Bezuinig nooit op de eindredacteur: lees hier de tips

De eindredacteur zet niet alleen de puntjes op de ‘i’ en let op de stijl van de tekst, ook is de eindredacteur verantwoordelijk voor de bewaking van de voortgang van je boek. Ook bij het uitgeven van een boek in eigen beheer is een goede eindredacteur van groot belang.

De eindredacteur schaaft niet alleen aan stijl en spelling, maar doet ook inhoudelijke suggesties ter verbetering van het boek. Dan gaat het boek naar de corrector, die let op interpunctie en de laatste stijl- en spelfouten. De corrector corrigeert alleen; de invloed van de eindredacteur gaat een stapje verder. Wij beperken ons hier tot de rol van de eindredacteur bij het uitgeven in eigen beheer.

Tip #1: Laat je door je eindredacteur sturen

De eindredacteur of corrector ontvangt de tekst van de auteur. Dat gebeurt bij een boek altijd in fasen, bijvoorbeeld per hoofdstuk. De deadline bepaalt het moment van aanleveren. Een goede eindredacteur is flexibel, maar houdt strak vast aan de naleving van de deadlines. Als dat niet zou gebeuren, is het boek niet op tijd klaar. Leg jezelf strakke deadlines op. Lever altijd een tekst af, ook al ben je nog niet helemaal tevreden. Een goede eindredacteur schaaft en poetst net zo lang tot de tekst naar wens is. Natuurlijk bij grote inhoudelijke wijzigingen altijd in overleg met de auteur.

Tip #2: Gun de eindredacteur de rol van spin

Niet alleen de tekst belandt op het bureau van de eindredacteur, ook alle foto’s en illustraties. De eindredacteur is de spin in het web, die zowel het moment van aanleveren bewaakt als de kwaliteit van het aangeleverde werk. Gun de eindredacteur die rol ook en geef hem of haar alle ruimte om als inhoudelijk coördinator van jouw boekproject op te treden. Iemand zal pas excelleren in zijn rol als hij of zij alle verantwoordelijkheid daarvoor voelt. Bovendien is het op die manier ook nog eens een stuk prettiger werken voor alle partijen.

Tip #3: Wees helder in de laatste correctiefase

Zodra de eindredacteur de tekst heeft gelezen en gecorrigeerd, stuurt hij de tekst naar de vormgever. De vormgever gaat vervolgens aan het werk. Hij stuurt altijd de tekst eerst terug naar de eindredacteur, voordat de tekst op de drukpers gaat. De eindredacteur behoudt zo altijd het overzicht en geeft ten slotte goedkeuring. Natuurlijk ziet de auteur het werk altijd nog even voordat het de persen op gaat. De allerlaatste kleine fouten kunnen nu uit de PDF worden gehaald. Omdat het boek al opgemaakt is, bijvoorbeeld in het professionele opmaakprogramma InDesign, is het niet zo makkelijk meer om wijzigingen door te geven. Het Boekenschap heeft een makkelijke methode daarvoor ontwikkeld, die je hier gratis kunt bekijken.

Tip #4: Bezuinig nooit op de eindredactie

Bezuinig niet op de eindredactie. Ook niet wanneer je het boek uitgeeft in eigen beheer. Een schrijver kan natuurlijk denken: ‘ik controleer mijn eigen werk en laat anderen het lezen’. Toch haalt een professionele eindredacteur altijd meer fouten uit een tekst. Zelf lees je bovendien over je eigen fouten heen, zo heeft onderzoek uitgewezen. Een vaak gehoorde kreet is: een boek moet minimaal door 17 mensen worden gelezen, dan pas is het boek foutloos. Vertrouw ook niet op de blauwe ogen van een bevriende taalpurist, als je zelf geen kaas hebt gegeten van eindredactie. Laat het boek daarom altijd door een professional controleren, al is het maar een steekproef van een paar pagina’s. Desgewenst kan Het Boekenschap die quick scan voor je uitvoeren. Dat doen we natuurlijk gratis. En met de functie ‘Wijzigingen bijhouden’, zodat je precies kunt zien waar het aan schort (of niet).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *