In de gevangenis voor een tweedehands e-book

 

Zet je een e-book te koop op Marktplaats, dan heb je kans dat je een half jaar in de gevangenis komt. Waarom?
 De rechter heeft zich er nog niet over uitgesproken, maar het feit dat e-books ‘hot’ zijn in uitgeversland is wel duidelijk. Het is een relatief kleine markt, die van de digitale boeken, maar deze blijft sterk groeien. En dat terwijl de markt voor papieren boeken zucht en kreunt, vooral in de fysieke boekwinkels. De uitgevers, verenigd in het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) probeert er alles aan te doen om het kopiëren in te dammen. Vandaar dus dat bijzondere nieuwsfeit deze maand: als je e-books doorverkoopt, moet je de bak in. Althans, daar dreigt de Stichting Brein mee.

Waarom zijn e-books zo hot?

Een e-book staat symbool voor de toekomst van het boekenvak. De omzet van papier loopt terug en met de verkoop van digitale exemplaren proberen de uitgevers het omzetniveau nog een beetje op peil te houden.

Dat is een defensief antwoord. En nu positief …

Een e-book is een prachtig marketinginstrument voor je gedachtegoed. Dat geldt vooral voor zakelijke boeken. Je kunt je e-book ‘laden’ met extraatjes die je nooit in een papieren boek kunt stoppen. Doorzoekbare pagina’s bijvoorbeeld. Of video’s of haarscherpe foto’s die je in kunt zoomen. Video’s zijn extra leuk, omdat de auteur bijvoorbeeld moeilijke passages aan de lezer kan uitleggen. 

De lobby van de traditionele uitgevers om de verspreiding van e-books via sites als Marktplaats tegen te houden, lijkt in mijn ogen water naar de zee dragen. Wat vind jij? Hoe ga jij met e-books om? Deel je mening onderaan deze pagina.

3 antwoorden
 1. Jolande Rommens
  Jolande Rommens zegt:

  Ik ben erg blij met e-books. Waarom?
  Ze zijn milieuvriendelijk, er hoeven geen bomen voor te worden gekapt.
  Geen papierverspilling als je het uit hebt.
  Geen ruimtegebrek in kasten.
  Makkelijk mee te nemen op vakantie, school of werk, zonder te zeulen.
  Makkelijk thuis te verkrijgen zonder verzendkosten of wachttijd van bezorging.
  De extra’s zoals makkelijke zoekfuncties en markeerfuncties.

  Het enige nadeel is dat je ze niet kan verkopen als je ze uit hebt waardoor je een deel van de waarde terug krijgt die je betaald hebt. Aan de andere kant zijn ze ook goedkoper dus dat scheelt dan weer in aanschaf.

  Beantwoorden
  • Maarten Beernink
   Maarten Beernink zegt:

   Dag Jolande, bedankt voor je reactie. Goed te horen dat je e-books omarmt. Papieren boeken hebben een andere functie; als je ze weggeeft is het leuker om een ingepakt papieren boek cadeau te krijgen dan een link naar een e-book. Maar als je puur op de inhoud let, is een e-book inderdaad veel voordeliger op meerdere terreinen.

   Beantwoorden
 2. Brant Ronald
  Brant Ronald zegt:

  Ik ben zeer tevreden met e-boeken. Ik woonde in een mooi huis met heel veel plaats, voor mijn meer dan 1.000 boeken. Hardcovers, eerste druk uitgave, paperbacks, pockets uit de oude doos Bob Moran, Nick jordan, westerns,Biggles diverse prenten boeken. Helaas diende ik te verhuizen en in geen enkel appartement kreeg ik die schat aan boeken op geborgen dus diende ik van de meeste afscheid te nemen. Nu heb ik weeral 270+ E-boeken gekocht. Door vrienden en kennissen, ook aan enkel reeksen van jeugd boeken geraakt in epub formaat sommig blz zijn wel niet voor 100% geslaagd maar het boek blijft leesbaar. Dus voor mij ook op reis met het vliegtuig is het ook reuze wel 100 boeken meenemen en ze wegen niets .

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *