Leenrechtvergoedingen

Iedere keer dat een boek wordt uitgeleend in de bibliotheek, gaat er een klein bedrag in een potje, bestemd voor de auteur. Dat zijn de leenrechtvergoedingen. Ook is er een apart potje voor de uitgever. De Stichting PRO en de Stichting Lira beheren deze potjes.

Beide stichtingen laten hun werk uitvoeren door Cedar, het Centrum voor Dienstverlening Auteurs- en aanverwante Rechten. Sinds 1996 worden er leenrechtvergoedingen uitbetaald. Als een boek heel vaak wordt uitgeleend, kan dat een interessant bedrag opleveren voor zowel uitgever, auteur als illustrator.

Auteurs: hoe krijg je je geld?

Auteurs krijgen hun leenrechtvergoeding via de Stichting Lira, die overigens meer doet dan het incasseren van vergoedingen voor uitgeleende boeken. Kijk voor uitgebreide informatie op www.lira.nl.

Voor uitgevers: hoe krijg je je geld?

Uitgevers krijgen de leenrechtvergoeding via de Stichting PRO in Hoofddorp, onderdeel van Cedar. De Stichting PRO heeft een eigen website. Op de site staat dat uitgevers geen contact hoeven op te nemen met de Stichting PRO, maar dat uitkeren van vergoedingen automatisch gaat (met een bodembedrag van 25 euro). Uitgevers hoeven geen geld door te betalen naar auteurs, want het auteursdeel wordt van te voren ingehouden. Dat gaat dan weer via de Stichting Lira.

Voor illustratoren: hoe krijg je je geld?

Illustratoren krijgen hun vergoeding voor de uitgeleende boeken via Pictoright in Amsterdam. Illustratoren moeten zich wel eenmalig gratis aanmelden. Dat kan via de site van Pictoright.

Leenrechtvergoedingen

Zeker bij grote afname door NBD Biblion loont het de moeite om je te verdiepen in deze leenrechtvergoedingen.

4 antwoorden
 1. Elihu van Groeneveld
  Elihu van Groeneveld zegt:

  Ik heb de twee exemplaren van mijn boek “De Gewoonste Zaak van de Hemel” ingestuurd. Daarbij is geen aanbiedingsbrief meegestuurd. Wat nu? Zijn mijn twee exemplaren ongelezen terzijde geschoven? Hoe kan ik het alsnog rechtzetten?

  Met vriendelijke groet,
  Elihu

  Beantwoorden
  • Maarten Beernink
   Maarten Beernink zegt:

   Dag Katrien Laane, dat wordt bijgehouden door de stichting Lira. Het is dan eerst nodig om daar een account aan te maken of je aan te melden als auteur. Vervolgens kun je aangeven welke ISBN’s van jouw hand zijn. De overzichten met de leenrechtvergoedingen vertrekt LIRA jaarlijks. Meer informatie daarover kun je vinden op hun website.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *