Een NUR-code aanvragen, hoe doe je dat?

Waarvoor dient een NUR-code?

NUR is een driecijferige code en staat voor Nederlandse Uniforme Rubrieksindeling. Het geeft het onderwerp van een boek weer. Het Boekenschap geeft onderstaand een verdere uitleg hierover.

Het doel van deze per 2002 ingevoerde rubrieksindeling is om inzicht te verkrijgen in het koopgedrag van klanten. Door middel van automatisering in de boekenbranche is het mogelijk per soort boek de verkopen te bepalen. Daarnaast dient de NUR-code ook als wegwijzer in boekhandels en bibliotheken. Zowel voor de klanten van de boekwinkel, de gebruiker van de bibliotheek als alle medewerkers helpt de NUR om de weg te vinden naar de juiste boektitel.

Zowel het ISBN (meestal foutief aangeduid als ISBN-nummer) als de NUR-code worden voorin het boek geplaatst bij het colofon. De uitgever bepaalt, in overleg met de auteur, de NUR-code van een uit te geven boek.

 • Alle hoofdrubrieken eindigen op een 0 (nul).
 • Voldoet geen van de sub-rubrieken (codes eindigend op nummer 1,2,3,4,5,6,7,8 of 9) dan valt men terug op een hoofdrubriek.
 • Voor ieder boek bestaat er een NUR-code, in een hoofdrubriek of in een sub-rubriek.
 • Educatieve boeken zijn gerangschikt per onderwijstype.

Waar kun je de NUR-lijst vinden? Hoe kun je de juiste NUR opzoeken?

Bekijk de lijst hier online >>>

 

 

5 antwoorden
  • Maarten Beernink
   Maarten Beernink zegt:

   Je kunt bij Bureau ISBN meerdere NUR-codes opgeven. Eerst geef je de belangrijkste NUR-code op en daarna voeg je eventueel extra NUR’s toe (mits relevant natuurlijk). Die NUR-codes kun je ook in het colofon van je boek vermelden. Geef je bijvoorbeeld een boek uit over het onderwijs in Frankrijk, dan liggen 2 NUR’s voor de hand.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *