Je boek aanmelden op Google Books

Google Books, de boekendivisie van zoekmachinegigant Google, is sterk in opmars. Waarom is het zo belangrijk om je boek aan te melden bij Google Books? Het Boekenschap zocht het uit en presenteert de belangrijkste tips en argumenten.

Update: 3 maart 2018

Laten we even beginnen met het stellen dat wij geen enkele commerciële band met Google hebben. De reden dat we een speciale pagina aan Google wijden is de enorme impact die Google heeft op het vinden van boektitels in Nederland (en daarbuiten).

Probeer het eerst eens uit.

1. Log in op Books.google.nl
2. Typ een boektitel in en kijk naar de resultaten.

Deze zoekresulaten scoren ook hoog bij Google zelf, dus is het heel belangrijk om je boek vindbaar te krijgen en aan te melden bij Google Books. Met Google Books kun je boeken online doorbladeren, zoeken naar boektitels, boeken direct kopen bij de grote webwinkels, zoals Bol.com, achtergrondinformatie over boeken, het boek lenen in een bibliotheek et cetera. Voor het Google Books Library Project werkt Google aan nieuwe samenwerkingen met de bibliotheken om hun catalogus online beschikbaar te stellen.

Samengevat:

Google Boeken (Google Books) biedt een goede mogelijkheid om boeken online te doorzoeken. Bedenk altijd: mensen die op zoek zijn naar informatie over een bepaald onderwerp, zoeken niet naar de boektitel. Ze zoeken naar informatie die toevallig in dat ene boek staat. Als de informatie online ontsloten wordt, komt het boek beschikbaar voor een veel grotere doelgroep.

Hoe begin ik?

Meld je eerst aan als uitgever voor het Partnerprogramma van Google. Dat kan via de volgende link:
http://books.google.nl/intl/nl/googlebooks/publisherresources.html

Wie al een Google Account heeft, bijvoorbeeld via gmail, kan zich met dat bestaande account aanmelden. De rest wijst zich vanzelf.

 

2 antwoorden
  • Maarten Beernink
   Maarten Beernink zegt:

   Google Books is in ontwikkeling. Het is nu een soort overzichtspagina waar alle boeken te vinden zouden moeten zijn. Google wil zelfs alle boeken toegankelijk maken en volgens mij op termijn zelf boeken verkopen. Op dit moment zou ik het vooral als een extra promotietool zien.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *