Boek succes in 2016

Welke schrijftraining past bij mij?

Een schrijftraining volgen, wat brengt het je? Waar moet je op letten als je op het punt staat om in een cursus te stappen? Op internet is er van alles te vinden, maar hoe vind je iets wat je verder brengt?

Schrijf je fictie of non-fictie?

Schrijven voor een zakelijke doelgroep is heel anders dan een roman schrijven. Bekijk of de gekozen schrijftraining goed bij je doel past.

Een schrijftraining op de hei?

Schrijftrainingen heb je in alle soorten en maten. Je kunt weken de hei op, je kunt zelfs een luxe schrijfvakantie houden in het buitenland, in een klooster gaan zitten, online een cursus volgen, een schrijfcoach in de arm nemen en ga zo maar even door. Dit blog helpt je om een gedegen keus te maken in het overweldigende aanbod.

De 5 aandachtspunten voor je keuze

Er zijn vijf punten waar je rekening mee kunt houden om een goede gedegen keuze te maken.

Punt 1. Past de opleiding bij mij?

Het eerste wat je je moet afvragen is of je zelf een goed gevoel hebt bij de training die je gaat volgen. Geven de trainers je vertrouwen? Laten ze voorbeelden zien van goede teksten op hun eigen websites? Geven ze je tips, die jou vertrouwen inboezemen? Al deze kleine dingen bij elkaar maken dat jij je goed voelt bij het opleidingshuis dat je kiest. Instinctief maak je zelf al snel een keuze. Staat de toon van de schrijfstijl van de website je aan? Dat is vaak al een goede indicator voor de kwaliteit verderop in de training. Want als de schilder zijn eigen huis niet goed in de verf heeft staan, is het nog maar de vraag hoe hij met de woning van zijn klant omgaat. Dat geldt ook voor de aanbieders van schrijfopleidingen in Nederland.

Punt 2. Sluit de opleiding aan bij mijn doelgroep?

Als je zakelijke teksten wilt schrijven, moet je geen workshop gaan volgen die gaat over het schrijven van gedichten. Dat klinkt als een open deur, maar nog veel te vaak kijken deelnemers aan cursussen niet goed genoeg of de opleiding bij de beoogde doelgroep past. Zelfs bij workshops voor zakelijke teksten heb je in diverse subdoelgroepen. Je kunt beter het schrijfgenre kiezen waarin je je schrijftalent wilt verbeteren. Denk aan overtuigend schrijven, commercieel schrijven, blogs schrijven, schrijven voor Google, enzovoort.

Punt 3. Vraag om een gratis kennismaking

Voordat je besluit om in zee te gaan met een schrijfcoach en je twijfelt nog, regel dan even een bezoekje. Dat kan ook online, via Skype bijvoorbeeld. Je moet gewoon even weten welk vlees je in de kuip hebt.

Punt 4. Verlies je doel niet uit het oog

Natuurlijk, je wilt je schrijfkwaliteiten verbeteren. Maar daar gaat het niet om. Het uiteindelijke doel is om je verhaal te vertellen in een boek. Het is eenvoudig om je te verliezen in details en schrijftraining na schrijftraining te volgen. Als je goed kunt schrijven voor internet en mensen online weet te raken, wil dat nog niet zeggen dat je foutloos schrijft. Maar let op: ook dat is een detail. Het gaat in eerste instantie om je boodschap. Het gaat erom wat je te melden hebt. In een later stadium kun je de correctieslag doen en de puntjes op de i zetten. Of dat laat je doen door een eindredacteur of corrector.

Het belangrijkste advies dat in alle goede schrijftrainingen naar voren komt is: begin gewoon. En als het volgen van een training een excuus is om de pen te pakken, moet je vooral niet naar een dergelijke cursus gaan. Dan moet je gewoon beginnen. Punt.

Punt 5. En de kosten dan?

Natuurlijk, een schrijftraining kost geld. Dat staat buiten kijf. Maar wat is een reële prijs? Belangrijk is om te kijken wat je allemaal voor dat geld krijgt. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Zit er een cursusboek bij de training?
  • Is er ruimte voor één-op-één-begeleiding op zit je in een overvolle klas?
  • Wordt er ruimte gegeven voor contact tussen de cursisten onderling?
  • Bevat de cursus niet alleen ‘droog’ lesmateriaal, maar word je ook uitgedaagd om zelf de pen te pakken?
  • Belangrijk: wat zijn ervaringen van andere deelnemers? Staan deze reviews op internet?

Pas als je appels met appels vergelijkt, kun je uitspraak doen over de hoogte van de kosten. Of beter gezegd, de investering. Want het volgen van een goede schrijftraining is een investering in jezelf waar je jarenlang profijt van kunt hebben. Niet alleen bij het schrijven van je boek, maar in alles. Overal waar je je gedachten aan het papier of het beeldscherm wilt toevertrouwen, kun je je vaardigheden bijhouden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *