Een boek laten drukken in het buitenland: veelgestelde vragen

Wie een boek wil laten drukken in het buitenland, moet een stukje controle afstaan. Maar dat geldt natuurlijk ook voor drukken binnen Nederland. Hieronder proberen wij de meestgestelde vragen over drukken in het buitenland te beantwoorden.

Drukken van een boek: het begin

Het drukken begint met de ontvangst van de PDF van de vormgever. De drukker ontvangt graag twee aparte PDF-bestanden: een voor het binnenwerk en een voor de omslag. De PDF voor het binnenwerk is een compleet bestand, waarbij de pagina’s opeenvolgend genummerd zijn. Als het boek blanco pagina’s bevat, moeten deze ook worden opgenomen in de PDF.

Hoe maak ik de omslag exact op?

De vormgever heeft een werktekening nodig van de omslag, om deze goed te kunnen aanleveren. De belangrijkste specificaties hierbij zijn de afmetingen (breedte x hoogte) en de rugdikte in millimeters. De gewenste afloop bij het drukken staat daarbij ook vermeld. Dat heeft de drukker nodig om de cover bij hardcovers om te kunnen plakken. Bij softcovers is een afloop nodig om wat marge te hebben bij het snijden van het papier.

Controle bij de drukker

controle drukwerk boekWij laten onze boeken maken door een grote drukkerij in Tsjechië. De prepress-afdeling van deze drukker controleert alle bestanden op technische fouten. Daarbij gaat het dus niet om tekstuele aanpassingen, maar om zaken als de juiste afloop, de plaatsing van de snijtekens, beelden in lage resolutie et cetera. Ter controle ontvangt u een PDF in lage resolutie. Dat is het bestand waarmee de drukker werkt. Hoewel er theoretisch niets aan een PDF kan veranderen, is deze extra controle ingebouwd om er zeker van te zijn dat we met de juiste bestanden werken. Bij het maken van een boek komt het nogal eens voor dat er verschillende versies van een PDF circuleren bij de auteur of de vormgever. Om dit uit te sluiten bouwen wij deze extra controle in. Pas na definitief akkoord van de auteur start de drukker met de productie.

Heeft de drukker in Tsjechië genoeg ervaring?

Maandelijks rollen er meer dan 500 boektitels van de persen bij deze partij. Dat is ruim 15 boektitels per dag. Alles gebeurt onder één dak, van drukken tot afwerken. Elke afdeling heeft een kwaliteitscontrole en mocht er iets niet in de haak zijn dan worden wij hiervan direct op de hoogte gebracht. Bij ons staat kwaliteit voorop en dat weten onze partners ook.


Referenties

Op verzoek sturen wij u referenties toe van onze klanten, zodat u weet met wie u zaken doet.

Productietijd

Laten drukken in TsjechiëDe productietijd is sterk afhankelijk van de periode in het jaar en van het moment van het inplannen van de drukopdracht. Hoe eerder een drukopdracht afgegeven wordt, hoe beter er gepland en dus hoe preciezer er geleverd kan worden. Houd rekening met een druktijd van 3 tot 4 weken. In drukke periodes aan het eind van het jaar kan de productietijd langer zijn. Maar ook hier geldt: hoe eerder de opdracht bij ons bekend is, hoe sneller wij deze kunnen realiseren. In overleg is er heel veel mogelijk.

Betalingscondities en niet goed, geld terug

Wij hanteren de policy: 50% van de factuur voldoen bij opdracht en 50% bij levering. Helaas zijn wij door schade en schande wijs geworden, vandaar deze policy. Wanneer de boeken aantoonbaar niet naar tevredenheid zijn afgewerkt, crediteren wij de foutieve exemplaren zonder probleem.

Vraag hier vrijblijvend een scherpe offerte op via Oost-Europa

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *