De beste beeldbanken met stockfoto’s

Op internet bestaan er veel beeldbanken met kwalitatief goede foto’s. Voor enkele tientjes koop je een dergelijke foto van topkwaliteit. Het voordeel is dat je snel over goed beeldmateriaal kunt beschikken. Het nadeel is dat stockfoto’s, zoals deze foto’s in jargon heten, vaak te algemeen zijn en weinig onderscheidend.

De beste stockfoto-websitescamera

Wanneer je een boek wilt uitgeven in eigen beheer, loop je altijd tegen de vraag aan of je foto’s wilt gebruiken in het binnenwerk. Zelfs als dat niet zo is, heb je vaak een foto nodig, bijvoorbeeld voor de omslag. Als je geen tijd of geld hebt om een fotograaf in te huren, kun je gebruik maken van een internet-beeldbank. Deze worden vaak aangeduid met de term stockfoto. Hieronder geven we voorbeelden van websites met goede stockfoto’s.

Shutterstock.com

Shutterstock.com biedt miljoenen foto’s, vectoren, video’s en muziektracks. Op het moment van schrijven kost één foto 7,80euro. De dienst geeft kortingen bij grotere afnames. Ook kun je een abonnement op deze dienst nemen wanneer je vaker gebruik maakt van Shutterstock.

iStockphoto.com

Onderdeel van de grote beeldbanken van Getty Images. Zeer goede zoekfunctie en betaalbaar.

Arenapal.com

Beeldbank met alleen maar foto’s uit de muziek- en theaterwereld.

Gettyimages.nl

Zeer uitgebreide internationale beeldbank, waar ook veel Nederlandse stockfoto’s in te vinden zijn.

Thinkstockphotos.com

Thinkstock is onderdeel van Gettyimages. Ook hier een heel gebruiksvriendelijke stockfoto-website met miljoenen afbeeldingen. Zeer goede zoekfunctie.

De prijs van stockfoto’s hangt sterk af van de rechten, dus wat je met een foto kunt. Mist u een website met stockfoto’s die u veel gebruikt? Deel deze dan even met ons, dan nemen we de website op in bovenstaand overzicht.

7 antwoorden
 1. Ron Rutgers
  Ron Rutgers zegt:

  Leuk dit overzicht, maar jullie vergeten de Puur Nederlandse aanbieders!

  Ik heb b.v. mijn eigen beeldbank: http://www.foto-concept.nl/foto-archief/
  Waarom zul je je afvragen….

  Simpel te beantwoorden! Ook fotografen, net als schrijvers, verdienen graag nog een paar centen zonder dat de tussen handel rijk wordt.
  Als jij nu via één van boven genoemde organisaties een beeld aanschaft voor enkele tientjes is de kans heel groot dat de fotograaf maar een paar centen, en ja dat is letterlijk!!!, ontvangt waar hij of zij ook nog btw en inkomsten belasting over mag verrekenen. CENTEN!!!!
  Is het dan niet veel fijner om direct zaken te doen met de maker van het beeld en ook nog eens minder hoeft te betalen????

  Beantwoorden
 2. Riet de Vlieger
  Riet de Vlieger zegt:

  Dollar photo is een relatief nieuwe speler op de stockfoto markt. Alleen met een abonnementje kun je hun foto’s gebruiken, maar dat abonnementje is wel supervoordelig in vergelijking met andere aanbieders: Je betaalt uiteindelijk $ 1,00 per foto. Goede zoekfunctie, waaronder de optie om vergelijkbare foto’s en foto’s uit dezelfde serie te zoeken. Heel tevreden over. Ook voor de cover van mijn boek heb ik een van hun foto’s gebruikt:

  Beantwoorden
 3. Service
  Service zegt:

  Imageselect is een Nederlands bedrijf en wij brengen veel verschillende aanbieders van rechtenvrije fotos, rechtenbeschermde stock foto’s en video’s samen om alles in een beeldbank te kunnen aanbieden Alles kan direct gedownload en gebruikt worden. Naast deze website heeft Imageselect ook http://www.goedkoopbeeld.nl voor scherp geprijsde stock fotos en http://www.regionimages.com voor regionaal beeld. Voor foto abonnementen ga je naar http://www.imagesubscription.com

  Beantwoorden
 4. Cuno
  Cuno zegt:

  Dit artikel is al wat ouder, maar ik wil toch een aanvulling geven: Unsplash (https://unsplash.com) is een initiatief van vele fotografen waarbij zij hun foto’s gratis ter beschikking stellen onder Creative Commons Zero (CC0, Public Domain). In hoge resoluties, ook van bekende fotografen.

  Eén van die (beroeps)fotografen is de Zwitser Samuel Zeller. Hij heeft een deel van zijn collectie beschikbaar gesteld via Unsplash en een nog groter deel via zijn eigen archief (http://archive.samuelzeller.ch) waar hij de foto’s kosteloos onder Creative Commons Attibution (CC-BY) beschikbaar stelt.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *