Je boeken laten drukken in China

Een enorme hoeveelheid boeken laten drukken in China, is dat wel zo verstandig? Gelet op de prijs zeker, maar er is meer dan dat. Het Boekenschap zet de voor- en nadelen op een rij.China wordt als importland voor Nederland steeds interessanter. Ook in het boekenvak zijn Chinese drukkers al sinds jaar en dag actief. Vooral de lage prijs is een sterk onderscheidende factor ten opzichte van drukken in Nederland. Wat zijn de belangrijkste redenen om voor Chinees drukwerk te kiezen?

Reden 1: de prijs

boek drukken ChinaDrukwerk in China kan iets goedkoper zijn dan drukken in Nederland. De goedkopere yuan, de nationale munteenheid, is belangrijk. Op het moment van schrijven van dit blog is 1 yuan hetzelfde als 14 eurocent. Bij welke boeken is drukken in China het meest interessant? Dat is eenvoudig te zeggen. Bij de producties waar veel menselijke arbeid aan te pas komt. Denk aan speciale producties, full-colourboeken, bijzondere wensen (zoals het laten inleggen van een cd of dvd of een boekenlegger). Door de efficiënte vorm van grootschalig produceren kunnen de drukkers aan de andere kant van de wereld prima mee met de prijzen in Europa.

Reden 2: de kwaliteit

Ben je op zoek naar een boekproductie van hoge kwaliteit? Dan is kiezen voor een Chinese drukkerij zeker een optie. Chinezen leggen de lat hoog. Ze luisteren uitstekend naar de wensen van de opdrachtgever en werken punctueel.

De andere kant van de medaille

Moet je, als je drukwerk bestelt, alleen maar kijken naar de prijs? Natuurlijk niet. Daarom hieronder enkele waarschuwingen voordat je een offerte opvraagt.

Waarschuwing 1: een naheffing van de douane

Drukken in China kan interessant zijn, maar pas op! De douane kan een naheffing opleggen. Tot € 150 gebeurt dit nooit, maar daarboven (en daar zit je met drukwerk altijd aan), betaal je al snel enkele procenten heffing over het geïmporteerde bedrag.

boek drukken ChinaWaarschuwing 2: een extra lange levertijd

Heb je de boeken snel nodig? Dan is drukken in China geen optie. Het kan tot drie maanden duren voordat de zeecontainer met de boeken is gearriveerd in Nederland. Door de lucht is kostentechnisch gezien niet mogelijk; boeken zijn veel te zwaar voor vervoer in een vliegtuig. Je zult het dus met zeepost moeten doen.

Waarschuwing 3: het milieu

Deze waarschuwing mag wat mij betreft op nummer één staan, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Daarom op plek 3. Lang niet alle drukkers houden evenveel rekening met het milieu. De milieulat ligt in Europa vele malen hoger dan in China. Toch zullen Chinese drukkerijen mee moeten gaan met de eisen die de Europeaan aan drukwerk stelt. Veel drukkers werken al met FSC-papier. Als je zaken doet met een Chinees, vraag dan altijd om een garantie dat er goed met chemicaliën wordt omgegaan. Kies altijd voor een FSC-gecertificeerde drukkerij. Let op: een drukker die FSC-goedgekeurd papier gebruikt, hoeft niet altijd zélf FSC-gecertificeerd te zijn. Vraag dit altijd na. Groot nadeel van produceren in Verweggistan is natuurlijk de enorme afstand, die hoe dan ook ten koste gaat van de duurzaamheid van je product.

Hulp nodig?

Wij kunnen je helpen om een goede drukker te vinden in China. Maar tegenwoordig is Oost-Europa ook zeer concurrerend. Het prijsverschil is soms bijna nihil.

Probeer het eens vrijblijvend uit.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *