KB: de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag
Het is raadzaam om 1 exemplaar van het boek op te sturen naar de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag. Daarmee stelt u uw boek veilig voor het nageslacht.
De boeken worden bij de KB bewaard voor het nageslacht. Het boek is dan meteen en heel makkelijk terug te vinden voor volgende generaties. Bovendien wordt het geestelijk erfgoed veiliggesteld.
Het adres is:
Koninklijke Bibliotheek (KB)
Depot van Nederlandse publicaties
Antwoordnummer 13018 / Postbus 74
2501 VC DEN HAAG / 2501 AJ DEN HAAG
- één exemplaar in de envelop
- vermeld de verkoopprijs
- vermeld ISBN
De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is de nationale bibliotheek van Nederland. Deze instelling ontsluit oneindig veel boeken, kranten, tijdschriften, elektronische publicaties, cd-roms en websites. De KB draagt zorg voor het behoud van het Nederlands cultureel erfgoed, zowel in gedrukte als geschreven vorm.
De KB: een lange historie
De geschiedenis van de KB gaat terug tot het jaar 1798. De naam Koninklijke Bibliotheek dateert van 1806 en is in opdracht van koning Lodewijk Napoleon aan de instelling gegeven. De Nederlandse overheid financiert de KB in Den Haag. Uitgevers en auteurs die boeken uitgeven in eigen beheer mogen zelf weten of ze een exemplaar van hun boek in depot willen leggen bij de KB. In totaal herbergt de Koninklijke Bibiotheek 2,5 miljoen boeken. Omgerekend naar kilometers is dat maar liefst 49 kilometer! Meer informatie over de Nederlandse KB staat op www.kb.nl/depot
Andere nationale bibliotheken
De collectie van de nationale bibliotheek in België (KBR) is bijna dubbel zo groot. Deze staat in Brussel. Het aantal boektitels bedraagt daar 5 miljoen. Verder 21.500 tijdschriften, 150.000 kaarten en 300.000 oude drukken. Bijzonder is ook de collectie met 50.000 langspeelplaten. De nationale bibliotheek van Frankrijk telt maar liefst 13 miljoen boeken. Dat is te verklaren uit het veel grotere taalgebied. Alle nationale bibliotheken kennen veel kostbare naslagwerken. Hoe bijzonder is het dat uw eigen boek in een nationale bibliotheek zelfs na uw overlijden nog terug te vinden is?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!