Geworteld in de Achterhoek

De uitgave van Het Boekenschap, Geworteld in de Achterhoek van Eddy Geurtsen, is genomineerd voor Beste Boek Achterhoek en Liemers 2018. Zowel de auteur als de uitgever Maarten Beernink zijn blij verrast en vereerd met deze nominatie. De bekendmaking Beste Boek vindt plaats op zondag 3 maart bij Erve Kots in Lievelde.

Geworteld in de Achterhoek omvat bijzondere verhalen en smakelijke anekdotes en zijn stuk voor stuk geworteld in de Achterhoek, net als de schrijver, Eddy Geurtsen. De korte verhalen in het boek berusten voor het grootste deel op waarheid en gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Het juryrapport

Korte, grappige en écht Achterhoekse verhalen in onvervalst dialect over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zoals over bloed en vingerafdrukken aan een brievenbus; over ingegooide caféruiten; en wie was Coops Diene uit 1867? De verhalen zijn onder meer afkomstig uit de jarenlange bijdragen van Eddy Geurtsen aan de veelgelezen rubriek “Wortels in de Achterhoek” van de onlangs overleden streekjournalist Henk Harmsen. De verhalen zijn ook prima leesbaar voor wie het Achterhoeks zelf niet spreekt.

Over Eddy Geurtsen

Eddy Geurtsen (1956) is Achterhoeker in hart en nieren. Eerder publiceerde hij de verzamelde verhalen van zijn vader Gradus in de dikke verhalenbundel ‘De hutte in ’t Galgengoor’, eveneens uitgegeven bij Het Boekenschap. Eddy werkt al bijna veertig jaar bij de waterleidingmaatschappij, vroeger de WOG, tegenwoordig Vitens. Behalve de liefde voor de streektaal is hij imker, lid van de Hengelose oudheidkundige vereniging en bezig met zijn stamboom.

Waeke van het Achterhookse en Liemerse book

Tijdens de Waeke van het Achterhookse en Liemerse book (van 3 tot en met 10 maart 2019) worden de streektaal en boeken uit en over de streek onder de aandacht gebracht. Deze week én de verkiezing Beste Boek wordt voor de 21e keer georganiseerd door de Dialectkring Achterhoek en Liemers, de Vrienden van de Streektaal Lochem e.u. en het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.

Erve Kots

Datum en tijd: Op zondag 3 maart 2019 van 11.00 tot 13.00 uur vinden de feestelijkheden plaats bij Erve Kots, Eimersweg 4 in Lievelde. De entree is gratis (consumpties voor eigen rekening) en u kunt zich aanmelden via: [email protected] of 0314-787078. Publiek is van harte welkom.

Het boek is hier te bestellen

Boekpresentatie

Tijdens de ongedwongen en gezellige boekpresentatie op 12 oktober 2018 bij de voormalige Wittebrinkschool in Zelhem. De residentie van uitgeverij Het Boekenschap.

20181012-boekpresentatie Geworteld6