Schrijven is ‘eigenlijk best wel vaak’ schrappen

Schrijven is schrappen. Een korte, bondige tekst leest lekkerder dan een passage met veel nietszeggende woorden. De 7 meestgebruikte nietszeggers op een rij.

Je boek is klaar om naar de corrector te gaan. Het aantal van 40.000 woorden gaat in rap tempo terug naar 35.000. En de tekst is beter. Hoe dat kan? Door nietszeggende woorden te verwijderen. De corrector kan dat voor je doen, maar je komt zelf ook een eind door deze woorden op opvullingen niet in je tekst te gebruiken.

Dubbele spaties

Het staat zo slordig: dubbele  spaties. Dat geeft grote gaten in de tekst. Verwijder dubbele spaties door ernaar te zoeken. In Word gaat dat met CTRL F (Find), waarna je twee keer op de spatiebalk drukt. Je kunt die dubbele spatie dan in één keer vervangen door een enkele spatie.

Heel

Het woord ‘heel’ voor bijvoeglijke naamwoorden voegt niets toe. Sterker nog, het stokt bij het lezen. Hij was ‘heel mager’ kun je prima vervangen door graatmager. Of door ‘mager’.

Eigenlijk

De ultieme vorm van spreektaal in een boek: het woord ‘eigenlijk’. Zoeken met CTRL-F en meteen schrappen. Een zin kan eigenlijk prima zonder dat woord.

Te

Het woord ‘te’ komt vaak voor een werkwoord te staan. Niet: ‘Hij zat te denken’, maar ‘Hij dacht’. Enzovoort. Overigens is het lastig om het woordje ‘te’ goed te gebruiken in andere combinaties. Denk aan ‘teveel’ of ‘te veel’. ‘Te kort’ of ‘tekort’. Een handigheidje daarvoor is: googel eens op de woorden ‘taaladvies te’. Op op andere spellingkwesties in combinatie met het woord ‘taaladvies’.

Best wel

Afgrijselijk in een boek. Ook in spreektaal. Maak er dan ‘wel’ van.

Namelijk

Zoek eens automatisch in je manuscript op het woord ‘namelijk’. Negen van de tien keer kan het eruit. Voegt namelijk niets toe.

Meestal en vooral

Het gebruik van ‘meestal’ en vooral’ zetten de zin minder kracht bij. Schrappen dus.

Goed voorbereid naar de corrector

Als je een corrector inhuurt om je tekst te corrigeren, kun je veel zelf doen door te letten op dit soort nietszeggende opvulwoorden.

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *