Een leeslint in het boek geeft extra cachet

Heb je al eens gedacht aan een leeslint in het boek? Dat is niet zo heel kostbaar en geeft nét wat extra uitstraling aan je boek in eigen beheer.

Bij een boek met harde kaft (hardcover) kan het mooi zijn om een leeslint toe te voegen. Bij een zachte kaft (softcover) is dat technisch niet mogelijk. Hieronder volgen enkele tips waar je op kunt letten als je een leeslint wilt toevoegen bij je uitgave in eigen beheer. In het Engels heet een leeslint een bookmark. Maar dat kan ook een boekenlegger zijn.

Tip 1: Zorg dat het past bij je boek

Maak je een woordenboek? Een leeslint is daarbij een must! Maar in een roman hoeft het niet per se. Bedenk daarom of een leeslint in je boek wat toevoegt. Besluit dan pas of je de extra investering wilt doen.

Tip 2: Kies het juiste lint

Er zijn leeslinten in verschillende kwaliteiten. Zorg dat je altijd een goede kwaliteit kiest. Het materiaal kan zelfs in de vorm van een leren leeslint of eentje van katoen.

Tip 3: Zorg voor een leuke kleur

Bepaal zelf de kleur van je leeslint en geef deze door aan de drukker. Deze heeft echter meestal een beperkte keuze, maar de drukker zal altijd voor de kleur kiezen die het dichtst bij jouw wensen komt.

Tip 4: Twijfel je? Kies voor een veilige kleur

Wie niet zeker weet hoe het resultaat van je boek in eigen beheer eruit komt te zien, kiest het best voor een zwart of wit leeslint. Dat is het meest veilig.

Tip 5: Onderscheid jezelf met twee leeslinten

Als je boek dik is of uit twee aparte delen bestaat, overweeg dan eens om twee aparte leeslinten in je boek te laten maken. Dat is extra service voor de lezer, omdat ieder leeslint als een aparte bladwijzer fungeert.

Tip 6: Het leeslint als multicolour kunstwerkje

Een leeslint geeft je boek dat je wilt uitgeven in eigen beheer extra uitstraling. Waarom zou je er niet nog een schepje bovenop doen en kiezen voor een leeslint in meerdere kleuren? Als dat bij je boek past, is dat heel fraai. Maar als je boek alleen zwart met wit is, kan een regenboog-leeslint juist voor een heel afwijkend speciaal effect zorgen! Vraag je drukker voor meer informatie.

Meer weten?

De drukker bevestigt het leeslint aan de kop van het boekblok. Het boekblok is het complete binnenwerk zonder omslag. Wil je meer weten over leeslinten? Stel je vraag dan hieronder in het reactieveld.

2 antwoorden
  1. Joe Martherus
    Joe Martherus zegt:

    Beste,

    Een paar schriften die ik heb hebben twee leeslinten.
    Ik vroeg mij af waar het tweede lint voor dient.

    Met vriendelijke groet,

    Joe Martherus

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *