Jan Terlouw neemt 1e exemplaar Mijn druppel op de gloeiende plaat in ontvangst‘Mijn druppel op de gloeiende plaat’: een boek voor toekomstoptimisten

  • Genomineerd voor Trouw Duurzame Top 100 van onderop

ZELHEM – Als wij met de verwonderde blik van kinderen naar de wereld zouden kijken, zou die er heel anders uitzien. Dat is de kern van het nieuwe boek Mijn druppel op de gloeiende plaat van Coby Goederond dat begin oktober in de boekhandel ligt. Het boek is genomineerd voor de Trouw Duurzame Top 100 van onderop. Tijdens de officiële boekpresentatie op vrijdag 4 oktober 2019 zal Jan Terlouw aanwezig zijn om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen.

In dit boek staat de vraag centraal wat wij van kinderen kunnen leren en hoe deze ontdekkingen kunnen bijdragen aan de wereld van nu. Wat is er logischer, als we onbevangen kijken, dan liefdevol te zorgen voor alles van waarde? Dat is duurzaamheid in zijn puurste vorm.

(Eigen)wijsheid

Coby Goederond is als moeder, oma en pedagoog vaak in de gelegenheid om mee te mogen kijken door de ogen van kinderen. Wat zij ziet is optimisme, onbevangenheid, (eigen)wijsheid en vooral verwondering. Wij kunnen hiervan leren, waardoor wij met een frisse blik anders naar de wereld kunnen gaan kijken.

Nieuwe kijk

Er lijkt volgens Coby een vervreemding te zijn gegroeid met onze wereld, die maakt dat wij ons minder, als vanzelfsprekend, verbonden voelen met het geheel waar we onderdeel van uitmaken. “Hierdoor wordt het mogelijk dat we kortetermijnkeuzes maken die haaks staan op het welzijn van onszelf en de wereld van de toekomst. Vervreemding beneemt ons de heldere kijk om met ontwapenende eenvoud te kijken naar wat we aan het doen zijn.”

Coby introduceert een nieuwe kijk op onze eigen ontwikkeling, waarbij we de verloren gewaande kwaliteiten van kinderen opnieuw een plaats geven in ons volwassen bestaan. De manier waarop je naar de wereld kijkt, maakt uit wát je ziet en hoe je hier naar handelt. 

Optimisme

Het optimisme van kinderen is aanstekelijk. Het boek beschrijft dit optimisme, niet als een vlucht uit de realiteit, maar als kracht. We hoeven ons niet alleen maar machteloos te voelen en de zorg van de wereld aan anderen over te laten. “Er wordt geruzied en tegenstellingen tussen mensen worden vergroot terwijl de wereld onze zorg zo hard nodig heeft. Wij moeten zelf willen veranderen en anders naar onze eigen rol in het geheel durven kijken. Dat opent hoopvolle perspectieven.”

“Hoe klein onze invloed ook mag lijken, het is ‘mijn druppel op de gloeiende plaat’. De kracht van alle druppels samen kan een oceaan van verschil vormen.”

Doorgeefboek

De auteur heeft het idee opgevat om het boek door te geven wanneer het uitgelezen is. Dat past mooi bij de inhoud van het boek. Daarom is ruimte gemaakt om er iets in te schrijven aan degene aan wie je het doorgeeft: een wens, een leuke gedachte of de reden waarom speciaal deze persoon het boek krijgt.

Over de auteur

Coby Goederond heeft jarenlange ervaring als begeleidend pedagoog van pedagogisch medewerkers en in het geven van trainingen, workshops en lezingen. Dit is inmiddels het derde boek van haar hand.

Bibliografische gegevens

Titel: Mijn druppel op de gloeiende plaat

Ondertitel: Toekomstoptimisme geïnspireerd door de wijsheid van kinderen

ISBN: 9789492723598

NUR: 400

Auteur: Coby Goederond

Ontwerp omslag en vormgeving binnenwerk: Henk Hilferink

Boekproductie: Het Boekenschap

Uitvoering: softcover

Aantal pagina’s: 84

Formaat: 148 x 210 mm

Verschijningsdatum: 4 oktober 2019

Prijs: € 14,95

Bestel het boek hier >>>>>