E-book: epub of pdf

PDF of ePub: hoe maak ik mijn e-book?

Een e-book kun je maken als PDF of als EPUB. Wat is het verschil, vroeg een auteur me vandaag. En hoe kun je dat het best aanpakken?

Hoe maak ik mijn e-book?

Stel, je wilt een e-book maken. Hoe pak je dat dan aan? Om die vraag te beantwoorden gaan we eerst even een stapje terug. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: waarvoor heb ik mijn e-book nodig? Dus: waarom maak ik een e-book?

Waarom maak ik een e-book?

Een e-book kun je maken met twee redenen:

  1. Om de lezers een indruk te geven van je werk. Dus: een gratis e-book als weggever om mensen kennis te laten maken met je vak.
  2. Om een digitale versie van je papieren boek aan te kunnen bieden.

Eigenlijk heb je, als je het goed wilt doen, beide versies nodig. De eerste versie heb je nodig om mensen automatisch op je mailinglijst te krijgen, bijvoorbeeld via een mailprogramma als Mailchimp of het Nederlandse Autorespond. Voor dat doel kun je het best een PDF aanbieden op je internetpagina. Voor een PDF heb je geen aparte software nodig. Anders is dat bij de tweede optie, een digitale versie van je papieren boek.

Digitale versie van je boek

Een betaalde digitale versie van je boek kun je het best aanbieden in het ePub2-formaat. ePub2 is de standaard bij e-books, al is ePub3 ook al jaren op de markt. Probleem is dat veel e-readers het 3-formaat nog niet goed aankunnen. Het grote voordeel van een ePub is dat deze zich aanpast aan het formaat van het scherm waarop deze wordt bekeken. Dus als je het e-book op je telefoon bekijkt, is deze prima leesbaar. Als je hetzelfde e-book op je tablet of laptop bekijkt, is deze nog steeds prima leesbaar. Anders is dat bij een PDF. Dit bestandsformaat past zich niet automatisch aan, waardoor je zult moeten inzoomen of uitzoomen om het boek nog goed te kunnen lezen op je device.

Welke stappen moet je zetten?

Simpel gezegd gaat het om het omzetten van de opmaak die gemaakt is voor drukwerk naar een digitaal bestand. Als je een papieren boek hebt opgemaakt, heb je al een digitaal bestand. Dat klopt inderdaad, maar dat zit nog vol handmatige opmaak. Het omzetten naar een ePub kan alleen als er geen enkele handmatige code meer in zit. En dat is bijna niet te doen. Daarom wordt het maken van een ePub altijd uitbesteed. De kosten variëren, maar voor een gemiddeld boek ben je € 200 tot € 500 kwijt, afhankelijk van de complexiteit (aantal quotes, tabellen, afwijkende opmaak) en het aantal pagina’s.

Distributie

Het e-book kun je, net als het papieren boek, aanbieden bij het Centraal Boekhuis (CB). Je hebt daar altijd een apart ISBN voor nodig. Dus naast de ISBN voor het papieren boek, heb je een nieuw ISBN voor je e-book nodig. Belangrijk is dat je de twee verschijningsvormen (papieren boek en e-book) koppelt, zodat verkopers beide boeken tonen wanneer je de titel intypt. En natuurlijk de ePub2. Het geheel kun je vervolgens aan (laten) bieden bij het CB. Bij verkopers zoals Bol.com zal je boek in meerdere verschijningsvormen tonen.

Conclusie

Om een goede ePub2 te maken, heb je de juiste software nodig. Echter, wie een professioneel pakket heeft, zoals InDesign, kan het nog steeds beter uitbesteden.

10 antwoorden
  1. Alexandra
    Alexandra zegt:

    Goedendag. Ik begrijp dat een ePub bestand opmaakvrij dient te zijn.
    1. Betekent dit dat het één lap tekst zonder plaatjes moet zijn of kunnen er alinea’s en plaatjes in staan?
    2. Hoe cq. met welk programma kun je de tekst het beste schrijven, zodat deze zo makkelijk mogelijk kan worden omgezet naar ePub?

    Beantwoorden
    • Maarten Beernink
      Maarten Beernink zegt:

      Dag, het maken van een ePub kan het best vanuit een zo kaal mogelijke opmaak inderdaad, bijvoorbeeld een teksteditor. Opslaan in Word kan ook, kies dan bij ‘Opslaan als’ voor een opmaakvrij bestand. Liever geen rtf-bestand, want daar zit ook opmaak in. Als het al in InDesign staat, is het niet nodig de opmaak er eerst weer uit te halen. De ePub-maker kan daarover het best adviseren. Stuur de vraag desgewenst even per e-mail naar ons op, zie Contact, dan kijken we even gericht verder.

      Beantwoorden
  2. Kathelijne
    Kathelijne zegt:

    Goedemiddag Maarten,

    Is het mogelijk contact te hebben over het creëren van een Ebook. We hebben een aantal boeken in eigen beheer en op eigen kosten laten drukken. Een deel van elk boek bestaat uit instructies en vandaar het laatste boek de wens ook een Ebook te maken. Omdat ik daar geen ervaring mee heb zou ik jou willen vragen naar de inhoud van het boek te kijken om te zien of het doenlijk is. Bij voorbaat dank. Kathelijne

    Beantwoorden
    • Maarten Beernink
      Maarten Beernink zegt:

      Dga Kathelijne, uiteraard kan dat! Het makkelijkst werkt het als je ons de pdf van het papieren boek even stuurt. Uiteraard behandelen we het boek vertrouwelijk. We kunnen dan het beste inschatten hoeveel tijd het gaat kosten om het e-book (ePub2) goed te produceren. Naast de productie is distributie nodig om het boek van A naar B te krijgen. Ik vertel je er graag meer over zodra ik weet waar we het over hebben. Onze contactgegevens vind je op de contactpagina van deze website.

      Beantwoorden
  3. Simone
    Simone zegt:

    Dag Maarten!
    Wat een fijne informatie. Ik wil een ebook uitbrengen voor o.a. e-readers, dus niet PDF-vorm maar ePub2 (denk ik dan). Ik wil eigenlijk weten hoeveel pagina’s mijn e-book in e-reader-formaat krijgt. Concreter gesteld: hoeveel woorden staan er ongeveer op een pagina van een e-reader? Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Maarten Beernink
      Maarten Beernink zegt:

      Dag Simone,

      Bij een e-reader verschilt het aantal woorden per ‘pagina’ sterk. De gebruiker kan zelf het lettertype instellen, zelf spelen met de lettergrootte en zelf bepalen welk formaat reader er gebruikt wordt. Dus je kunt het niet goed vergelijken met een papieren boek. Wel kunnen we een gemiddelde noemen, ik schat in zo’n 150 woorden per pagina. Gebruikelijk is dat e-bookwinkels (zoals Kobo) het aantal pagina’s aanhouden van het papieren equivalent. Succes met je uitgave.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *