Moet je je als auteur inschrijven bij de KvK?

Is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) nodig om je activiteiten als schrijver en uitgever in eigen beheer vast te leggen?

Deze vraag krijgen we vaker, dus daarom des te meer reden om er eens een blog aan te wijden. Het antwoord is echter eenvoudig: nee, het is niet nodig, maar kan wel verstandig zijn.

ISBN aanvragen zonder KvK

Een van de vele kleine stappen die je moet zetten zodra de titel en het exacte aantal pagina’s bekend zijn, is het aanvragen van een ISBN. Daarvoor kun je altijd terecht bij Bureau ISBN. Daar heb je geen inschrijfnummer bij de KvK voor nodig. Anders wordt het wanneer je zaken wilt doen met het CB.

Centraal Boekhuis

ISBN nummer aanvragenAls je boek breed verkrijgbaar moet zijn, pak je het groots aan, zo is de gedachte. Het CB vereist dan altijd een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, zodat je voor de Belastingdienst een bedrijf bent en btw terug kunt vragen.

Als je al een bedrijf hebt, bijvoorbeeld een eenmanszaak, kun je je uitgeefactiviteiten prima onder die KvK-inschrijving laten vallen. Officieel is het handig om dat ook even aan te geven bij de KvK. Nog slimmer is het (als je dus al een KvK-inschrijving hebt) om een extra handelsnaam op te voeren, bijvoorbeeld van je uitgeverij in eigen beheer. Je opereert dan onder hetzelfde KvK-nummer.

Help andere auteurs

Als je andere auteurs wilt helpen door te vertellen hoe jij dit hebt aangepakt, kun je dat hieronder achterlaten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *