Sergio van der Pluijm presenteert op 7 juni 2021 het derde boek in zijn succesvolle Coachen 3.0-reeks. Dit keer nam hij een co-auteur in de arm: Jaantje Thiadens. Zij is ervaren in de ACT-methode, waar dit nieuwe deel om draait. 

Sergio: ‘Als er één vaardigheid is die mensen in deze tijd nodig hebben, dan is het wel psychologische flexibiliteit. Dit is het vermogen om te doen wat je belangrijk vindt, ongeacht de omstandigheden. Ondersteunend hierbij is het vermogen om open te staan voor wat je voelt en denkt, om aanwezig te zijn bij je beleving van het hier-en-nu en om bewuste keuzes te maken. De methode ACT traint mensen om dit vermogen in zichzelf te ontwikkelen.’

Acceptatie en commitment

ACT staat voor Acceptatie en Commitment Therapie enis welbeschouwd een training in levenskunst. Mensen leren nieuwe vaardigheden in het omgaan met negatieve gedachten en pijnlijke emoties. Dit is de acceptatiekant. De commitmentkant leert mensen te verhelderen wat ze belangrijk vinden, zich hieraan te verbinden en dit te vertalen naar concrete stappen. Het hoofddoel is een toename van mentale veerkracht, waardoor jij en je coachees de moed en de helderheid ontwikkelen om een zinvol bestaan op te bouwen – ongeacht de omstandigheden.

Geef me de moed

Je kent vast wel de bekende Serenity-prayer: ‘Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen, de kalmte te aanvaarden wat ik niet kan veranderen en de wijsheid om het verschil tussen beide te zien’. Dit gebed spreekt veel mensen aan, maar helaas weten maar weinigen hoe ze dit in de praktijk kunnen brengen. Een ACT-coach kan je dit leren en met alleen dit boek kom je ook een heel eind.
Niet loslaten maar toelaten!

Om een tipje van de sluier op te lichten: mensen willen vaak ongemakkelijke gevoelens en gedachten loslaten. Helaas is dat heel lastig, want ons verstand wil ons juist beschermen en zal ons hiermee blijven confronteren. De nieuwste inzichten in de psychologie stellen dat het effectiever is om gedachten toe te laten. En dan blijkt vaak dat ze simpelweg komen en gaan, waardoor je veel meer energie overhoudt voor de dingen die er werkelijk toe doen.

Deel 3 van deze trilogie

Coachen 3.0 – Acceptatie en commitment is het derde deel in de trilogie over coachen op basis van wetenschappelijke inzichten. Je kunt dit boek zowel lezen als zelfhulpboek wanneer je als coachende professional de nieuwste inzichten in de psychologie wilt leren toepassen. Door dit leerboek help je jezelf én je coachees om idealen te verwezenlijken en effectief om te gaan met de belemmeringen die je onderweg tegenkomt. Bestsellers deel 1 en 2 gingen over motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen.

Sergio van der Pluijm is oprichter van Bureau Bewezen Effect en geeft interactieve en laagdrempelige trainingen in evidencebased coachmethoden waaronder ACT. Hij is door Kevin Polk gecertificeerd als ACT en ProSocial Matrix Trainer.

Jaan Thiadens leidt coachende professionals op in ACT, gebruikt deze methode veelvuldig in zowel haar privéleven als in haar coachpraktijk Bureau Jaan en richtte ACTinliefde op, waarvanuit ze liefdesworkshops voor stellen geeft.

Bibliografische gegevens

Titel: Coachen 3.0, deel 3
Ondertitel: Acceptatie en Commitment
ISBN: 9789083123363
NUR: 808 – Leidinggeven, coachen
BISAC: BUS106000 BUSINESS & ECONOMICS / Mentoring&Coaching
Auteurs: Sergio van der Pluijm en Jaantje Thiadens
Tekstcorrectie: Rien Wisse
Omslag en illustraties: Gerdien Beernink
Ontwerp-concept: Janneke van den Biggelaar
Boekproductie: Het Boekenschap
Uitvoering: Hardcover
Aantal pagina’s: 256
Formaat: 170 x 240 mm
Verschijningsdatum: 7-06-2021
Prijs: € 27,50

Rechtenvrij beeldmateriaal voor journalisten

Klik hier voor beeldmateriaal, rechtenvrij te gebruiken (auteursfoto’s, cover, inkijkexemplaar)