Het e-book wordt volwassen: wat kan de EPUB-3?

Groot nieuws in e-boekenland. Noem het gerust een revolutie. Het is nu mogelijk om video’s en bewegende beelden te ’embedden’ in een e-book. Tot voor kort moest de lezer van een e-book het e-book nog verlaten om een filmpje te bekijken.    

Zelf constateerden we twee jaar geleden dat het e-book nog niet is wat het is. Simpel gezegd: we wilden een e-book maken van het dikke boek De Talentmanager (een aanrader trouwens!). In het e-boek wilden we videosnacks toevoegen, waarin de auteur direct aan de lezer een uitleg geeft over bepaalde gedachten in het boek. Toen we deze video’s opnamen en in het e-book wilden zetten, kwamen we tot de verbijsterende ontdekking dat je uit het e-book wordt gestuurd naar de webbrowser van je tablet, in dit geval Safari op de iPad. Zonde natuurlijk. En lelijk en amateuristisch. Na urenlang, nee dagenlang zoeken en puzzelen kwamen we tot de volgende schrijdende conclusie: het is niet mogelijk om een video goed in te voegen in een e-boek. Althans, niet in de huidige standaard, de EPUB-2. We zouden moeten wachten op de EPUB-3.

Niet duidelijk

Op dat moment in 2011 was het ons nog niet duidelijk wanneer dit wél zou kunnen, dus daarom hebben we het e-book maar uitgegeven als EPUB 2. Het zag er meer dan acceptabel uit en we zijn er nog steeds trots op, maar nu is er de EPUB 3. Daarmee is het eindelijk mogelijk om video’s op een mooie manier te embedden in je e-book.

Een belangrijke stap: het CB ondersteunt nu ook de EPUB 3

Leuk, zo’n nieuwe techniek, maar het is nog niet wijdverbreid op het moment van schrijven van dit artikel. Toch komt daar snel verandering in, want het CB meldt dat het de distributie van EPUB 3 vanaf maart 2013 gaat ondersteunen! Dat betekent dat het breed beschikbaar komt via alle internetwinkels, zoals Bol.com en gespecialiseerde e-bookstores.

Wat kun je nou precies met een EPUB 3?

Een EPUB 3 kan het volgende:

  • video embedden (een hele mooie optie, de auteur kan je als het ware aankijken vanuit je boek, echt een revolutie in het land van de e-books!)
  • Je kunt ermee karaokelezen. Wat dat is, leggen we later uit.
  • Er is sprake van een fixed layout. Meer daarover ook later.
  • Zeer geschikt voor kinderboeken, leerboeken en boeken met een rijke vormgeving.

De nadelen vanhtml5-500x500 EPUB 3

Het grote nadeel is dat niet iedere e-reader de nieuwe EPUB3-standaard aankan. Het probleem bestaat echter niet bij de iPad en de readers van Kobo. In technische taal: de nieuwe EPUB3 is gebaseerd op de allernieuwste versie van de HTML-taal, namelijk HTML5.

Wat bepaalt de prijs?

Meer weten over de EPUB3? Neem voor meer informatie contact op met de mensen van Het Boekenschap. Het omzetten van een fysiek boek in een EPUB kost tussen de 200 en 750 euro exclusief btw, afhankelijk van de complexiteit van het boek (pin ons hier  niet op vast! We vragen graag een exacte offerte op voor uw e-boek!). Hoe meer alineastijlen en afbeeldingen, hoe duurder het e-book. Hoe minder alineastijlen en afbeeldingen, hoe goedkoper het e-book. Natuurlijk exclusief video’s en ander verrijkt materiaal. Zeker is dat de EPUB 3 een revolutie gaat betekenen voor het digitale lezen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *