Stuur een exemplaar van je boek (digitaal of op papier) op naar de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

KB: de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag

Het is raadzaam om 1 exemplaar van het boek op te sturen naar de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag. Daarmee stelt u uw boek veilig voor het nageslacht. Tegenwoordig kan het opsturen van het boek ook in digitale vorm.

De boeken worden bij de KB bewaard voor het nageslacht. Het boek is dan meteen en heel makkelijk terug te vinden voor volgende generaties. Bovendien wordt het geestelijk erfgoed veiliggesteld.

Het adres is:
Koninklijke Bibliotheek (KB)
Depot van Nederlandse publicaties
Postbus 74
2501 AJ DEN HAAG

  • één exemplaar in de envelop
  • vermeld de verkoopprijs
  • vermeld ISBN

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is de nationale bibliotheek van Nederland. Deze instelling ontsluit oneindig veel boeken, kranten, tijdschriften, elektronische publicaties, cd-roms en websites.

Voorkeur voor digitaal (pdf)

De KB draagt zorg voor het behoud van het Nederlands cultureel erfgoed, op papier in zowel gedrukte als geschreven vorm. Daarnaast heeft de KB een groeiend digitaal archief. De organisatie geeft de voorkeur aan een digitale versie van het boek (pdf) boven een gedrukte versie. Meer informatie over de criteria voor aanleveren op de website van de KB.

De KB: een lange historie

De geschiedenis van de KB gaat terug tot het jaar 1798. De naam Koninklijke Bibliotheek dateert van 1806 en is in opdracht van koning Lodewijk Napoleon aan de instelling gegeven. De Nederlandse overheid financiert de KB in Den Haag. Uitgevers en auteurs die boeken uitgeven in eigen beheer mogen zelf weten of ze een exemplaar van hun boek in depot willen leggen bij de KB. In totaal herbergt de Koninklijke Bibiotheek 2,5 miljoen boeken. Omgerekend naar kilometers is dat maar liefst 49 kilometer! Meer informatie over de Nederlandse KB staat op www.kb.nl/depot

Samenwerking met Google Books

Update augustus 2023: Besef bij het opsturen van boeken naar de KB dat de pdf wellicht doorzoekbaar wordt in Google Books. Dat komt door een samenwerkingsovereenkomst tussen de KB en Google Books. Als je niet wilt dat het boek direct te bekijken is op Google Books, is het raadzaam om een paar jaar te wachten met het beschikbaar stellen van de boektitel aan de Koninklijke Bibliotheek.

Andere nationale bibliotheken

De collectie van de nationale bibliotheek in België (KBR) is bijna dubbel zo groot. Deze staat in Brussel. Het aantal boektitels bedraagt daar 5 miljoen. Verder 21.500 tijdschriften, 150.000 kaarten en 300.000 oude drukken. Bijzonder is ook de collectie met 50.000 langspeelplaten. De nationale bibliotheek van Frankrijk telt maar liefst 13 miljoen boeken. Dat is te verklaren uit het veel grotere taalgebied. Alle nationale bibliotheken kennen veel kostbare naslagwerken. Hoe bijzonder is het dat uw eigen boek in een nationale bibliotheek zelfs na uw overlijden nog terug te vinden is?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *