Boek_cover_Ode_Roeltje_Van_de_Sande-BakhuyzenRoeltje van de Sande Bakhuijzen presenteert ODE: het borstenboek. ODE is een bijzonder fotografieproject in de vorm van een boek. ODE is een ode aan de borst, de vrouw, de mens. Het is een poging om de negatieve relatie van de mens met haar borsten transparanter te maken. De verschillen en imperfecties te omarmen.

Voor dit project heb ik meer dan 120 vrouwen geportretteerd’, vertelt Roeltje van de Sande Bakhuijzen. ‘Ik portretteer hen door hun borsten te fotograferen. Het boek is volledig anoniem, de foto’s betreffen daarom enkel hun borst, omdat ik het belangrijk vind dat iedereen zich er in moet kunnen herkennen, en daarmee erkennen.’

Motivatie

‘Ik ben drie jaar geleden begonnen met ODE. Dit was een tijd dat ik niet veel van mijzelf hield. At weinig, dronk veel en sliep niet. Ik had een hekel aan mijn lichaam en mijn brein liet me in de steek. Ik haalde genoegen uit het verwaarlozen van mijn lichaam. Tot ik op een dag een duidelijk moment van confrontatie kreeg en ik me plots bewust werd van elke cel. De boodschap luidde: dit lichaam heb je gekregen, dit lichaam huist mijn ziel. Waarom ben ik het aan het verwaarlozen?’

Zelfliefde

‘Ik begon na te denken over hoe mensen een bepaald beeld creëren en onszelf daar keer op keer mee teleurstellen. Uiteindelijk begint alles bij het houden van je lichaam, met haar fluctuerende vormen en bij het houden van jezelf. Ik wilde iets doen. Vanuit die plek besloot ik om aan ODE te beginnen. Om de borst, de mens en het lichaam te eren in al zijn vormen en maten. De littekens vertellen een verhaal. Het thema van dit project is zelfliefde. Ik wil men dan ook graag oproepen om vanuit dat thema zelfonderzoek te blijven plegen en de bevolkingsonderzoek oproepen niet in de lade laten liggen.’

Meer info en boek bestellen

Roeltje van de Sande Bakhuijzen boek ODE