Op internet bestaan er veel beeldbanken met kwalitatief goede foto’s. Voor enkele tientjes koop je een dergelijke foto van topkwaliteit. Het voordeel is dat je snel over goed beeldmateriaal kunt beschikken. Het nadeel is dat stockfoto’s, zoals deze foto’s in jargon heten, vaak te algemeen zijn en weinig onderscheidend. Er bestaan natuurlijk uitzonderingen.

De beste stockfoto-websites

Wanneer je een boek wilt uitgeven in eigen beheer, loop je altijd tegen de vraag aan of je foto’s wilt gebruiken in het binnenwerk. Zelfs als dat niet zo is, heb je vaak een foto nodig, bijvoorbeeld voor de omslag. Als je geen tijd of geld hebt om een fotograaf in te huren, kun je gebruik maken van een internet-beeldbank. Deze worden vaak aangeduid met de term stockfoto. Hieronder geven we voorbeelden van websites met goede stockfoto’s.

Een origineel, lokaal initiatief

Paul Oostveen startte een prachtig lokaal initiatief, Luchtbeeld.nl/beeldbank. Hier vind je talloze luchtfoto’s, gemaakt met een drone, vooral van veel natuurgebieden in Nederland.

Adobe Stock

Een grote naam in stockfotoland is Adobe Stock. Hier vind je talloze foto’s en illustraties in hoge resolutie.

Shutterstock.com

Shutterstock.com biedt miljoenen foto’s, vectoren, video’s en muziektracks. De dienst geeft kortingen bij grotere afnames. Ook kun je een abonnement op deze dienst nemen wanneer je vaker gebruik maakt van Shutterstock.

iStockphoto.com

Onderdeel van de grote beeldbanken van Getty Images. Zeer goede zoekfunctie en betaalbaar.

Arenapal.com

Beeldbank met alleen maar foto’s uit de muziek- en theaterwereld.

Gettyimages.nl

Zeer uitgebreide internationale beeldbank, waar ook veel Nederlandse stockfoto’s in te vinden zijn.

Thinkstockphotos.com

Thinkstock is onderdeel van Gettyimages. Ook hier een heel gebruiksvriendelijke stockfoto-website met miljoenen afbeeldingen. Zeer goede zoekfunctie.

De prijs van stockfoto’s hangt sterk af van de rechten, dus wat je met een foto kunt. Mist u een website met stockfoto’s die u veel gebruikt? Deel deze dan even met ons, dan nemen we de website op in bovenstaand overzicht.