Eerste exemplaar Luctor et emergo gepresenteerd in Rotterdam

Luctor et Emergo, de onderzeeboten van de Koninklijke Maatschappij De Schelde 1905 -1958, is een nieuw boek over de geschiedenis van de Nederlandse onderzeeboten. Schrijver dr. Tobias van Gent reikte het eerste exemplaar van het boek vandaag uit aan Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer op de jaarlijkse Johan de Witt Conferentie in Rotterdam.

Historicus Dr. Tobias van Gent en archivaris Ron van Maanen publiceren dit luxe koffietafelboek over de Nederlandse geschiedenis van haar onderzeeërs. “Een boek van niet te onderschatten historisch belang. Er zijn immers niet veel mensen die nog weten dat De Schelde tot aan het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog onderzeeboten heeft gebouwd”, vindt Hein van Ameijden, algemeen directeur van Damen Schelde Naval Shipbuilding. Dit boek is vernoemd naar de eerste Nederlandse onderzeeboot van scheepsbouwer De Schelde: Luctor et Emergo.

David tegen Goliath

Auteur Dr. Tobias van Gent schreef samen met co-auteur Ron van Maanen van het Gemeentearchief Vlissingen de interessante en spannende maritieme geschiedenis op. Van Gent is als docent geschiedenis en politicologie verbonden aan de University College Roosevelt in Middelburg, werkte daarvoor onder andere als reserveofficier op het Koninklijk Instituut voor de Marine als docent maritieme geschiedenis en is sinds deze week ook kersvers lid van de Tweede Kamer. “Nederland heeft een imposante maritieme geschiedenis, waar het onderzeebootwapen een bijzonder onderdeel van uitmaakt. Een indrukwekkend verhaal is bijvoorbeeld hoe de eerste onderzeeboot van Vlissingen naar Nederlands Indië is gevaren en overal ter wereld veel bekijks trok. Het fascineert me wat de boten in oorlogs- en vredestijd betekend hebben. Men noemt ze wel eens het wapen van David tegen Goliath, omdat ze het als klein schip opnemen tegen veel grotere vijanden.”

Drijvende doodskisten

Het luxe koffietafelboek vertelt een geschiedenis over technische hoogstandjes, gedurfd ondernemerschap, belangrijke politieke beslissingen, maar ook over kartelafspraken, verdwenen wrakken, noodlottige ongelukken en succesvolle aanvallen. “Het is heel ingewikkeld om zo’n geavanceerde machine te bouwen, maar ik heb in het boek ook vooral over de mensen op het schip verteld. De bemanning van deze ‘drijvende doodskisten’, die enorme risico’s durfden te nemen. Dat is een heel bijzonder slag mens ”, vertelt Van Gent.

Boek verkrijgbaar

Luctor et Emergo, de onderzeeboten van de Koninklijke Maatschappij De Schelde 1905 -1958 is vanaf vrijdag 7 september verkrijgbaar via www.hetboekenschap.nl/schelde en www.hetboekenschap.nl/luctor en via www.bol.com voor 29,95 euro.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *