Amazon verkoopt meer e-books dan papieren boeken

Amazon verkoopt inmiddels meer e-books dan papieren boeken. Dat zegt Arkady Vitrouk, director Kindle content Amazon EU op het CB-event op 12 november 2014. ‘E-books hebben in Nederland een groot potentieel’, zegt Amazon-directeur Vitrouk. ‘Mensen hebben veel elektronische devices. Nederland is voor ons een ‘natural place to be’. Over de laatste cijfers van de eerste dagen na de start van Amazon.nl in Nederland kan de directeur nog geen uitspraken doen. Voor uitgevers is het heel belangrijk om te weten dat mensen die een Kindle hebben, meer boeken kopen, zowel e-books als papieren boeken, zegt Vitrouk.

mr-menMeneer-boekjes

Hij neemt de bekende Meneer-boekjes als voorbeeld, dat in 1971 begon. ‘Dit oude merk kan nog steeds toegevoegde waarde bieden’, houdt Vitrouk de zaal vol uitgevers voor. Na de Kindle-versie van de Meneer-boekjes explodeerde de verkoop met meer dan het dubbele. Kindle noemt hij niet voor niets; het is de eigen device van Amazon.

Amazon tijdens het CB-event (video)

Vitrouk houdt een pleidooi voor e-books: meer in stock, lagere return-on-investment, verbeterd werkkapitaal enzovoort. Bij e-books zijn er geen kosten verbonden aan meerverkoop, zoals dat wel bij papieren boeken het geval is. Het bereik is veel groter, ook voor Nederlandse klanten. Alle Nederlanders in het buitenland kunnen je boek kopen, ook als er geen papieren boek beschikbaar is. Het e-boek is altijd, honderd procent beschikbaar. De Amazon-directeur laat een grafiek zien waaruit blijkt dat de verkopen van e-books in andere talen zeer sterk stijgen.   Online verkopen zijn veel winstgevender dan de verkopen van papieren boeken.

Aan het begin

‘Speel daarop in, want de verkopen van e-books staan in Nederland nog maar aan het begin.’   Als je de prijs van je e-book hoger maakt dan die van je papieren boek, neem je je klant niet serieus, stelt Amazon. ‘E-books moeten altijd goedkoper zijn dan papieren boeken. Hoeveel goedkoper? Daarover kun je onderhandelen, maar altijd goedkoper.’     ‘In Spanje kun je zelfs boeken voorbestellen op pirate-sites. Dat is toch niet te geloven?’ ‘Als Amazon boeken niet beschikbaar maakt, dan doen pirate-sites dat wel voor ons.’

Werk met je meta-data

Een belangrijke tip die Vitrouk de uitgevers meegeeft, heeft te maken met de metadata. ‘Werk goed met je metadata. Dat is heel belangrijk om je boek goed vindbaar te krijgen. Daarbij willen we jullie heel graag helpen. Veel boeken hebben fouten in de metadata en dat draagt ertoe bij dat boeken niet goed vindbaar zijn. Dat is niet de bedoeling.’   In de afgelopen weken bezocht Vitrouk veel Nederlandse uitgevers. ‘Amazon investeerde heel veel dollars in het verrijken van de data. We willen de consument het beste bieden, dus heel veel gerelateerde producten, zo persoonlijk mogelijk.’

 

 

1 antwoord
  1. hanco naninck
    hanco naninck zegt:

    Ik ben al twee jaar uiterst tevreden over het fenomeen E-book en de samenwerking met Amazon. inmiddels heb ik vier titels gepubliceerd in drie talen. Mijn laatste boek ‘Lettersletten’ over erotisch chatten wordt nu al prima verkocht. Geen gedoe meer met uitgevers die óf geen geld hebben óf je boeken te erotisch vinden. Er zijn op dit moment maar twee categorieën die goed lopen en dat zijn kookboeken en erotische boeken. Aangezien mijn kookkunsten matig zijn, heb ik voor de tweede categorie gekozen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *