Een NUR-code aanvragen, hoe doe je dat?

Waarvoor dient een NUR-code?

NUR is een driecijferige code en staat voor Nederlandse Uniforme Rubrieksindeling. Het geeft het onderwerp van een boek weer en vergemakkelijkt het indelen in categorieën, ook voor webwinkels. Het Boekenschap geeft onderstaand een verdere uitleg hierover.

Het doel van deze per 2002 ingevoerde rubrieksindeling is om inzicht te verkrijgen in het koopgedrag van klanten. Door middel van automatisering in de boekenbranche is het mogelijk per soort boek de verkopen te bepalen. Daarnaast dient de NUR-code ook als wegwijzer in boekhandels en bibliotheken. Zowel voor de klanten van de boekwinkel, de gebruiker van de bibliotheek als alle medewerkers helpt de NUR om de weg te vinden naar de juiste boektitel.

Zowel het ISBN (meestal foutief aangeduid als ISBN-nummer) als de NUR-code worden voorin het boek geplaatst bij het colofon. De uitgever bepaalt, in overleg met de auteur, de NUR-code van een uit te geven boek.

  • Alle hoofdrubrieken eindigen op een 0 (nul).
  • Voldoet geen van de sub-rubrieken (codes eindigend op nummer 1,2,3,4,5,6,7,8 of 9) dan valt men terug op een hoofdrubriek.
  • Voor ieder boek bestaat er een NUR-code, in een hoofdrubriek of in een sub-rubriek.
  • Educatieve boeken zijn gerangschikt per onderwijstype.

BISAC ook belangrijk

Naast de belangrijke NUR-code heb je tegenwoordig de BISAC. Dat is net zoiets, maar dan internationaal. Je doet er goed aan om je boek zowel een NUR-code als een BISAC-code te geven. Over de BISAC lees je hier meer.

Een of meerdere NURS?

Je boek kun je één hoofd-NUR toekennen en daarnaast meerdere sub-NURs. Als je een boek over je coachingspraktijk voor huisdieren schrijft en uitgeeft, zal de hoofd-NUR iets met huisdieren te maken hebben, en de additionele NUR iets met coachen. Ken het hoofd-NUR toe aan het meest specifieke onderwerp. Als je dat doet, zal dat de vindbaarheid en daarmee direct de verkoop van je boek ten goede komen.

Is een NUR wel zo belangrijk?

Jazaker, want Google, Bol.com, Amazon.com en alle andere zoeksystemen kunnen moeilijk uit de titel halen waar je boek over gaat. De computers hebben dus duiding nodig. Hoe beter je die codes meegeeft, hoe beter je boek over hardlopen ingedeeld wordt bij de hardloopboeken. En, dat gaat verder, als een klant online aan het zoeken is en andere hardloopboeken vindt, komt jouw hardloopboek dankzij de juiste NUR ook sneller naar voren.

Waar kun je de NUR-lijst vinden? Hoe kun je de juiste NUR opzoeken?

Bekijk de lijst hier online >>>

8 antwoorden
    • Maarten Beernink
      Maarten Beernink zegt:

      Je kunt bij Bureau ISBN meerdere NUR-codes opgeven. Eerst geef je de belangrijkste NUR-code op en daarna voeg je eventueel extra NUR’s toe (mits relevant natuurlijk). Die NUR-codes kun je ook in het colofon van je boek vermelden. Geef je bijvoorbeeld een boek uit over het onderwijs in Frankrijk, dan liggen 2 NUR’s voor de hand.

      Beantwoorden
  1. Bernadette de Wit
    Bernadette de Wit zegt:

    Foutief gebruik van de term colofon: “voorin het boek geplaatst bij het colofon”. Uit het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands (2003): colofon zn. ‘mededeling aan het slot van een drukwerk’
    Nnl. colophon ‘slot, laatste bladzijde in oude boeken’ [1847; Kramers], colophoon [1899; Woordenschat], colofon.
    Ontleend aan middeleeuws Latijn *colophon < Grieks kolophṓn ‘(berg)top; slot, afsluiting; slotformule’.

    Beantwoorden
    • Maarten Beernink
      Maarten Beernink zegt:

      Bedankt voor de oplettendheid, Bernadette. Uiteraard hoort het colofon officieel, als je kijkt naar de oorsprong van het woord, achter in het boek te liggen.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *