Aanbieden aan de bibliotheken via NBD Biblion

Je boek beschikbaar krijgen in de Nederlandse bibliotheken? Het zou natuurlijk prachtig zijn om je boek op de plank te krijgen bij zo veel mogelijk Nederlandse bibliotheken. Je moet daarvoor zelf actie ondernemen als auteur die uitgeeft in eigen beheer, want opname is niet vanzelfsprekend.Update: 17 mei 2019

Daarvoor is het noodzakelijk dat er twee recensie-exemplaren worden opgestuurd naar de Nederlandse Bibliotheek Dienst / Biblion. Deze dienst regelt de inkoop centraal voor alle Nederlandse bibliotheken.

Het adres is:
NBD/Biblion
Afdeling Aanbodselectie
Postbus 7454
2701 AL ZOETERMEER

Biblion heeft contact opgenomen met Het Boekenschap en aangegeven hoeveel boeken er opgestuurd moeten worden om het proces op de inkoopafdeling zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Hoeveel recensie-exemplaren ga ik sturen?

  • 2 exemplaren van een nieuwe boektitel voor volwassenen
  • 2 exemplaren bij een jeugdboek (1 ex t.b.v. de redactie Boek en Jeugd Online)
  • 1 exemplaar van herdrukken (mits er minimaal 80 weken zijn verstreken tussen de laatste opname van deze titel in ons aanbod en het verschijnen van de herdruk)
  • bij digitale media: 1 exemplaar

NBD/Biblion heeft twee tot drie maanden nodig om je boek te beoordelen en een recensie te schrijven. Let op: het opgestuurde boek komt nooit retour, zo heeft Biblion ons in mei 2019 aangegeven. De inkooporganisatie ontvangt immers duizenden boektitels per jaar. Als de boekinkopers interesse hebben, bestaat de kans dat er een grote bestelling uit volgt. Stuur wel een begeleidende brief mee met alle informatie.

Hoe gaat het in zijn werk?

  1. Biblion ontvangt de boeken.
  2. Een recensent beoordeelt of er überhaupt een recensie komt.
  3. Zo ja, dan schrijft deze de recensie (duurt soms 3 maanden).
  4. Als de recensie klaar is, ontvangen alle aangesloten bibliotheken de tekst met voorzijde.
  5. Op basis van die voorkant en de recensie besluiten de bibliotheken om zélf te bestellen.
  6. De bestelling geven ze door aan Biblion.
  7. Biblion plaatst de totale bestelling voor alle bibliotheken samen.

Zet in de begeleidende brief minimaal de volgende gegevens:

  • Boektitel
  • Auteur
  • Illustraties (naam illustrator)
  • Uitgeverij
  • Aantal pagina’s
  • Uitvoering (genaaid gebonden of paperback)
  • Formaat (… x … mm)
  • Verwachte verschijndatum ….
  • ISBN (dertien cijfers)
  • NUR-code (zie ook www.boek.nl/nur)
  • Prijs (de vaste boekenprijs voor de boekhandel)
  • Korting 40% (het gangbare kortingspercentage voor Biblion)
  • Gewicht (… gram)
  • Inhoud (exact de tekst van de achterflap)
  • Uw adresgegevens

Diegene die de recensie exemplaren heeft ingestuurd ontvangt in principe altijd de eerste order. Separaat van de order ontvangt de uitgever een bewijsexemplaar van de recensietekst. Zodra boeken worden uitgeleend, heeft de uitgever én illustratoren en de auteur(s) recht op een vergoeding.

Bibliotheken in België

België kent geen centrale inkoopdienst voor bibliotheken. Daar moeten boeken aan de bibliotheken afzonderlijk worden aangeboden.

11 antwoorden
  1. Maarten Beernink
    Maarten Beernink zegt:

    Let op: bij het aanbieden van je boek aan NBD Biblion volgt er een (kritische) recensie. Deze recensie is gekoppeld aan het systeem van het CB. Dat betekent dat de recensie ook verschijnt bij boekwinkels op internet, waaronder Bol.com en Managementboek.nl. Dat kan positief werken, maar (als de recensie slecht voor je uitvalt) ook negatief. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn.

    Beantwoorden
  2. Maarten Beernink
    Maarten Beernink zegt:

    Vandaag stelde Co ons de vraag via e-mail of boeken die in eigen beheer worden uitgegeven minder kans maken dan boeken die via een traditionele uitgever zijn verschenen. Dat is onze ervaring niet. Sterker nog, de afgelopen jaren hebben we honderden boeken verkocht aan Biblion.

    De kans dat je boek wordt opgenomen in de bieb hangt af van de kwaliteit van de recensie. Een lyrische review zal voor veel meer verkoop zorgen.

    Beantwoorden
  3. Joseph
    Joseph zegt:

    Beste Maarten,

    Ik heb mijn boek zelf uitgegeven en nu ook een inkooporder gekregen van nbd! Heb nu gemaild of dit klopte en dit klopt inderdaad. In de mail vertelde ze ook dat uitgevers meestal korting hanteren van 40%. Aangezien wij het zelf allemaal betaald hebben vind ik dit nogal veel. Wat zou nu een redelijke korting zijn om te geven?
    Verder wil ik ook nog vragen hoe het dan precies gaat met de vergoeding? Hopelijk kan jij me wat informatie en eventuele tips hierover verschaffen.
    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Maarten Beernink
      Maarten Beernink zegt:

      Gefeliciteerd met deze mooie order!

      Grote uitgeverijen hanteren standaard een boekhandelskorting van 42%. Als je een kleinere uitgeverij hebt (want in eigen beheer) kan ik me voorstellen dat dat niet haalbaar is, omdat je misschien de boekhandelskorting niet hebt ingecalculeerd. Volgens mij is een inkoopkorting niet verplicht bij NBD Biblion. Je kunt het eerst proberen zonder korting aan te bieden; gewoon de factuur met de boeken sturen zou ik zeggen! Jij bent aan zet nu. De inkopers van de bibliotheken willen de boeken graag hebben voor hun vestigingen. Vermeld wel de inkooporder op je factuur.

      Beantwoorden
      • Joseph
        Joseph zegt:

        Bedankt voor de reactie!
        Ik ga gewoon proberen de volledige prijs te vragen en dan zien we wel wat er van komt. Zal het ook hier nog laten weten wat het geworden is.

        Beantwoorden
        • Emily de Klerk
          Emily de Klerk zegt:

          Hoi Joseph, ik ben benieuwd naar je eravering met de korting; is er inmiddels bekend of ze akkoord gingen met de volle prijs? groetjes,

          Beantwoorden
  4. Mineke Van Der Galiën
    Mineke Van Der Galiën zegt:

    Klopt het wat Joost Oomen schrijft. Dat nieuw verschenen boeken door computer worden gehaald ipv door recensenten worden gelezen? Graag uw reactie. Groet Gyana Mineke

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *