PROVO, de ludieke opstand tegen bom

Nieuw boek: PROVO, de ludieke opstand tegen bom en regentendom

Op zaterdagmiddag 13 mei 2017 lanceert Marko Otten zijn boek: PROVO, de ludieke opstand tegen bom en regentendom in ‘De Balie’ in Amsterdam. Ex-provo’s Roel van Duijn en Hans Metz leiden de middag in. Wim Daniëls, taalkundige des vaderlands, spreekt een column uit over ‘De taal van de jaren zestig’. Verschillende oud-provo’s zijn aanwezig voor een meet & greet.

Over PROVO, de ludieke opstand tegen bom en regentendom

PROVO, de ludieke opstand tegen bomTussen mei 1965 en mei 1967 ontketenden de provo’s in Amsterdam hun ludieke opstand. Een lawine kwam los van maatschappelijke, politieke en culturele effecten. Ze werken door tot op de dag van vandaag. In het boek komen de bekende namen voorbij: Robert Jasper Grootveld, Roel van Duijn, Rob Stolk, Irène van de Weetering en de burgemeester die om Provo moest aftreden Gijsbert van Hall. De ludieke strijdmiddelen, het creatieve straatprotest en de vrolijk-anarchistische retoriek verdienen een accurate beschrijving. Ze hebben Provo wereldberoemd gemaakt. Het veelkleurig landschap van de sixties vormt de achtergrond: popmuziek, happenings, spijkergoed, ‘Johnson Molenaar’, LSD en de ongewassen lange haren. Natuurlijk komen de diepere drijfveren van de provo’s aan bod. Waarom riskeerden zij klappen, hoon, arrest en gevangenisstraf met hun hardnekkig verzet tegen atoombom, militarisme, misselijk-makende-middenstand en ‘de regenten’?

Provologen hebben de beweging later getypeerd als terroristische cel, jeugdstijl, magie, anarchistische voorhoede, PR-machine, politieke partij en nog veel meer. Publicaties verklaren de beweging heilig of beschuldigden haar van mediageilheid. Marko Otten vertelt de geschiedenis maar hij is ook een gids in het hilarische oerwoud van feiten en meningen over Provo.

 

‘Marko Otten schildert Provo full colour. Zijn boek legt voor het eerst de geheime fundamenten bloot van de geslaagde aanval op de autoritaire orde van toen.’Roel van Duijn, ex-provo, politicus en auteur.

 

Marko Otten

Marko Otten (foto: Anne Hegeman)

Over de auteur

Als sixtie was Marko Otten (geb. 1950) ongetwijfeld een laatbloeier maar hij revancheerde zich door als historicus uitgebreid met het tijdvak aan de slag te gaan. Over jeugdculturen en de verschillende gezichten van Provo heeft hij meer dan eens gepubliceerd.

 

Bibliografische gegevens

Titel: PROVO
Ondertitel: De ludieke opstand tegen bom en regentendom
Auteur: Marko Otten
ISBN: 9789490085957
NUR: 688 (vaderlandse geschiedenis)
Aantal pagina’s: 288
Uitvoering: Hardcover
Verschijndatum: 13 mei 2017
Website: www.hetboekenschap.nl/provo

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *