het CB te nemen. Een reguliere CB-aansluiting is veel te duur, maar speciaal voor kleinere uitgevers ontwikkelde men ‘CB Compact‘. Dat is een voordeliger oplossing.

De gegevens voor een aanvraag

Bij iedere ISBN-aanvraag (of u het nu zelf doet of niet), zijn de volgende gegevens nodig:

 • Hoofdtitel (dat is de titel van uw boek; check even of deze al bestaat via de landelijke Titelbank).
 • Ondertitel (niet verplicht, maar in een ondertitel of subtitel kunt u extra informatie geven, altijd goed voor een optimale vindbaarheid van uw boek).
 • Sectietitel (eventueel)
 • Reeksnaam (eventueel)
 • Taal
 • Verschijningsdatum (vermoedelijk; kunt u later nog eventueel aanpassen)
 • Begeleidend materiaal (bijv. een dvd)
 • Aantal pagina’s
 • Ilustraties (ja/nee)
 • Druk: nieuw boek of heruitgave van een bestaand werk
 • Bibliografisch druknummer: eerste, tweede, derde etc druk
 • Verschijningsvorm: paperback, hardback, ebook, audioboek, etc
 • NUR-code
 • Auteur (naam)
 • Tweede auteur (optie)
 • Illustrator (optie)
 • Vertaler (optie)

Met deze gegevens kan iedereen een ISBN aanvragen. Het is raadzaam om bovenstaande gegevens voor uzelf vast te leggen in een document en – indien u deze nog niet volledig heeft – te completeren.

Titelbank: onmisbaar bij het bedenken van je titel

Elk boek in Nederland en Vlaanderen is terug te vinden via Titelbank. Je kunt op deze site heel makkelijk controleren of het boek al bestaat.

Hulp nodig?

Het Boekenschap kan helpen bij de volgende onderdelen:

Zoals hierboven vermeld: een ISBN-aanvraag doen we alleen voor u (indien door beide partijen gewenst) bij boeken die wij van a tot z uitvoeren, omdat we dan zeker zijn van de hoge kwaliteit die we aan onze uitgaven stellen.