Joke Bruggenkamp-Gevoel is heel logisch

Praktische handleiding voor ‘de eigenwijze man’

Psycholoog geeft duidelijke uitleg over de complexe wereld van het gevoelsleven

GRONINGEN – Psycholoog en gedragswetenschapper Joke Bruggenkamp laat in haar nieuwe boek zien dat ook het gevoelsleven gestuurd wordt door wetmatigheden en logica.
Haar op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde denkmodel maakt de lezer vertrouwd met de complexe wereld van het gevoelsleven.

Het eerste exemplaar van het boek ‘Gevoel is heel logisch, als je weet hoe het werkt’, wordt aangeboden aan Els van Rijn, Directeur behandelzaken Psy-Zo! op woensdag 9 mei 2018 tijdens het pre launch event. De landelijke boeklancering is op 10 oktober 2018, de dag van de psychische gezondheid. Het boek is vanaf die datum beschikbaar bij elke betere boekwinkel in Nederland en Vlaanderen en bestelbaar bij Bol.com.

Te veel of te weinig gevoel

Bij haar cliënten merkte Joke al dat de kern van een geslaagde gedragsverandering ligt in het veranderen van het gevoel. ‘Cliënten met veel gevoel’ moeten leren om dat te reguleren en cliënten die te veel denken (piekeren) en daar last van hebben, moeten juist meer gaan voelen. Joke zocht de oplossing in de hersenen. Zij combineerde verschillende (hersen-)onderzoeken en theorieën en vond daar een logische verklaring over hoe gevoel precies werkt. Deze logische verklaring vatte ze samen in een praktisch model.

Een praktisch en concreet model over gevoel

In haar eigen model maakt de auteur duidelijk dat gevoel wordt aangemaakt in je lichaam en vervolgens via emotionele bedrading (de zenuwbanen) naar je rechterhersenhelft gaat. Hier wordt je gevoel gecodeerd en vervolgens geef je samen met je linkerhersenhelft betekenis aan dat gevoel. In beide gevallen is er sprake van integratie van gevoel: je wordt je eerst bewust van je gevoel (verticale integratie) en daarna wordt je gevoel logisch (horizontale integratie). Vooral deze concrete en praktische uitwerking zal bèta’s en andere nuchtere mensen aanspreken.

Weten is integratie tussen denken en voelen

Gelukkige mensen kunnen hun denken en voelen goed reguleren, betoogt Joke Bruggenkamp. “Ze denken niet te veel en voelen niet te weinig. Maar het belangrijkste: hun denken en voelen is gekoppeld. Het klopt met elkaar. Gelukkige mensen kunnen ook wel eens ongelukkig zijn maar dat is geen drama, omdat ze weten dat er een reden is waarom ze zich zo voelen.” Dit boek legt uit hoe dat werkt. Inclusief een praktische handleiding om zelf mee aan de slag te gaan.

Over de auteur

Joke Bruggenkamp is een allround psycholoog, coach, trainer en gedragswetenschapper met expertise op veel vlakken. De praktische toepasbaarheid daarvan in het dagelijks leven staat voorop bij haar therapie en coaching. De koppeling tussen verstand en gevoel heeft haar speciale aandacht.

Bibliografische gegevens

Titel: Gevoel is heel logisch, als je weet hoe het werkt
ISBN: 9789492723192
NUR: 770
Auteur: Joke Bruggenkamp
Tekstcorrectie: Rien Wisse
Omslagontwerp: Joke Bruggenkamp en Marieke Hollemans
Vormgeving: Marieke Hollemans en Gerdien Beernink
Boekproductie: Het Boekenschap, Zelhem
Uitvoering: Hardcover
Aantal pagina’s: 112
Formaat: 148 x 210 mm
Verschijningsdatum: 10 oktober 2018
Prijs: € 24,95

Het boek is te bestellen via: www.hetboekenschap.nl/gevoel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *