Nieuw boek schrijvende burgemeester pleidooi voor ‘Code Oranje’

De traditionele politiek is failliet, betoogt schrijver-burgemeester Bert Blase in zijn nieuwe politieke roman, die verschijnt in de opmaat naar de landelijke gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. En: ‘Ons politiek systeem is vaker een hindernis voor goede oplossingen, dan dat het deze stimuleert’.  

Bert Blase voorziet het einde van de partijpolitieke democratie: ‘De politieke partijen zoals wij die kennen, zijn niet het antwoord op de vragen van vandaag, laat staan op die van morgen’. Blase beschrijft dat we toe zijn aan een nieuw concept, waarin ons land koploper kan zijn. De organisatie van de macht smeekt om een nieuwe impuls. ‘We zijn op weg naar samenlevingsmacht.’

Achterflap_het_verhaal_van_de_wereld_BlaseSpannende en intieme roman

Het verhaal van de wereld” is een spannende en intieme roman over twee mensen uit een totaal verschillende tijd. De één is een vrijgevochten denker die leeft aan het einde van de zestiende eeuw, die radicaal afscheid neemt van de religieuze opvattingen in zijn tijd. De ander is een introverte en getergde jongeman, die leeft in onze tijd, bij wie angst, onzekerheid en kans om voorrang strijden. Beide mannen weerspiegelen de geest van hun tijd, die wordt gekenmerkt door grote mentale en politieke veranderingen. De veranderingen in de maatschappelijke ordening in de huidige tijd zijn volgens Blase van vergelijkbare orde als de introductie van de vrijheid van meningsuiting vier eeuwen terug.

Cover_het_verhaal_van_de_wereld_BlaseEigenzinnige observaties

Hun fascinerende levensverhaal wordt voorzien door eigenzinnige observaties van burgemeester Blase. Hij ziet een nieuwe maatschappelijke ordening ontstaan, ‘met steeds minder macht die boven ons is gesteld’.

Blase ervaart de drang en noodzaak om zich als burgemeester tot die nieuwe werkelijkheid te verhouden. Via een twitteraccount deed de auteur de afgelopen periode verslag van het schrijfproces en zijn visie op de nieuwe democratie (account: @Code__Oranje).

 

“Een burgemeester die kan schrijven? Zeldzaam. Een burgemeester die ons politiek model bevraagt? Onbestaanbaar. Tenzij hij Bert Blase heet.”
– David van Reybrouck

 

Over de auteur Bert Blase

Bert Blase is momenteel burgemeester van Heerhugowaard, daarvoor van Vlaardingen, Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam. Eerder schreef hij de familiegeschiedenis
In Statu Nascendi, de verhalenbundel Burgemeester van beroep en de gedichtenbundel Als de draak de kop opsteekt. Deze bundel ligt ook aan de basis van twee CD’s met luisterliedjes en een theatervoorstelling.

Vorig jaar nam Blase het initiatief tot Code Oranje; een beweging van burgers en bestuurders die zich inzet voor het herontwerp van onze democratie, op basis van samenlevingskracht en burgerzeggenschap.

 

Bibliografische gegevens

Titel: Het verhaal van de wereld

Ondertitel: En het ontstaan van Code Oranje

ISBN: 9789492723147

NUR: 300

BISAC: FIC000000

Auteur: Bert Blase

Ontwerper: Gerdien Beernink

Boekproductie: Het Boekenschap

Uitvoering: Hardcover met stofomslag

Aantal pagina’s: 172

Formaat: 170 x 240 mm

Verschijningsdatum: 7 februari 2018

Prijs: 24,95

 

Vanaf nu bestelbaar via de boekhandels in Nederland en Vlaanderen. En natuurlijk via www.hetboekenschap.nl/blase.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *