Zeven argumenten voor een hogere verkoopprijs
De prijs van een boek ligt in Nederland vast, gelet op de Wet op de Vaste Boekenprijs. Als auteur in eigen beheer bepaal jij de prijs. Niemand anders. Veel auteurs zetten te laag in. Hoe weet je hoeveel je moet vragen? Zeven argumenten voor een hogere prijs.
Verkoopprijs bepalen
De verkoopprijs bepalen van een boek is niet makkelijk. Simpel gezegd denken veel mensen zo: bij een lagere prijs verkoop je meer dan bij een hogere prijs en kun je veel mensen bereiken met je gedachtegoed. Een hogere prijs schrikt af. Daar is wat voor te zeggen. In dit artikel voeren we argumenten op voor een hogere prijs.
1. Boekhandelaren lopen harder bij een hogere prijs
De hoogte van de verkoopprijs hangt af van de doelgroep van het boek. Voor een managementboek kun je meer vragen dan voor een roman. En de prijs van een kinderboek ligt over het algemeen ook veel hoger, vanwege het kleurgebruik, het dikkere papier en de harde kaft. Een van de manieren is om eens rond te kijken in een boekwinkel naar de prijs van vergelijkbare boeken. Ga dan altijd ietsje hoger zitten. De betere boekhandelaren hebben over het algemeen liever een wat hogere prijs voor een boek dan een hele lage. Bij een hogere prijs kopen ze je boek eerder in, simpelweg omdat het absolute bedrag in winst dan uiteindelijk hoger is. Ze kijken vaak niet naar de omloopsnelheid. Tenzij het een echte bestseller betreft.Voor webwinkeliers geldt hetzelfde. Een boek met een aantrekkelijke marge staat eerder op de homepage dan een klein boekje dat niet zo veel oplevert onderaan de streep.
2. Geen verzendkosten boven de 20 euro
Veel van je boeken zullen via internet worden verkocht. Bij Het Boekenschap ligt het percentage dat via Bol.com gaat op ongeveer 90 procent (stand van zaken: voorjaar 2019) van het totale aantal verkochte boeken via het CB. Bol.com en Managementboek en veel andere webwinkels hanteren verzendkosten bij bestellingen onder de 20 euro. Momenteel liggen de verzendkosten op 1,99 euro bij deze webshops. Voor een boek van 19,95 betaalt de klant dus 21,94. Als je boek 20 euro of meer kost, verschijnt er een opvallende knop ‘Gratis verzending’. Weer een reden om 20 euro of meer te vragen voor je boek.
3. Een groot boek rechtvaardigt een hogere prijs
Het formaat en de prijs hangen met elkaar samen. Een groot boek is ‘meer waard’ dan een klein boek. Hoe interessant de ideeën in dat kleinere boek ook zijn. Je kunt voor een groot boek ook meer vragen. Datzelfde geldt voor dikke en dunnere boeken. Voor een dikke pil legt de klant makkelijker een paar tientjes neer dan voor een dun boekje. Kijk maar eens op Managementboek wat andere auteurs of uitgevers doen. Je kunt bij Managementboek sorteren op prijs. Als je sorteert op de hoogste prijs (alleen al de boeken over marketing), zie je dat het duurste boek bijna 500 euro kost.
4. Hoe smaller de niche, hoe hoger de prijs
Hoe kleiner de niche, hoe hoger de prijs. Managementboeken vallen in Nederland binnen de niche van zakelijke boeken. Maar managementboeken voor vrouwen bijvoorbeeld zijn een niche binnen een niche. De prijs daarvoor kan hoger liggen dan voor algemene managementboeken. Als het daarbinnen ook nog weer over een specifieke niche gaat, bijvoorbeeld een bepaalde leeftijdscategorie, is de doelgroep kleiner en kan de prijs omhoog. Het idee erachter is: mensen uit die niche die het product willen, kopen het toch wel, ongeacht de prijs. Dat is erg kort door de bocht; er zijn natuurlijk grenzen aan de prijs.
5. Omlaag kan altijd nog
Wil je onder de 20 euro blijven? Hmmm… Sympathiek voor je lezer, maar denk ook aan jezelf als merk. Je geeft het signaal af dat je gedachtegoed niet zo veel waard is. Denk eerst drie keer na voordat je de prijs vastlegt. En bedenk: die prijs kan altijd nog omlaag. De prijs omhoog schroeven is onmogelijk. Wil je toch meer lezers bereiken en het boek voor iedereen interessant houden? Ga dan werken met een voorintekenkorting. Je stelt de prijs op bijvoorbeeld 27 euro (altijd inclusief 6% btw, dat geldt altijd bij boeken). Iedereen die je boek in de maanden voor de lancering koopt, betaalt maar 17 euro of 20 euro. Op die manier maak je het iedereen mogelijk om je boek aan te schaffen.
Een lezer koopt jouw managementboek omdat hij van jou wil leren. Hij koopt geen stuk papier, maar jouw gedachtegoed. En dat mag best wat kosten, want jij hebt er maanden of misschien zelfs jaren over nagedacht. Je ideeën zijn uitgekristalliseerd.
6. Bulkkorting moet mogelijk blijven
Heel interessant is het om grote aantallen van je boek te verkopen aan bedrijven. Deze organisaties vragen vaak bulkkorting. Bij een hogere prijs kun je ze die bulkkorting ook actief aanbieden. Als je boek maar een tientje kost en er moet de helft af, dan kom je niet uit de kosten. Bij 20 euro of meer is er veel meer mogelijk. Je kunt het boek dan in dozen verkopen, waarbij de stukprijs op minimaal 10 euro ligt. Je houdt dan zelf ook genoeg over. Bulkkorting geven bij een te lage verkoopprijs is niet mogelijk.
7. De kosten zijn hoog
Een boek maken kost nou eenmaal geld. Niet alleen tijd, maar ook een goede corrector, vormgever, drukker moeten betaald worden. Ook kost het promoten van je boek geld. Deze kosten zijn nog wel te overzien, maar wat dacht je van de boekhandelsmarge? Bol.com vraagt al bijna 50% van de verkoopprijs. Er blijft dan niet veel meer over om alle andere kosten te dekken. (Voordat ik je ontmoedig: een hogere prijs straalt ook af op je imago, meestal in positieve zin. Vaak denken mensen: zo goedkoop? Dan zal het wel niks zijn…)
Praat hieronder mee!
Discussieer hieronder mee over de prijs van je boek. Wel of geen rond getal achter de komma? Boven of onder de magische 20 euro? Hoeveel vind jij je gedachtegoed waard?
— Deze tekst is geactualiseerd op 30 maart 2019 —
Sorry, ik beloofde in de kop van het artikel 7 argumenten, het werden er maar zes. Als er iemand een extra argument heeft, graag!
Hoi Maarten,
Het zevende argument is redelijk simpel: een hogere verkoopprijs resulteert in een hogere omzet! En daar doe je het toch voor als uitgever, auteur en …………………..
Klopt als een bus, Jan.
Een te lage prijs geeft potentiële kopers de indruk dat het boek niet veel waard is…
Inderdaad, Roel, een te lage prijs geeft ook een verkeerd signaal af. Op welke prijs ga jij je boek zetten?
Er is wat vertraging met de vertaling.
Maar de Americaanse uitgever heeft als bedrag 20 dollar gesteld.
Groet willem-Jan
De prijs van een boek wordt bepaald door de vormgeving en de oplage en de
uitgever en de sponsors: eenb lage of hoge prijs zegt niets over de kwaliteit
en de inhoud.
Dag Joke, dat klopt, kwaliteit staat natuurlijk bovenaan. Het gaat allereerst om de inhoud van het boek. Die moet waardevol zijn, waarde toevoegen.
Bulkkorting, korting bij voorintekening, hoe verhoudt zich dat tot de wet op de vaste boekenprijs?
Dag Joke, de Wet op de Vaste Boekenprijs bepaalt dat de prijs van een boek vast moet zijn. Er zijn wel wat uitzonderingen. Zo vervalt de vaste prijs bij verkoop van grotere aantallen. (10–29 exemplaren: max. 5% korting – 30–99 exemplaren: max. 10% korting – 100 of meer exemplaren: vrije korting). En je mag een periode inlassen (max. 3 maanden) waarop de prijs afwijkt van de basisprijs. Stel dat je boek 25 euro kost, dan mag je bijvoorbeeld 3 maanden lang een prijs van 20 euro aanhouden.
Het anker dat je zet: prijs is voor de betalende consument ook een teken van de kwaliteit (onbewust).
Klopt Ben, hoe lager de prijs, hoe eerder de consument wellicht kan denken: ‘Zal wel niks zijn…’
Een boek aanbieden 3 maanden na publiceren voor de helft van de prijs, lijkt me geen goede zaak. Je kunt onmogelijk terug.
Dat is zeker geen goed idee, Avina. Je mag echter wel drie maanden lang een actie houden, volgens de Wet op de Vaste Boekenprijs. Of stunten met de verzendkosten in die periode.
Met de hulp van dit bericht heb ik mijn prijs bepaald. 17,95 voor een prentenboek iets groter dan A4. Wel met een specifiek doel en doelgroep; met dit boek kun je bewegen tijdens het voorlezen. Ik heb ook met een voorintekenkorting gewerkt, 10 euro betaalden mensen voor het boek als pre-order. Het boek ging super hard! 1000 exemplaren verkocht! Nu is maandag die actie voorbij, en ben ik benieuwd wat de prijs gaat doen met de verkoop. Ik liep gisteren een boekwinkel binnen (the readshop) en die schrok zo van mijn prijs, en vond het belachelijk hoog, en zei; dat gaat nooit verkopen! Hoe haalt de uitgever het in z’n hoofd? (auch) Toen ik over het succes en het doel van het boek vertelde was ze toch wel geïnteresseerd. En wil ze inkopen met recht op retour. Dit soort situaties doen me wel twijfelen hoor. Had ik niet gewoon voor 13.95 moeten gaan? Maar ja, nu is het te laat. 🙂
Dag Mariska, wat geweldig dat je al duizend boeken hebt verkocht. De afprijzing is ook fors: van 17,95 voor 10 euro. Maar liefst (bijna) 8 euro voordeel! Bij een prijs van 13,95 was dat voordeel slechts de helft geweest. Misschien dat je er dan ook geen duizend had verkocht in de voorverkoop; mensen wachten dan liever even.
Een lagere prijs kan overigens altijd nog. Na een jaar is de prijs ‘vrij’, dat wil zeggen dat je er alle kanten weer mee kunt kunt. En je kunt in het eerste jaar drie maanden lang een actieprijs instellen. Dat zou je nog kunnen overwegen. Ik vind de strategie die je hebt toegepast fantastisch! (Bovendien: professioneel in eigen beheer is altijd duurder in de productie dan een standaardverhaal van een traditionele uitgeverij. Als het goed is, zie je dat af aan de kwaliteit van je boek.) Heel veel succes bij en vooral na de lancering op 1 april!
Hoi, er wordt heel wat gezegd over de prijs, maar waarom noemt niemand het aantal paginas?
Je kunt immers moeilijk een boek van 50 paginas voor 20 euro verkopen.En ik kan nergens een website vinden waar je met de afmeting van het boek, en het aantal paginas kunt uitrekenen hoeveel een boek moet kosten.Tips?
Hoi Mike, we hebben veel met boekverkopers gesproken en het blijkt dat de prijs vooral psychologisch bepaald is. Met andere woorden: vrij willekeurig. Over het algemeen wordt vrij sterk gekeken naar het formaat en de uitvoering (harde kaft of zachte kaft). Uiteraard is een dikker boek meer ‘waard’ dan een dun boek. Je zou een onderzoekje kunnen doen. En verder geldt ook: een wat duurder boek hoeft niet per se slechter te zijn, integendeel: je geeft aan dat je gedachtegoed echt wat waard is. Mensen betalen ook niet voor het papier en de druk, maar vooral voor de ideeën in het boek.