Dominee ontslagen na seksueel wangedrag.

Zo kopt De Gelderlander paginagroot op 2 oktober 2019. De eeuwenoude zedenzaak ziet weer het daglicht. Auteur Alice Garritsen ontdekt tijdens familieonderzoek de verrassende geschiedenis van de Achterhoekse dominee/pastoor Henricus Rumpius.

In de jaren 1682-1688 wordt Hengelo (Gld) uit de slaap gehouden door een groot schandaal. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het dorp die niet eerder het daglicht heeft aan­schouwd. Grootvader zal er bij het haardvuur niet over verteld hebben – over zoiets sprak je niet. Daarmee waren de gebeurtenissen uit het collectieve geheugen verdwenen. Maar de feiten zijn bewaard gebleven. De auteur heeft het materiaal geordend, herschreven in hedendaags Nederlands, en bewerkt, zodat het leest als een roman.

In De Gelderlander

Dominee/pastoor Henricus Rumpius

Het draait om de plaatselijke predikant, Henricus Rumpius, schuinsmarcheerder en blasfemist. Zijn gedrag zorgt voor rumoer en verdeeldheid, zowel binnen de kerkgemeente als in het dorp. Uiteindelijk wordt hij uit het ambt gezet. De kerk waarin hij predikte, staat er nog steeds, als een stille getuige. Als haar muren zouden kunnen spreken …

Het ontslagproces

Het verhaal volgt de loop van hoe de Kerk en de wereldlijke overheid, in de periode 1682-1688, omgaan met een drama dat ook vandaag de dag nog herkenbaar is. Heel bijzonder hoe gedetailleerd de getuigenissen van de dorpe­lingen en andere betrokkenen zijn en daarmee tevens een beeld scheppen van het tijdvak, van hoe het ging zoals het ging. Dit alles niet zonder intriges.

Achter in het boek staat een naamlijst met alle circa 250 in de tekst genoemde personen, van wie ruim de helft dorpelinge

Over de auteur

Alice_Garritsen
Alice Garritsen

Alice Garritsen (1953) is al jaren bezig met haar familiegeschiedenis. De ‘poppetjes’ interesseren haar niet zo, maar hun verhalen des te meer. Bij toeval is ze daarbij op dit bijzondere verhaal gestuit. Ruim 7000 bladzijden oud-Nederlands handschrift heeft ze doorgeworsteld om de onderste steen boven te krijgen.

De auteur was 25 jaar samensteller van Pyttersen’s Nederlandse Almanak, jaarlijks verschijnend handboek van organisaties, instellingen en personen in Nederland. Sinds 1984 is ze redacteur van de Pius Almanak, Jaarboek Katholiek Nederland

Lees hier het hele artikel van De Gelderlander>>>

MEER INFORMATIE EN BESTELLEN

Lees hier uitgebreidere informatie, zoals de bibliografische gegevens, het officiële persbericht en bekijk het online inkijkexemplaar. Bestellen kan hier ook alvast tegen een aantrekkelijke voorverkoopprijs!

Nu bestellen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *