Sinds 2019 is het aanvragen van een ISBN niet meer nodig. Een uitgever beschikt over een lijst met ISBN’s die hij vooraf inkoopt. Elk boek in Nederland is voorzien van een uniek nummer, het ISBN (International Standard Book Number). Daarmee is het boek makkelijk terug te vinden in geautomatiseerde systemen. Boekverkopers gebruiken het als barcode. Hoe kom je aan een ISBN? Beluister onze podcast.

Hoe komt mijn boek aan een ISBN?

Een boek kan op drie manieren aan een ISBN komen. 1) U vraagt zelf een ISBN aan bij Bureau ISBN, 2) u betrekt een ISBN via een (traditionele) uitgever of 3) Het Boekenschap regelt het ISBN voor u (Dat laatste doen we alleen bij boeken waar wij achter staan en die wij ook distribueren). We gaan hieronder in op de voor- en nadelen van deze methodes.

Geluidsfragment: ISBN-nummer, CB en Bol.com

 • Hoe kun je optimaal profiteren van het systeem van het CB?
 • Hoe kun je je boek beschikbaar krijgen bij Bol.com?
 • Hoe kun je je boek beschikbaar maken voor boekinkopers?
 • Welke rol speelt het ISBN daarbij?

De antwoorden op deze vragen krijg je in dit geluidsfragment (podcast) over het Centraal Boekhuis (CB) en Bureau ISBN, de organisatie die ISBN-nummers uitdeelt in Nederland.

1. U vraagt zelf een ISBN aan bij Bureau ISBN

Als u ervoor kiest om zelf een ISBN aan te vragen bij Bureau ISBN (het bureau dat alle ISBN’s voor Nederland uitgeeft), dan moet u een account aanmaken bij ISBN.nl. Op dit moment kost de registratie van één ISBN € 99,50 excl. btw. (peildatum: januari 2019). Meer over de actuele tarieven van Bureau ISBN vindt u op de website van het Bureau. Let op: het is verstandig om bij een grote gewijzigde herdruk een nieuw ISBN aan te vragen. Het boek komt dan automatisch als ‘nieuw’ binnen bij de webshops en overige boekwinkels, waardoor het weer extra onder de aandacht komt.

2. U laat het ISBN door een uitgever vastleggen

Een andere manier om een boek een ISBN te geven, is door het te laten doen door een uitgever. De kosten daarvoor variëren van 10 tot 100 euro, afhankelijk van de marge die de uitgever zichzelf toerekent voor de administratieve handelingen. Dit raden wij u echter af, omdat het regelen van een ISBN niet veel moeite kost. Als u besluit om met een traditionele uitgever in zee te gaan, zou dat moeten zijn om twee redenen:

 1. U heeft geen geld om zelf in het project te steken. De uitgever betaalt dan alles, en u ontvangt een bescheiden percentage.
 2. U kunt zelf de doelgroep met geen mogelijkheid bereiken. U bent niet actief op social media, bent compleet onzichtbaar en geeft bijvoorbeeld het boek onder pseudoniem uit. De traditionele uitgever kan uw boek dan laten meeliften met de overige titels in zijn fonds.

3. Het Boekenschap regelt het ISBN voor u

Het is heel eenvoudig: als u alle bestellingen zelf wilt opsturen en niet gebonden wilt zijn aan het Centraal Boekhuis, dan kunt u gerust zelf een ISBN aanvragen. Bijvoorbeeld wanneer u de tussenhandel niet nodig heeft. Optie 1 is dan het best voor u. Maar als u tóch gebruik wilt maken van het CB als extra verkoopkanaal, dan is het verstandiger dat wij het ISBN voor u aanvragen, omdat wij betalen voor toegang tot het CB. Als wij het ISBN voor u vastleggen, betaalt u € 25 per ISBN, exclusief 21% btw. Alle rechten liggen bij u, ook ontvangt u alle bestellingen via ons en keren wij uit via een maandelijkse creditfactuur.

Let op: het ISBN op deze manier aanvragen is onderdeel van ons distributiepakket. Dat doen we alleen voor uitgaven waar wij kwalitatief gezien achter staan en die wij van a tot z hebben begeleid.

Waarom zelf doen: de voordelen en de nadelen

De voordelen van het zelf registreren van een ISBN (of via ons) is dat u zelf de uitgever bent. U heeft verder met niemand wat te maken. Uitermate geschikt bij het uitgeven in eigen beheer dus. Bij verkoop via Bol.com en de landelijke boekwinkels moet het boek bij het CB aangemeld zijn. Dat kan alleen door een uitgever gedaan worden die een aansluiting bij het CB heeft. Dat is dan ook meteen het grote nadeel van het compleet zelf registreren van een ISBN. U heeft dus een CB-aansluiting nodig wanneer u het boek bij Bol.com in de virtuele schappen wilt neerleggen.

isbn aanvragen voor buitenlandMeeliften op een CB-aansluiting

Voor veel kleinere uitgevers is het overigens veel te duur om een eigen aansluiting bij het CB te nemen. Een reguliere CB-aansluiting is veel te duur, maar speciaal voor kleinere uitgevers ontwikkelde men ‘CB Compact‘. Dat is een voordeliger oplossing. Dat is echter niet nodig wanneer u meelift op de aansluiting van Het Boekenschap, maar dat doen we alleen bij boeken die wij van a tot z uitvoeren, omdat we dan zeker zijn van de hoge kwaliteit die we aan onze uitgaven stellen.

De gegevens voor een aanvraag

Bij iedere ISBN-aanvraag (of u het nu zelf doet of niet), zijn de volgende gegevens nodig:

 • Hoofdtitel (dat is de titel van uw boek; check even of deze al bestaat via de landelijke Titelbank).
 • Ondertitel (niet verplicht, maar in een ondertitel of subtitel kunt u extra informatie geven, altijd goed voor een optimale vindbaarheid van uw boek).
 • Sectietitel (eventueel)
 • Reeksnaam (eventueel)
 • Taal
 • Verschijningsdatum (vermoedelijk; kunt u later nog eventueel aanpassen)
 • Begeleidend materiaal (bijv. een dvd)
 • Aantal pagina’s
 • Ilustraties (ja/nee)
 • Druk: nieuw boek of heruitgave van een bestaand werk
 • Bibliografisch druknummer: eerste, tweede, derde etc druk
 • Verschijningsvorm: paperback, hardback, ebook, audioboek, etc
 • NUR-code
 • Auteur (naam)
 • Tweede auteur (optie)
 • Illustrator (optie)
 • Vertaler (optie)

Met deze gegevens kan iedereen een ISBN aanvragen. Het is raadzaam om bovenstaande gegevens voor uzelf vast te leggen in een document en – indien u deze nog niet volledig heeft – te completeren.

Titelbank: onmisbaar bij het bedenken van je titel

Elk boek in Nederland en Vlaanderen is terug te vinden via Titelbank. Je kunt op deze site heel makkelijk controleren of het boek al bestaat.

Hulp nodig?

Het Boekenschap kan je helpen bij de volgende onderdelen:

Wij kunnen de complete distributie (inclusief het regelen van een ISBN) uit handen nemen. Zoals hierboven vermeld: een ISBN-aanvraag doen we alleen voor u bij boeken die wij van a tot z uitvoeren, omdat we dan zeker zijn van de hoge kwaliteit die we aan onze uitgaven stellen.