Verrijk je boek met een bordspel of kaartspel

Opvallen in het overvolle schap met managementboeken is moeilijk. Alleen de boeken die het anders aanpakken dan anderen vallen op. Een kaartspel of bordspel uitgeven is makkelijker dan je denkt.

Een kaartspel of bordspel uitgeven

Het realiseren van een extraatje bij je boek begint bij een uitgekiend plan op papier. Een A4’tje kan volstaan, zolang het plan maar doordacht is. Het boek als onderdeel van je merkstrategie met daarbij een bordspel of kaartspel kan dan een interessante optie zijn. Natuurlijk moet het spel je verhaal ondersteunen. Maar hoe doe je dat?

Gebruik een metafoor

Als je een boek gebruikt waarin een bepaalde metafoor wordt gebruikt, bijvoorbeeld reizen in het boek Ondernemen is net reizen van Oscar Bulthuis, kun je een kaartspel of kwartet bedenken waarbij je het thema reizen uitlegt. Op die manier leer je je lezer kennismaken met je terminologie, zonder dat hij je boek hoeft te pakken.

Werk met subthema’s

kaartspel bij je boek3Het plan voor een kaartspel, in dit voorbeeld, kan zo zijn dat je bepaalde subthema’s binnen het grote thema van reizen uitwerkt. Bijvoorbeeld, in het voorbeeld van Oscar, de opstartfase, de inspiratie, het zoeken van een metgezel et cetera. Je bepaalt hoeveel kaarten je wilt maken, je maakt een grove schets wat je op elk kaartje wilt zetten en laat de kaartjes ontwerpen door een vormgever. Daarna gaan de kaarten naar de drukker, die ze op prachtig spelkaartenpapier drukt en je ontwerpt een doosje voor je spel. Als je wilt besparen, kun je de kaarten ook in plastic verpakken, maar dat raad ik je af. Het spel is immers het verlengstuk van je merk, van je boek en van je bedrijf.

Werk in de juiste volgorde

Als je een kaartspel wilt laten drukken, moet je wel in de juiste volgorde te werk gaan.

• Schrijf het plan uit

• Bedenk het spel

• Maak schetsen en bepaal hoeveel kaarten je nodig hebt

• Vraag een offerte op voor het drukwerk van de kaarten en de box; vraag een prijs op voor meerdere oplagen. Bepaal in overleg met de drukker het juiste en meest voordelige formaat van de kaarten.

• Zet dan pas de vormgever aan het werk, omdat het formaat nu pas vastligt. Je kunt wel eerder een prijs opvragen voor de vormgeving.

• Controleer alles grondig; niets is zo vervelend als een drukfout in je kaartspel. Dat staat onzorgvuldig en komt onprofessioneel over.

• Integreer je kaartspel in je marketingplan voor je boek.

Hetzelfde trucje kun je toepassen op een bordspel. Zou een kaartspel bij jouw boek een optie zijn? Heb je ideeën hoe je dit verder concreet kunt invullen? Ik wil je bij dezen uitnodigen om je ideeën hieronder te delen.

 

7 antwoorden
 1. Conrad
  Conrad zegt:

  Hi Maarten,

  Ik heb deze stappen doorlopen.
  Ik zoek alleen nog een paar goede en betaalbare adressen.
  Die mijn spel “Parent Party Game” in kleine oplage kunnen drukken.

  Heb jij voor mij drie goede adressen wat ik prijzen kan opvragen.

  Groet
  Conrad van Pruijssen
  Happy Kids Happy Parents
  http://www.parentparty.nl

  Beantwoorden
 2. Gi Caers
  Gi Caers zegt:

  Beste Maarten,

  leuk thema: een kaartspel bij een boek….

  Je zal het niet geloven maar het uitgeven van een kaartspel is (na het uitgeven van het boek “Twix en de geluksgetallen”) inderdaad mijn volgende stap. Mijn hart ligt bovendien eerder bij het spellenmaken dan bij het schrijven.
  En omdat ik Twix een educatief boek is voor kinderen, is een spel hiervan een enorm krachtig en verlengstuk.
  Nu nog de tijd vinden om het spel en de kaarten te bedenken…

  Heb jij toevallig informatie over drukkers die gespecialiseerd zijn in kaartspellen?

  PS Dank voor je inspirerende bijdragen.

  Gi Caers
  Twix Upon A Time

  http://www.twixuponatime.com
  http://www.facebook.com/twixuponatime/posts/931589426914510

  Beantwoorden
  • Maarten Beernink
   Maarten Beernink zegt:

   Dag Gi, graag gedaan, leuk om te horen! Je kunt ons altijd even bellen of mailen met die vraag. We kunnen dan samen kijken wat je precies wilt. Wij werken aan een nieuwe service om ook heel eenvoudig een offerte op te vragen voor een spel, net zoals we nu voor drukwerk doen. Gezien de leuke reacties van onze volgers gaan we hier vaart achter zetten.

   Beantwoorden
   • Gi Caers
    Gi Caers zegt:

    Dag Maarten,

    ons kaartspel is ondertussen uitgebracht…. en we zijn zeer tevreden met het resultaat! Dank voor alle nuttige tips!

    De volgorde van werken, zoals jullie hierboven beschrijven, is inderdaad heel belangrijk. In ons geval hebben we er voor gekozen om, in samenwerking met de vooraf geselecteerde drukker, eerst te kijken wat de mogelijkheden zijn qua kaartformaat en aantal, zó dat alles op één drukvel past. Overeenkomstig de vormgeving van het boek hebben we gekozen voor langwerpige kaarten, en daarvan passen er 8 keer 11 op een drukvel. Vervolgens hebben we toegewerkt naar dit aantal van 88 kaarten bij de verdere ontwikkeling van het spel. Pas daarna zijn we gestart met de echte vormgeving, zoals jullie ook adviseren.

    Het Twix kaartspel is nog maar net uit (januari 2017), maar we kunnen nu al zeggen dat het een nieuwe impuls heeft gegeven aan de verkoop van het Twix boek (september 2014). Inderdaad, we hebben het hier over een kinderboek en -kaartspel. Maar waarom zou dit ook niet voor managementboeken opgaan?

    met vriendelijke groeten,
    Gi Caers
    Twix Upon A Time
    http://twixuponatime.com/twix_system/public/#game

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *