Er bestaat geen gebruiksaanwijzing voor het verloop van een rouwproces. Dat is de conclusie van Simone Busscher na een zevental gesprekken die ze had met ervaringsdeskundigen. Eenieder rouwt op zijn eigen unieke manier. En dat je jezelf hiervoor de ruimte en tijd mag geven, wil Simone graag aan de lezer meegeven in haar boek ‘Het leven gaat over rozen’ dat in juni 2021 verschijnt.
Rouwen mag je je hele leven blijven doen. Het hoeft niet te stoppen, zegt de auteur, ‘alsof je het overlijden van je ouder(s) een plekje hebt gegeven en het daarmee klaar is. Je mag het integreren in je leven, ieder op een eigen en passende wijze. Je mag je laten raken door deze heftige ervaring in je leven, om van daaruit weer tot bloei te komen.
‘Het leven gaat over rozen’ bevat acht indrukwekkende verhalen van mensen die hun beide ouders in extreem korte tijd zijn kwijtgeraakt. Verhalen waarin je wordt meegenomen in een intiem deel van iemands leven. Terugkijkend op het gezin van herkomst en de manier van omgaan met elkaar, het stervensproces van beide ouders, het eerste jaar na dat overlijden én de levenslessen die hieruit zijn meegenomen. Voor Simone was het helpend in haar eigen rouwproces.
Geef ruimte aan jouw rouwproces
Het overlijden van je beide ouders in extreem korte tijd raakt aan je fundament. Direct na het overlijden gaat je lichaam in ‘overlevingsstand’. En dat is maar goed ook, want anders is het te heftig. En dan belt je werkgever om te vragen wanneer je weer aan het werk denkt te gaan. Je denkt al snel dat dit wel weer kan, het leven gaat door immers. Je gaat aan het werk en gaat mee in de hectiek van alledag. Na een paar maanden krijg je lichamelijke klachten. Geef je hier gehoor aan? Of ga je door?
Blijf in beweging
Simone zegt niet dat je helemaal niets meer moet doen, integendeel. In beweging blijven is belangrijk; bewegen kan op heel veel manieren, want ruimte geven aan dat wat er in je leeft, is ook beweging. In haar geval betekende ‘in beweging blijven’ het in gesprek gaan met ervaringsdeskundigen; zeven mensen die ook hun ouders in zeer korte tijd zijn verloren.
Meer dan duizend reacties
Eind 2018 plaatste Simone een oproep op Facebook met daarin de uitnodiging om met haar in gesprek te gaan over de ervaring van het extreem kort na elkaar verliezen van je beide ouders. Ze was onder de indruk van de meer dan duizend reacties (likes, hartjes, persoonlijke berichten en mails) op haar oproep. Er volgden prachtige gesprekken de zeven lotgenoten die ze selecteerde. Gesprekken met een lach en een traan. Gesprekken over verlies, gemis, liefde, onmacht, samen en ook heel alleen, afstand en nabijheid. Uit welk ‘nest’ kom je en hoe gingen jullie thuis met elkaar om? Hoe verliep het overlijdensproces van jouw ouders? Op welke wijze ben je het eerste jaar daarna doorgekomen? En wat heeft het overlijden van je ouders gebracht, welke lessen heb je eruit geleerd voor je eigen leven? Deze vier vragen vormden het kader voor de gesprekken.
Deze gesprekken, en het vastleggen van haar eigen verhaal, zijn opgetekend in dit boek.
Liefde voor muziek
Naast dat ze houdt van taal, is Simone een echte muziekliefhebber. Het zorgt voor blijdschap, inspiratie en rust in haar leven. Verder geeft het troost en zet muziek aan tot actie.
Aan dit boek is een Spotify-playlist gekoppeld. Tijdens het lezen van de verhalen word je uitgenodigd om muziek te beluisteren.
Voor wie is het boek bedoeld?
De ondertitel van het boek is ‘over rouw, liefde en levenskunst bij het verlies van je beide ouders’. Het boek is in het bijzonder bedoeld voor lotgenoten. Dat wil niet zeggen dat het boek niet interessant is voor anderen, integendeel! Simone wil eenieder uitnodigen die geïnteresseerd is in de thema’s rouw, liefde en levenskunst. Universele thema’s voor ieder mens. Iedereen krijgt in zijn leven te maken met rouw. En dat hoeft niet alleen het verlies van een dierbare te betekenen, maar kan evenzo het verlies van een baan of een relatie zijn. Liefde is eveneens een thema’s in het leven van elk mens. En liefde kent heel veel vormen, dat blijkt ook in dit boek. De kunst van het leven, een proces van vallen en opstaan voor ieder mens. En daarbij is er geen goed of fout.
Over de auteur
Simone Busscher (1971) begeleidt mensen die op zoek zijn naar rust, ontspanning en bewustwording. Na het overlijden van haar ouders heeft ze zelf ervaren hoe belangrijk het is om jezelf rust en ontspanning te gunnen. Om jezelf toe te staan om tijd te nemen om te rouwen en daarbij goed te luisteren naar de signalen van je lichaam. Trouw te zijn en te blijven aan jezelf. Ze weet als geen ander hoe lastig dit kan zijn in de hectiek van alledag met een gezin en een eigen bedrijf. Twee weken na het overlijden van haar vader droomde ze over het schrijven van een boek. Deze droom was zo helder, het voelde als een opdracht die door haar uitgevoerd moest worden. Met het uitbrengen van het boek wordt haar droom werkelijkheid. Het is haar wens om met dit boek anderen te inspireren, te troosten, hoop en moed te geven.
De officiële verschijningsdatum van het boek is 12 juni 2021.
Bibliografische gegevens
Titel: Het leven gaat over rozen
Ondertitel: Over rouw, liefde en levenskunst bij het verlies van je beide ouders
ISBN: 978-90-831233-3-2
NUR: 749 – Rouwverwerking
BISAC: FAM014000 – Family & Relationships – Death, Grief, Bereavement
Website: www.hetlevengaatoverrozen.nl
Concept en tekst: Simone Busscher
Redactie: Bianca Nederlof
Tekstcorrectie: Rien Wisse
Fotografie: Niek Erents
Uitgever: Het Boekenschap
Vormgeving: Stijlvol Ontwerp
Drukwerk: Het Boekenschap
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 240
Formaat: 148 x 152 mm
Verschijningsdatum: 12 juni 2021
Prijs: € 24,95