Foto’s en illustraties gebruiken in je boek
Foto’s en illustraties maken dat uw boek gaat leven. Onderzoek wijst uit dat beeld nóg belangrijker is dan de tekst in een boek. Onderschat daarom het belang van beeld niet, maar geef het alle ruimte die het nodig heeft. Bezuinig ook niet op dit deel van het boek.
Tip 1: De juiste verhouding
Bij het maken van het boek gaat het om de optimale tekst-beeldverhouding. Te veel tekst komt de vormgeving niet ten goede en te weinig tekst geeft geen inhoud en diepgang aan uw boek.
Tip 2: Bewaar de originele foto’s
Kiest u voor een binnenwerk zonder kleur, dus foto’s in zwart-wit, zet dan alle foto’s om naar grijswaarden. In Photoshop doet u dat als volgt: open de foto – ga naar afbeelding->modus->grijswaarden en sla de foto op. LET OP: het is zeer aan te raden om eerst een kopie te maken zodat u de originele kleurenfoto’s eventueel nog kunt gebruiken voor presentaties of andere promotiedoeleinden.
Tip 3: Werk professioneel
Schakel een professionele fotograaf in bij uw boekproductie. Een goede fotograaf snapt uw doelgroep, heeft een creatieve geest en tilt uw boekproductie op een hoger niveau. Vraag ook altijd om goede auteursfoto’s, want deze zijn voor de marketing van uw boek van groot belang. Het liefst op verschillende locaties, want tijdschriften en kranten plaatsen niet graag foto’s die al in andere media hebben gestaan.
Tip 4: Houd rekening met staande en liggende foto’s
Pagina’s uit een boek zijn meestal staand (portrait) en foto’s over het algemeen liggend (landscape). Wilt u een foto zonder bijsnijden over een hele pagina plaatsen, zorg dan dat deze al bij het maken staand wordt gemaakt. Instrueer de fotograaf goed.
Tip 5: Houd ruimte voor tekst
Amateurfotografen hebben de neiging om alle ruimte in een foto te benutten. Zorg voor lucht in een foto door letterlijk het fotograferen van de lucht of van een groot kleurvlak. De vormgever kan in dat vlak een tekstkader plaatsen of een kop. Grafisch is er dan veel meer met het beeld mogelijk.
Tip 6: Illustraties zeggen meer dan 1000 woorden
Voor foto’s geldt hetzelfde als illustraties. Een mooie illustratie kan zo veelzeggend zijn, dat verder commentaar overbodig is.
CMYK of RGB
RGB betekent Rood-Groen-Blauw, CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). RGB zijn de kleuren van een beeldscherm, CMYK zijn de vier kleuren die een drukkerij gebruikt. Als u geen uitgever heeft en direct zelf contact houdt met uw vormgever, is het belangrijk dat alle beelden als losse bestanden worden aangeleverd (bijv. jpg of tif). Vroeger zette de vormgever alle foto’s om naar CMYK, maar tegenwoordig heeft het opmaakprogramma InDesign die taak overgenomen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!