De voor- en nadelen van Printing on demand

Een relatief nieuwe manier van drukken (eigenlijk printen) van boeken is printing on demand, afgekort POD. Offsetdruk wordt vaak gebruikt voor grotere oplagen vanaf 250 stuks. Printing on demand is interessant vanaf 1 boek. Het Boekenschap zet de voor- en nadelen van POD op een rij.

De voordelen van Printing on demand (POD) ten opzichte van offset:

  • Snelle levertijd. Als je in het buitenland in offset laat drukken, kan de levertijd oplopen tot 4 weken. Printing on demand is binnen enkele dagen gereed. (in een drukke periode kan het oplopen naar 10 dagen).
  • De kwaliteit is goed; voor een leek is het met het blote oog niet te onderscheiden van offsetdruk.
  • De kosten zijn laag, voor een paperback met zwart binnenwerk van 152 pagina’s betaal je slechts enkele euro’s.
  • Als de eerste druk van het boek in offsetdruk is uitverkocht, kun je het gat opvangen wanneer het boek niet leverbaar is, door tijdelijk voor POD te kiezen. Offset neemt het dan vervolgens weer over.
  • Als de boektitel aan het eind van zijn levensduur is, en offset niet meer interessant is, kan het boek toch leverbaar blijven door voor POD te kiezen. De uitgever hoeft dan geen grote voorraad meer te houden.
  • POD is interessant om, voordat de eerste grote druk verschijnt, alvast een paar proefboeken te laten maken voor recensenten en invloedrijke bloggers. Natuurlijk ook voor boekinkopers. Een oplage van 50 stuks in printing on demand en vervolgens enkele honderden of duizenden exemplaren in offset, is een keus die veel uitgevers de laatste tijd maken.

De nadelen van Printing on demand (POD) ten opzichte van offset:

  • De kwaliteit kan soms iets tegenvallen bij het gebruik van grote vlakken (kaders) in het boek. Dit is vooral actueel bij gladde papiersoorten. Let hier goed op bij de drukwerkpartij die je kiest.
  • Bij grotere aantallen is offsetdruk voordeliger.
  • Besluit je 50 boeken te laten maken? Laat deze dan in één keer maken, in plaats van 50 keer een nieuwe opdracht. Dat is goedkoper.
  • Kleur is duur. POD is vooral interessant als het binnenwerk van het boek zwart (en zwarttinten of -percentages) bevat, geen full-colour. Gebruik je toch full-colour, dan kan het printen on demand in kleur bij de meeste drukkers ook per pagina worden afgesproken. Bijvoorbeeld: het hele binnenwerk zwart, maar de pagina’s 3,5,8,29,35,48,52,68 en 83 in full-colour. Het maakt niet uit of je dan kiest voor één kleur of voor vierkleurendruk (CMYK); de prijs is dan hetzelfde.

Vul gerust het offerteformulier POD in, dan zorgen wij via onze partners voor een passende offerte. Uiteraard tegen de beste kwaliteit.

Vul hier uw drukwerkofferte OFFSET  in of mail ons uw specs voor meer informatie: [email protected]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *