ISBN nummer aanvragen

Een eigen ISBN (nummer) aanvragen voor een boek

Elk boek in Nederland is voorzien van een uniek nummer, het ISBN (International Standard Book Number). Daarmee is het boek makkelijk terug te vinden in geautomatiseerde systemen. Boekverkopers gebruiken het als barcode. Hoe vraag je zelf een ISBN aan? En wat als de uitgever het doet? Beluister onze podcast.

Hoe komt mijn boek aan een ISBN?

Een boek kan op twee manieren aan een ISBN komen. 1) U vraagt zelf een ISBN aan bij Bureau ISBN of 2) u laat dat door een uitgever doen. We gaan hieronder in op de voor- en nadelen van beide methodes.

Geluidsfragment: ISBN-nummer, CB en Bol.com

 • Hoe kun je optimaal profiteren van het systeem van het CB?
 • Hoe kun je je boek beschikbaar krijgen bij Bol.com?
 • Hoe kun je je boek beschikbaar maken voor boekinkopers?
 • Welke rol speelt het ISBN daarbij?

De antwoorden op deze vragen krijg je in dit geluidsfragment (podcast) over het Centraal Boekhuis (CB) en Bureau ISBN, de organisatie die ISBN-nummers uitdeelt in Nederland.

1. U vraagt zelf een ISBN aan bij Bureau ISBN

Als u ervoor kiest om zelf een ISBN aan te vragen bij Bureau ISBN (het bureau dat alle ISBN’s voor Nederland uitgeeft), dan moet u zich eerst registreren als uitgever. Op dit moment kost die registratie minder dan € 60. (peildatum: maart 2015). Meer over de actuele tarieven van Bureau ISBN vindt u op de website van het Bureau. Daarna vraagt u per boek een eigen ISBN aan. Bij het Bureau kost dat op dit moment nog geen tien euro per boek. Let op: het is verstandig om bij een grote gewijzigde herdruk een nieuw ISBN aan te vragen. Het boek komt dan automatisch als ‘nieuw’ binnen bij de webshops en overige boekwinkels, waardoor het weer extra onder de aandacht komt. Dat is dat tientje wel waard!

2. U laat het ISBN door een uitgever vastleggen

Een andere manier om een boek een ISBN te geven, is door het te laten doen door een uitgever. De kosten daarvoor variëren van 10 tot 50 euro, afhankelijk van de marge die de uitgever zichzelf toerekent voor de administratieve handelingen. Dit raden wij u echter af, omdat het regelen van een ISBN niet veel moeite kost.

Waarom zelf doen: de voordelen en de nadelen

De voordelen van het zelf registreren van een ISBN is dat u zelf de uitgever bent. U heeft verder met niemand wat te maken. Uitermate geschikt bij het uitgeven in eigen beheer dus. Bij verkoop via Bol.com en de landelijke boekwinkels moet het boek bij het CB aangemeld zijn. Dat kan alleen door een uitgever gedaan worden die een aansluiting bij het CB heeft. Dat is dan ook meteen het grote nadeel van het zelf registreren van een ISBN. U heeft dus een CB-aansluiting nodig wanneer u het boek bij Bol.com in de virtuele schappen wilt neerleggen.

isbn aanvragen voor buitenlandMeeliften op een CB-aansluiting

Voor veel kleinere uitgevers is het overigens veel te duur om een eigen aansluiting bij het CB te nemen. Een reguliere CB-aansluiting is veel te duur, maar speciaal voor kleinere uitgevers ontwikkelde men ‘CB Compact‘. Dat is een voordeliger oplossing.

De gegevens voor een aanvraag

Bij iedere ISBN-aanvraag (of u het nu zelf doet of niet), zijn de volgende gegevens nodig:

 • Hoofdtitel (dat is de titel van uw boek; check even of deze al bestaat via de landelijke Titelbank).
 • Ondertitel (niet verplicht, maar in een ondertitel of subtitel kunt u extra informatie geven, altijd goed voor een optimale vindbaarheid van uw boek).
 • Sectietitel (eventueel)
 • Reeksnaam (eventueel)
 • Taal
 • Verschijningsdatum (vermoedelijk; kunt u later nog eventueel aanpassen)
 • Begeleidend materiaal (bijv. een dvd)
 • Aantal pagina’s
 • Ilustraties (ja/nee)
 • Druk: nieuw boek of heruitgave van een bestaand werk
 • Bibliografisch druknummer: eerste, tweede, derde etc druk
 • Verschijningsvorm: paperback, hardback, ebook, audioboek, etc
 • NUR-code
 • Auteur (naam)
 • Tweede auteur (optie)
 • Illustrator (optie)
 • Vertaler (optie)

Met deze gegevens kan iedereen een ISBN aanvragen. Het is raadzaam om bovenstaande gegevens voor uzelf vast te leggen in een document en – indien u deze nog niet volledig heeft – te completeren.

Titelbank: onmisbaar bij het bedenken van je titel

Elk boek in Nederland en Vlaanderen is terug te vinden via Titelbank. Je kunt op deze site heel makkelijk controleren of het boek al bestaat.

Hulp nodig?

Het Boekenschap kan je helpen bij de volgende onderdelen:

16 antwoorden
  • Maarten Beernink
   Maarten Beernink zegt:

   Clusteruitgeverijen delen samen 1 account bij het CB. Je kunt je daarbij aansluiten. Er zijn in Nederland en Belgie meerdere clusteruitgevers actief. Je kunt de distributie ook zelf doen, maar als je bij het CB wilt liggen met je boek, kun je bijna niet om een clusteruitgever heen.

   Beantwoorden
 1. Martin B.
  Martin B. zegt:

  Zo juist bij de klantenservice van BOL nagevraagd:
  Als je een boek alleen via BOL wilt verkopen, dus niet via de boekenwinkels is het NIET nodig om (al dan niet via een cluster-uitgeverij) het boek bij het CB aan te melden. Je moet wel KvK-inschrijving, BTW-nummer en een zakelijk BOL-account hebben. In die situatie doe je bij verkoop de verzending ook helemaal zelf.

  Beantwoorden
 2. david
  david zegt:

  Op de site van CB staat ook iets over “Compacte dienstverlening” voor kleine uitgeverijen. Staan alleen nergens prijzen. Is een cluster per definitie een beter / goedkoper plan? (voor starters).

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *