Richtlijn voor het doorgeven van correcties

Zo, uw boek in eigen beheer is vormgegeven en het boek gaat bijna naar de drukker. Als het goed is, is het meeste correctiewerk al in het Word-bestand gebeurd. Nu is het tijd om de puntjes op de ‘i’ te zetten. In dit document geven we aan op welke manier de vormgever uw correcties graag ontvangt.

De vormgever werkt niet met Word, maar met het opmaakprogramma InDesign. Het is daarom niet makkelijk om correcties door te voeren. Iedere correctie moet automatisch worden opgezocht met CMD F (Find) of CTRL F (bij een pc). Daarom is het het eenvoudigst als de te corrigeren tekst als volgt wordt aangeleverd.

OUD
Hier komt de oude tekst. Er zit een typfout in deze tekst, die nodig gecorrigeert moet worden.

NIEUW
Hier komt de oude tekst. Er zit een typfout in deze tekst, die nodig gecorrigeerd moet worden.

Zoals je ziet, is het woord ‘gecorrigeerd’ nu juist gespeld. De vormgever zoekt automatisch op de oude tekst en vervangt deze door de nieuwe tekst.

OUD
naar verluid

NIEUW
naar verluidt

OUD
Hij bracht zijn computer naar de winkel. Daarna ging hij weg.

NIEUW
Hij bracht zijn computer naar de winkel. Hij betaalde en daarna ging hij weg.

Op deze manier is het niet nodig om paginanummers toe te voegen of om te omschrijven waar in de tekst de correctie gemaakt moet worden. Het opmaakprogramma zoekt automatisch op de oude tekst. Zo kunnen ook veelvoorkomende fouten gewijzigd worden. Stel dat alle aanhalingstekens vervangen moeten worden, dan kun je dat op de volgende manier aangeven:

OUD

NIEUW

De computer vervangt dan alle dubbele aanhalingstekens door enkele.

OUD
[dubbele spatie] NIEUW
[enkele spatie] Door te zoeken op een dubbele spatie (een veelvoorkomende slordigheid) en te vervangen door een enkele spatie, ziet het compete boek er verzorgder uit.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *