E-book: epub of pdf

PDF of ePub: hoe maak ik mijn e-book?

Een e-book kun je maken als PDF of als EPUB. Wat is het verschil, vroeg een auteur me vandaag? En hoe kun je dat het best aanpakken?

Hoe maak ik mijn e-book?

Stel, je wilt een e-book maken. Hoe pak je dat dan aan? Om die vraag te beantwoorden gaan we eerst even een stapje terug. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: waarvoor heb ik mijn e-book nodig? Dus: waarom maak ik een e-book?

Waarom maak ik een e-book?

Een e-book kun je maken met twee redenen:

  1. Om de lezers een indruk te geven van je werk. Dus: een gratis e-book als weggever om mensen kennis te laten maken met je vak.
  2. Om een digitale versie van je papieren boek aan te kunnen bieden.

Eigenlijk heb je, als je het goed wilt doen, beide versies nodig. De eerste versie heb je nodig om mensen automatisch op je mailinglijst te krijgen, bijvoorbeeld via een mailprogramma als Mailchimp of het Nederlandse Autorespond. Voor dat doel kun je het best een PDF aanbieden op je internetpagina. Voor een PDF heb je geen aparte software nodig. Anders is dat bij de tweede optie, een digitale versie van je papieren boek.

Digitale versie van je boek

Een betaalde digitale versie van je boek kun je het best aanbieden in het ePub2-formaat. ePub2 is de standaard bij e-books, al is ePub3 ook al jaren op de markt. Probleem is dat veel e-readers het 3-formaat nog niet goed aankunnen. Het grote voordeel van een ePub is dat deze zich aanpast aan het formaat van het scherm waarop deze wordt bekeken. Dus als je het e-book op je telefoon bekijkt, is deze prima leesbaar. Als je hetzelfde e-book op je tablet of laptop bekijkt, is deze nog steeds prima leesbaar. Anders is dat bij een PDF. Dit bestandsformaat past zich niet automatisch aan, waardoor je zult moeten inzoomen of uitzoomen om het boek nog goed te kunnen lezen op je device.

Welke stappen moet je zetten?

Simpel gezegd gaat het om het omzetten van de opmaak die gemaakt is voor drukwerk naar een digitaal bestand. Als je een papieren boek hebt opgemaakt, heb je al een digitaal bestand. Dat klopt inderdaad, maar dat zit nog vol handmatige opmaak. Het omzetten naar een ePub kan alleen als er geen enkele handmatige code meer in zit. En dat is bijna niet te doen. Daarom wordt het maken van een ePub altijd uitbesteed. De kosten variëren, maar voor een gemiddeld boek ben je € 200 tot € 500 kwijt, afhankelijk van de complexiteit (aantal quotes, tabellen, afwijkende opmaak) en het aantal pagina’s.

Distributie

Het e-book kun je, net als het papieren boek, aanbieden bij het Centraal Boekhuis (CB). Je hebt daar altijd een apart ISBN voor nodig. Dus naast de ISBN voor het papieren boek, heb je een nieuw ISBN voor je e-book nodig. Belangrijk is dat je de twee verschijningsvormen (papieren boek en e-book) koppelt, zodat verkopers beide boeken tonen wanneer je de titel intypt. En natuurlijk de ePub2. Het geheel kun je vervolgens aan (laten) bieden bij het CB. Bij verkopers zoals Bol.com zal je boek in meerdere verschijningsvormen tonen.

Conclusie

Om een goede ePub2 te maken, heb je de juiste software nodig. Echter, wie een professioneel pakket heeft, zoals InDesign, kan het nog steeds beter uitbesteden.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *