Moet je je als auteur inschrijven bij de KvK?

Is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) nodig om je activiteiten als schrijver en uitgever in eigen beheer vast te leggen?

Deze vraag krijgen we vaker, dus daarom des te meer reden om er een blog aan te wijden. Het antwoord is echter eenvoudig: nee, het is niet nodig, maar kan wel verstandig zijn.

ISBN aanvragen zonder KvK

Een van de vele kleine stappen die je moet zetten zodra de titel en het exacte aantal pagina’s bekend zijn, is het aanvragen van een ISBN. Daarvoor kun je altijd terecht bij Bureau ISBN. Daar heb je geen inschrijfnummer bij de KvK voor nodig. Anders wordt het wanneer je zaken wilt doen met het CB.

Centraal Boekhuis

ISBN nummer aanvragenAls je boek breed verkrijgbaar moet zijn, pak je het groots aan, zo is de gedachte. Het CB vereist dan altijd een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, zodat je voor de Belastingdienst een bedrijf bent en btw terug kunt vragen.

Als je al een bedrijf hebt, bijvoorbeeld een eenmanszaak, kun je je uitgeefactiviteiten prima onder die KvK-inschrijving laten vallen. Officieel is het handig om dat ook even aan te geven bij de KvK. Nog slimmer is het (als je dus al een KvK-inschrijving hebt) om een extra handelsnaam op te voeren, bijvoorbeeld van je uitgeverij in eigen beheer. Je opereert dan onder hetzelfde KvK-nummer.

Help andere auteurs

Als je andere auteurs wilt helpen door te vertellen hoe jij dit hebt aangepakt, kun je dat hieronder achterlaten.

5 antwoorden
  1. Christel
    Christel zegt:

    Een website is er nog niet, en heel veel meer is er nog niet. Ik wacht nu zelfs op herziening van het enige dat er wel was, de naam, want die wil ik wijzigen. Leerzaam verhaal. Ik ben wel benieuwd naar ervaringen.
    Groet, Christel.

    Beantwoorden
    • Maarten Beernink
      Maarten Beernink zegt:

      Dag Christel,

      We zien boeken die goed aanwezig zijn op internet (ook al zijn ze nog niet geschreven) ontzettend goed verkopen. Boeken die moeilijk vindbaar zijn, en auteurs die moeilijk vindbaar zijn, staan al tien stappen achter. Het gaat uiteindelijk om een goed boek, maar eerst om zichtbaarheid en vindbaarheid. Heel veel succes met je plannen!

      Beantwoorden
  2. Karin Walda
    Karin Walda zegt:

    Na het lezen van de blog, meteen de KvK gebeld en ze hebben me door het hele proces van toevoeging van activiteit aan KvK nummer begeleid. Dus vanaf vandaag ook officieel geregistreerd als schrijver en uitgever van mijn eigen boeken.

    Dank je wel voor het delen van je informatie.

    Nu op naar het aanvragen van eigen ISBN nummers, zodat ik mijn E-boeken over bewustwording kan gaan uitgeven 🙂 <3

    Hartengroet, KarinWalda (KarinWalda.nl)

    Beantwoorden
  3. Betty Stikkers
    Betty Stikkers zegt:

    Ik heb een uit de hand gelopen hobby. Ik ben uitgever geworden van mijn eigen boeken.
    Ik ben 72. Ik schrijf over wol en schapen.
    De eerste boeken waren in het Nederlands. Maar er was veel vraag naar andere talen, dus nu is het boek ook verschenen in Duits, Engels en Frans.
    Voor dit jaar, alleen de Duitse versie, wil ik het zo laten en belasting betalen, maar ik wil voor volgend jaar anders te werk gaan omdat het zo groot wordt.
    En wat zijn voor mij de beste mogelijkheden, inschrijven bij kvk of …..?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *